Tο art of football σήμερα έχει ένα σπάνιο και πιο ανάλαφρο θέμα. Δε θα σας πούμε για παίκτες, γκολ, γήπεδα και προπονητές.
Είναι η ώρα των μικρών αλλά και μεγαλύτερων παιδιών που παρακολουθούνε τη διοργάνωση. Θα σας πούμε για τις μασκότ που πέρασαν από τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.
Όπως είδαμε το Εuro ξεκίνησε το 1960. Η πρώτη μασκότ όμως εμφανίστηκε το 1980 στην Ιταλία. Ήταν ο γνωστός σε όλους μας «Pinnockio» (Πινόκιο). Ένα ξύλινο καφέ κουκλάκι με μεγάλη μύτη με την μπάλα στο πόδι. Γαλλία 1984 και ο «Peno» (Πενό) κάνει την εμφάνισή του. Ένας πετεινός φυσικά, τι άλλο? Ντυμένος με τα χρώματα των «τρικολόρ» και την μπάλα στα χέρια.
Δυτική Γερμανία 1988 και ο «Berni» (Μπέρνι) είναι ένας λαγός στα χρώματα των «πάντσερ» να σουτάρει. Σουηδία 1992 και ο «Rabbit» (Ράμπιτ) που εντελώς τυχαία είναι ολόιδιος με τον προκάτοχο του «Μπέρνι». Με μόνη τους διαφορά να είναι το χρώμα της φανέλα τους. Με τους Σουηδούς σε θέματα φαντασίας και μασκότ να παίρνουν μηδέν. Αγγλία 1996 και πάμε σε κάτι πιο δυναμικό. Ο «Goaliath» (Γολιάθ) είναι ένα λιοντάρι που φοράει τη λευκή φανέλα της Αγγλίας και κρατάει μία μπάλα στο χέρι. Δεν έφερε τελικά γούρι στους διοργανωτές.
Ολλανδία και Βέλγιο το 2000. Εκεί που υπήρξε μια μασκότ μίξη που προήλθε από διαγωνισμό 5000 υποψηφίων. Ο «Benelucky» (Μπενελούκι) ήταν μισός λιοντάρι (το έμβλημα των Ολλανδών) και με κέρατα ουρά διαβόλου (το παρατσούκλι του Βελγίου είναι «κόκκινοι διάβολοι»). Πορτογαλία 2004.
Ένα αγόρι με ειδικές δυνάμεις ο «Kinas» (Κίνας) που μάλλον έδωσε έμπνευση στην εθνική Ελλάδος αντί σε αυτή της Πορτογαλίας.
Αυστρία-Ελβετία η επόμενη διοργάνωση το 2008. Δύο δίδυμα από τις Άλπεις η μασκότ που επιλέχτηκε. Τα ονόματα τους «Trix and Flix» (Tριξ και Φλιξ). Και πάλι δύο δίδυμα στο επόμενο Euro το 2012. Το καθένα ντυμένο στα χρώματα της Πολωνίας και Ουκρανίας οι «Slavek and Slavko» (Σλάβεκ και Σλάβκο).
Επιστρέφουμε και πάλι σε μια χώρα για το Euro 2016. Αυτή είναι η Γαλλία που διοργανώνει για τρίτη φορά Euro (1960, 1984, 2016). Η μασκότ αυτή τη φορά δεν είναι το σύμβολο των «τρικολόρ» ο πετεινός, αλλά ο «Super Victor» (Σούπερ Βίκτορ). Ένα αγόρι με κάπα, μπότες και μπάλα κάτι σαν τον σούπερμαν.
Που μάλλον τιμώρησε τους ίδιους του Γάλλους που δεν επέλεξαν για μασκότ το εθνικό τους έμβλημα (τον πετεινό) και βοήθησε τους Πορτογάλους. Οι οποίοι αγωνίστηκαν στον τελικό χωρίς τον δικό τους πραγματικό ήρωα τον Κριστιάνο Ρονάλντο.
Φέτος το Ευρωπαϊκό του 2020 γίνεται σε πολλές χώρες. Η μασκότ που επιλέχτηκε είναι ο «Freestyler Skillzy» (το ελεύθερο στυλ του Σκίλζυ).
Ένα (αδιάφορο) αγόρι που μοιάζει περισσότερο με ball boy που φοράει μια μπλε «σαλιάρα» με το λογότυπο του Εuro πάνω από τη φόρμα του παρά με σούπερ ήρωα.
Σε ποια εθνική θα φέρει γούρι θα το μάθουμε σε λίγες μέρες. Πάντως αν διαγωνίζονταν οι μασκότ σε ομορφιά και φαντασία νομίζουμε ότι ο η επιλογή των Κάτω Χωρών με τον «Μπενελούκι» (ή Μπενελάκι) για το Euro του 2000 θα έβγαινε σίγουρα η νικήτρια. Με τον «Πινόκιο» να ακολουθεί από κοντά.
Από τον Ευστράτιο Φωτεινό