Σε μία ποδοσφαιρική συζήτηση πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι θα θυμηθούν σπουδαίες ποδοσφαιρικές μορφές του παρελθόντος από χώρες όπως η Γερμανία, η Βραζιλία , η Ιταλία και γενικότερα μεγάλων δυνάμεων του ποδοσφαίρου. Σίγουρα σε αυτές δεν συγκαταλέγεται η Λευκορωσία και παρακολουθώντας την αναμέτρηση για τις εθνικές ομάδες κάτω των 21 ανάμεσα στην εθνική μας ομάδα και αυτή της Λευκορωσίας το μέλλον δεν φαίνεται να αλλάζει για τη χώρα που γέννησε έναν σπουδαίο δεξιοτέχνη του ποδοσφαίρου!

Η αναφορά μας φυσικά στον Αλεξάντερ Χλεμπ, ο οποίος παρά το 1,85   μπορούσε να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης με μεγάλη ευκολία, τριμπλάροντας , σκοράροντας και δημιουργώντας πολλά προβλήματα με τις κινήσεις του στις αντίπαλες άμυνες.

Σε μικρή ηλικία αγωνιζόταν για την Ντινάμο Μινσκ παρέα με τον αδερφό του , Βιάτσεσλαβ, όταν το 2000 πήραν αμφότεροι μεταγραφή για τη Γερμανική Στουτγάρδη. Εκεί ο Αλεξάντερ ξεδίπλωσε το ταλέντο του και έπεισε τον πολύπειρο Φέλιξ Μάγκατ για τη μεγάλη αξία του! Σε πέντε σεζόν,  κατάφερε να σημειώσει 186  συμμετοχές  και 20 τέρματα, αλλά πολύ περισσότερο να γίνει γνωστός στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα έχοντας ανάμεσα στους συμπαίκτες του και το δικό μας Γιάννη Αμανατίδη.

Σε αυτούς που θαμπώθηκαν από το ταλέντο του ήταν φυσικά ο Αρσέν Βενγκέρ με τον Αλσατό τεχνικό να αναζητά διαρκώς τέτοια … λαβράκια στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Άρσεναλ το καλοκαίρι του 2005 του προσέφερε τετραετές συμβόλαιο με τον ίδιο να μη το σκέφτεται πολύ και να μετακομίζει στο Χάϊμπουρι για να συναντήσει σπουδαίους συμπαίκτες όπως οι Ανρί, Κάμπελ και πολλοί άλλοι. Η κορυφαία στιγμή για τον ίδιο με τους Λονδρέζους ίσως ήταν η συμμετοχή του στο αρχικό σχήμα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το Μάιο του 2006 όταν και ηττήθηκαν από τη διαστημική τότε Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο και του Ετό με 2-1. Στους κανονιέρηδες τελικά έμεινε για τρεις σεζόν σημειώνοντας 130 συμμετοχές με δέκα τέρματα πριν πάρει ακόμη μία τεράστια μεταγραφή αυτή τη φορά στην Μπαρτσελόνα!

 

Τον Ιούλιο του 2008 υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τους Καταλανούς στους οποίους δεν κατάφερε ποτέ να γίνει βασικό στέλεχος με τον ταλαντούχο μέσο να είναι αρκετά δυσαρεστημένος από αυτή την εξέλιξη και να φέρεται εκείνη την περίοδο να θέλει να αγωνιστεί στη Μπάγερν Μονάχου! Η επιθυμία του για επιστροφή στη Γερμανία έγινε πραγματικότητα αφού την επόμενη περίοδο επέστρεψε  ως δανεικός στην αγαπημένη του Στουτγάρδη καταγράφοντας 36 συμμετοχές.

Πλησιάζοντας στα τριάντα πλέον, η πορεία του Χλεμπ άρχισε να παίρνει πτωτική πορεία και ένας νέος δανεισμός τον περίμενε αυτή την φορά στη Μπέρμιγχαμ και στη συνέχεια στη Βόλσφμπουργκ.

ΑΠΟ ΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΣΤΑ ΑΛΟΝΙΑ

Έχοντας πλέον αγωνιστεί σε Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα και όντας αρχηγός της εθνικής Λευκορωσίας για αρκετά χρόνια, θα περίμενε κανείς ότι θα έκλεινε την καριέρα του όπως του άρμοζε. Αντί όμως να γίνει κάτι τέτοιο , ο Χλεμπ έπαθε ότι παθαίνουν πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όταν δεν δέχονται ότι το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει για αυτούς. Αγωνίστηκε έως το 2019 σταματώντας το ποδόσφαιρο σε ηλικία 38 χρονών με πέρασμα από Κρίλια Σαμάρα, Μπάτε Μπόρισοφ, Γκεντσεμπιρλιγκί με τελευταίο σταθμό της καριέρας του την Ίσλοχ Μισνκ.

Έξι φορές ποδοσφαιριστής της χρονιάς για τη Λευκορωσία αλλά το σπουδαιότερο; Mία πολύ όμορφη ποδοσφαιρική ανάμνηση για όλους μας!

Alexander Hleb 2005/06 – King Of The Dribble – YouTube

Alexander Hleb ● 10 Insane Goals for Arsenal FC – YouTube

Alex Hleb 07-08 – YouTube

Λευτέρης Παπαδόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[vc_gallery type=”image_grid” images=”7552,7551,7550,7549,7548,7547,7546,7545,7544,7543″]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ