Ναι σωστά διαβάσατε. Αυτός είναι ο ακριβής τίτλος για το Παγκόσμιο Κύπελλο που ξεκινάει σε λίγα 24ωρα. Τώρα φυσικά κάποιοι αναρωτιέστε πως γίνεται μια γιορτή του ποδοσφαίρου και μάλιστα η μεγαλύτερη να είναι με αίμα? Δυστυχώς, η απάντηση είναι γεμάτη στην κυριολεξία (αίμα), με τρόμο, φρίκη, δυστυχία και πόνο. Όταν ξεκινήσαμε αυτό το site, μία από τις βασικές μας αρχές ήταν να γράφουμε πάντα την αλήθεια με στοιχεία και χωρίς να ωραιοποιούμε τα πράγματα. Να σας δίνουμε τα «φώτα» μας και να μαθαίνετε ενώ πίνετε τον καφέ σας ή όταν κάνετε τσιγάρο χαλάρωσης. Δε θα διστάσουμε ποτέ να γράφουμε τα πραγματικά γεγονότα και να είμαστε απέναντι σας πάντα αξιόπιστοι και έγκυροι. Η επιλογή να δοθεί το Μουντιάλ, σε ένα από τα πιο σκληρά μουσουλμανικά κράτη το Κατάρ με πληθυσμό μόνο 2.657.000, με καθεστώς που δε σέβεται πολλές από τις ανθρώπινες αξίες είναι όχι απλά λανθασμένη αλλά εγκληματική. Δε σέβονται τη διαφορετικότητα, υπάρχει απαγόρευση αλκοόλ, οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούνε να πάνε, οι γυναίκες δεν έχουν φωνή και το πιο εξοργιστικό και απάνθρωπο ότι ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.500 άνθρωποι!! Εργάτες που δούλευαν για την κατασκευή των εντυπωσιακών γηπέδων. Η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς οικογενειάρχες από κάθε μέρος του πλανήτη που πήγαν να δουλέψουν για να βοηθήσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Όμως όχι χρήματα δεν έστειλαν αλλά χάθηκαν στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

   Όπως το ίδιο έσβησαν για πάντα και νέοι άνθρωποι που είχαν όνειρα να μαζέψουν λεφτά για να ένα καλύτερο μέλλον και άφησαν την τελευταία τους πνοή στον καυτό ήλιο του Κατάρ. Το τραγικό που συνεχίζεται είναι ότι οι οικογένειες, όχι μόνο δεν πήραν τίποτα ως αποζημίωση, αλλά ούτε καν απαντήσεις για το πως χάθηκαν οι συγγενείς τους από τους πάμπλουτους σεΐχηδες και βασιλιάδες. Αυτούς που με τη δύναμη και τα πετροδολάρια τους, στην ουσία, αγόρασαν τη διοργάνωση από τη ΦΙΦΑ και τη στερήθηκε η Αγγλία. Η Αγγλία που λατρεύει το ποδόσφαιρο, εκεί που το άθλημα είναι «θρησκεία» θα διοργάνωνε μια καταπληκτική γιορτή. Με αξιοπρέπεια, με σωστές συνθήκες εργασίας, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και σε όλες τις κουλτούρες και πάνω από’ όλα χωρίς θανάτους αθώων ανθρώπων. Μια τεράστια υποκρισία δυστυχώς από όλους είναι το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Κανείς δεν μιλάει. Κανένας δεν διαμαρτύρεται. Η ΦΙΦΑ δεν ασχολείται όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις όπως π.χ. η τιμωρία που έχει επιβάλει στη Ρωσία, λες και οι ποδοσφαιριστές φταίνε για τον πόλεμο. Εδώ στο Κατάρ τσιμουδιά. Το ίδιο και η ΟΥΕΦΑ το ίδιο και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κρατών.

   Στη Ρωσία και πιο παλιά στη Γιουγκοσλαβία, τηρήθηκε όλη η αυστηρότητα και οι αποκλεισμοί από τις διεθνείς διοργανώσεις ήταν γεγονός. Χωρίς να ενδιαφερθούν ποτέ για τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και την προσπάθεια που έκαναν για να πετύχουν τους στόχους τους. Στο Κατάρ από την άλλη… όλα καλά και άγια… Σαν να μην υπάρχουν θάνατοι, πόνος και αίμα. Φυσικά μεγάλη ευθύνη έχουν και οι ίδιες οι εθνικές ομάδες. Που είναι όταν χρειάζεται να φωνάξουν, να μιλήσουν και να μποϊκοτάρουν? Η ειρωνεία είναι ότι πολλές χώρες από αυτές που θα πάνε έχουν δημοκρατικές αριστερές κυβερνήσεις!!! Που είναι οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές, να κάνουν δηλώσεις εναντίον όλου αυτού και να μην ταξιδέψουν για να να μη γίνουν και οι ίδιοι συνένοχοι? Η απάντηση πουθενά. Όλα α λα καρτ. Διαφθορά και ένοχη σιωπή. Εκτός από όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω, ήδη δύο μέρες πριν την έναρξη οι διοργανωτές κατηγορούνται ότι πλήρωσαν οκτώ παίκτες του Ισημερινού για μειωμένη απόδοση! Όλα συμφέροντα, όλα λεφτά, όλα δύναμη και εξουσία. Άλλωστε το χρήμα σταύρωσε τον Ιησού Χριστό στο Κατάρ θα «μάσαγε»? Όπως έλεγαν οι Λατίνοι o tempora o mores (ω καιροί ω ήθη). Το art of football όμως είναι εδώ και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στις αξίες που μας διακατέχουν και που με πίστη υπηρετούμε. Δε θα προδώσουμε τα ιδανικά που μάθαμε από τους δικούς μας και τις οικογένειες μας. Θα γράφουμε μικρές ιστορίες ποδοσφαιριστών, από προηγούμενα παλιά Μουντιάλ όπως έχουμε αρχίσει να κάνουμε ήδη, για να χαλαρώνετε και επειδή σας σεβόμαστε απόλυτα. Και ακριβώς επειδή σας σεβόμαστε, εξυπακούεται ότι θα είμαστε ΠΑΝΤΑ απέναντι στην αδικία, στη σαπίλα, στη διαπλοκή, στη βρωμιά και στα συμφέροντα. Ποτέ δε θα σταματήσουμε να γράφουμε τις αλήθειες με στοιχεία και αποδείξεις και να καταδικάζουμε ότι προκαλεί μίσος, ρατσισμό, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απώλεια οποιαδήποτε ζωής που χάνεται τόσο άδικα…

Από τον Ευστράτιο Φωτεινό                                                                                                                                                                                                                                                                                         

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ