Γουίγκαν Αθλέτικ, Γουίμπλεντον, Εθνικός Πειραιώς, Καστοριά, ΑΕΛ (Λάρισα), Σοσό (όχι αυτή από τα εγκλήματα), Ροτ Βάις Έσσεν, Αμαδόρα και τόσες άλλες ακόμα. Όμως τι κοινό έχουν όλες αυτές οι ομάδες? Ναι καλά καταλάβατε. Έχουν σηκώσει το κύπελλο στη χώρα τους και τρελάθηκαν από το μεθύσι της δόξας! Σήμερα το art of football σας έχει τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έγιναν και ολοκληρώθηκαν με την κατάκτηση του τροπαίου από τις λεγόμενες μικρές ομάδες. Αν και αποδείχτηκαν γίγαντες! Ξεκινάμε από τη χώρα μας και πάμε στον Εθνικό. Η ιστορικός σύλλογος του Πειραιά, κατέκτησε το  1933 το δεύτερο κύπελλο που διεξήχθη, επικρατώντας στον τελικό με 2-1. Αντίπαλος ο τεράστιος Άρης της εποχής. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν εκείνα τα χρόνια παντοδύναμη.  Άλλη μια απίστευτη έκπληξη ήταν και η κατάκτηση το 1980 από την Καστοριά. Διέλυσε με 5-2 τον Ηρακλή του Χατζηπαναγή!  Ο ΟΦΗ το 1987 το πήρε στα πέναλτι με θύμα πάλι τον Ηρακλή. Τελικά η ομάδα της νύμφης του Θερμαϊκού το 1976 δικαιώθηκε, σε έναν καταπληκτικό τελικό το 1976, κατακτώντας το τρόπαιο στα πέναλτι απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο «Βάσια» σε εκείνο το παιχνίδι έδωσε μια απίστευτη παράσταση. Δύο φορές την κούπα σήκωσαν ο Πανιώνιος και η ΑΕΛ (Λάρισα). Ο πρώτος το 1979 στη νίκη με 3-1 απέναντι στην ΑΕΚ του Μπάρλου και το 1998 με 1-0 απέναντι στον Παναθηναϊκό με γκολ του Ναλιτζή. Η πλατεία είχε μεθύσει από τους πανηγυρισμούς. Αλλά και ο θεσσαλικός κάμπος πέταξε από χαρά με το καμάρι της. Το «βυσσινί άλογο» κάλπασε το 1985 με 4-1 κόντρα στον ΠΑΟΚ και το 2007 με 2-1 στον Παναθηναϊκό. Η χαμένη ευκαιρία του Μάντζιου ακόμα έχει μείνει στους φίλους του τριφυλλιού. Στη λίστα θα ήταν και ο Αστέρας Τρίπολης που εκείνη τη χρονιά (2013) η ομαδάρα του Σάκη Τσιώλη το άξιζε πανηγυρικά. Όμως η διαιτησία και το σύστημα είχαν άλλα σχέδια.

      Πάμε στο διάσημο κύπελλο Αγγλίας τώρα. Εκεί και αν έχουν γίνει εκπλήξεις. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και πάμε. Πρέστον, Πόρτσμουθ, Σάντερλαντ, Μπέρι, Χάντερσφιλντ, Όξφορντ, Κόβεντρι, Ίπσουιτς, Μπράντφορντ, Τσάρλτον, Μπάρνσλεï, Νοτς Κάουντι, Μπλάκπουλ, Κάρντιφ. Μπέρνλι, Σαουθάμπτον, Ντέρμπι Κάουντι, Λέστερ, Μπόλτον, Γούλβς, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Σέφιλντ Γουένσντεï, Νόττινχαμ, Γουέστ Χαμ, Γουέστ Μπρόμγουïτς Άλμπιον, Μπλάκμπερν Ρόβερς είναι μερικές από τις τροπαιούχες. Υπάρχουν και ομάδες όπως η Wanderers FC, η Old Etonians FC, η Royal Engineers AFC, η Clapham Rovers FC, η Old Carthusians FC και τέλος η Blackburn Olympic FC που έχουν σηκώσει το κύπελλο Αγγλίας. Δυστυχώς οι συγκεκριμένες δεν υπάρχουν πια αφού έχουν εδώ και πολλά χρόνια διαλυθεί. Τώρα όλες αυτοί οι σύλλογοι νίκησαν στους τελικούς όμως εμείς θα σας αναφέρουμε τα μεγαλύτερα «μπαμ» που έγιναν. Το 1973 η Σάντερλαντ επικράτησε με 1-0 της Λιντς. Οι «μαύρες γάτες» που αγωνίζονταν στη δεύτερη κατηγορία, έφαγαν τα «παγώνια» που ήταν μία από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις της Αγγλίας! Το 1976 η Σαουθάμπτον νίκησε με 1-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «Άγιοι» ήταν και εκείνη στη δεύτερη κατηγορία όταν ξεπάστρεψαν τους «κόκκινους διαβόλους».

       Το 1980 τα «σφυριά» της Γουέστ Χαμ έκαναν τα «κανόνια» της Άρσεναλ να σιγήσουν με 1-0. Ναι και η Γουέστ Χαμ ήταν στη δεύτερη κατηγορία! Το 1987 η Κόβεντρι στην παράταση με 3-2 έκαναν τα «σπιρούνια» της Τότεναμ να μην γυρίζουν. Έτσι οι «γαλάζιοι ουρανοί», όπως είναι και το παρατσούκλι του συλλόγου άνοιξαν διάπλατα στην πόλη!  Επόμενη χρονιά και η «Τρελή Συμμορία» της Γουίμπλεντον κάνει τη Λίβερπουλ να μείνει με το στόμα ανοιχτό!  Νίκη με 1-0 και γίνεται χαμός! Και για του λόγου του αληθές διαβάστε τι είπε ο Τζον Φάσανου επιθετικός της Γουίμπλεντον׃ «Όταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο, μια εβδομάδα πριν τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, ο κανόνας ήταν… Δεν κάνεις ντους για τις επόμενες εφτά ημέρες, αλλιώς θα φας ξύλο. Νιώσαμε απαίσια, δεν βουρτσίσαμε ούτε τα δόντια μας, ο Βίνι Τζόουνς μας πήρε όλες τις οδοντόβουρτσες και τις κλείδωσε. Ήμασταν πρόθυμοι με κάθε τρόπο να νικήσουμε την Λίβερπουλ στον τελικό. Πριν μπούμε στο γήπεδο βεβαιωθήκαμε ότι… μυρίζουμε όπως πρέπει». Μιλάμε για ομάδα που έριχνε το ξύλο με το κιλό. Άναρχη, άγρια και λατρεμένη. Λόρι Σάντσες, Βίνι Τζόουνς, Ντένις Γουάιζ, Τζον Φάσανου και ο τερματοφύλακας, Ντέβιντ Μπέσαντ. Ο τελευταίος απέκρουσε και το πέναλτι του Τζον Όλντριτζ στο 60’ λεπτό του τελικού, διατηρώντας το 1-0 για την ομάδα του. Αυτό ήταν και το πρώτο χαμένο πέναλτι στην υπεραιωνόβια ιστορία των τελικών του FA Cup!! Το 2013 η Γουίγκαν Αθλέτικ έκανε το θαύμα απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι των Αράβων με 1-0. Η ομάδα που έπεσε κατηγορία εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το κύπελλο! Στο 90’ λεπτό ο Μπεν Γουότσον πέτυχε το γκολ που πέρασε στην ιστορία. Και τέλος το 2021 οι αλεπούδες της Λέστερ πήραν και το κύπελλο κόντρα στην Τσέλσι με 1-0. Η γκολάρα στο 63’ λεπτό του Τίλεμανς και οι αποκρούσεις του Σμάιχελ έκριναν τα πάντα.

      Πορτογαλία και πέρα από τις πέντε παραδοσιακές δυνάμεις που είναι η Πόρτο, η Μπενφίκα, η Σπόρτινγκ, η Μπράγκα και η Μποαβίστα και άλλες ήπιαν το νέκταρ της κατάκτησης. Βιτόρια Σετούμπαλ, Μπελενένσες, Ακαντέμικα Κοίμπρα, Βιτόρια Γκιμαράες, Λεïσόες, Μπέιρα Μαρ, Εστρέλα Αμαδόρα και Άβες! Το 1939 η Ακαντέμικα Κοίμπρα νίκησε με 4-3 την Μπενφίκα! Το 1960 η Μπελενένσες πέρασε με 2-1 πάνω από την Σπόρτινγκ! το 1989 ξανά η Μπελενένσες το πήρε. Αυτή τη φορά απέναντι στην άλλη ομάδα της πρωτεύουσας την Μπενφίκα με 2-1. Το 2005 η Βιτόρια Σετούμπαλ με 2-1 κόντρα στην Μπενφίκα έφτασε στον έβδομο ουρανό από χαρά!  Το 2012 η Ακαντέμικα Κοίμπρα με θύμα την Σπόρτινγκ το σήκωσε με 1-0. Και τέλος η Άβες πήρε το πρώτο της το 2018 με 1-0 και για άλλη μια φορά τα «λιοντάρια» της Σπόρτινγκ έπεσαν κάτω ξερά. Πιο δίπλα στην Ισπανία οι εκπλήξεις είναι ελάχιστες. Τα έχουν σαρώσει όλα οι μεγάλοι και οι μεσαίοι. Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Σαραγόσα, Βαλένθια, Σεβίλλη, Εσπανιόλ, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Ρεάλ Μπέτις, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Ρεάλ Μαγιόρκα. Οι άγνωστες κυπελλούχοι είναι μόνο η Ρεάλ Ουνιόν, η Αρένας Κλουμπ ντε Γκέτσο και η Ρασίνγκ Ιρούν. Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις και θα ξεκινήσουμε ανάποδα, έγιναν από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια που χάλασε το πάρτι της Ρεάλ μέσα στο «Μπερναμπέου» για τα 100 της χρόνια με 2-1. Άλλη μία το μακρινό 1924 όταν η Ρεάλ Ουνιόν κέρδισε με 1-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η Ρεάλ Σαραγόσα επικράτησε με 3-2 της Ρεάλ το 2004 και το 1986 με 1-0 της Μπαρτσελόνα. Και τέλος το 1919 όταν η Αρένας Κλουμπ ντε Γκέτσο σάρωσε με 5-2 της Μπαρτσελόνα.

      Γερμανία και πέρα από τις συνηθισμένες που όλοι λίγο πολύ γνωρίζετε έχουμε και τις μικρές που αποδείχτηκαν τιτάνες! Ακούστε συλλόγους που έγραψαν ιστορία! Καρλσρούη, Δρέσδη ΣΚ, Μόναχο 1860, Ροτ Βάις Έσσεν, Βόλφσμπουργκ, Λοκομοτίβ Λειψίας, Ραπίντ Βιέννης, Φιρστ Βιέννα, Σβαρτς Βάις Έσσεν, Κίκερς Όφενμπαχ, Μπάγερ Ίρντινγκεν 05 και τέλος το Αννόβερο 96! Δεν έχουμε κάποια τεράστια έκπληξη σε τελικό οπότε πάμε Ιταλία. Και εδώ τα πράγματα είναι μετρημένα κουκιά! Όλες οι μεγάλες τα έχουν σαρώσει όλα. Έτσι οι εκπλήξεις είναι ελάχιστες. Δύο φορές το σήκωσε η Μπολόνια και από μία η Βάντο, η Αταλάντα, η Βιντσέντσα, η Τζένοα, η Βενέτσια. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι το πρώτο τρόπαιο το κατέκτησε το 1922 η Βάντο! Είχε νικήσει με 1-0 την Ουντινέζε στον τελικό! Το 1941 η Βενέτσια επικράτησε με 4-3 συνολικό σκορ της Ρόμα. Και τέλος το 1997 η Βιντσέντσα ανέτρεψε το 1-0 που είχε χάσει στο πρώτο παιχνίδι από τη Νάπολι και στον επαναληπτικό στην έδρα της τη διέλυσε με 3-0. Με αυτό τον τρόπο πήρε το μοναδικό έως τώρα κόπα Ιτάλια!

      Και πάμε στη Γαλλία. Εδώ θα μείνουμε λίγο και θα πούμε λίγα πράγματα παραπάνω. Όταν σκεφτόμαστε εγχώρια κύπελλα, το μυαλό σίγουρα θα πάει πρώτα στο κύπελλο Αγγλίας. Την αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση με την τεράστια ιστορία. Πιθανότατα, θα πάει και στο κύπελλο Ισπανίας, το οποίο με την ιδιαίτερη ονομασία του ως «Κύπελλο του Βασιλιά», τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Και κάπου εκεί σταματάει η κουβέντα, αδίκως κατά τη γνώμη μου, και αυτό γιατί υπάρχει μία διοργάνωση, στην οποία μπορούν υδραυλικοί και εργάτες να βρεθούν στον τελικό απέναντι σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Γιατί στη Γαλλία στο κύπελλο όλα είναι διαφορετικά. Το κύπελλο Γαλλίας είναι ίσως ο πιο δημοκρατικός ποδοσφαιρικός θεσμός του πλανήτη. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις μία διοργάνωση, στην οποία κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο της χώρας έχει δικαίωμα στο όνειρο? Επιπλέον, δεν περιορίζεται στα στενά όρια της γαλλικής επικράτειας, μιας και ομάδες προερχόμενες από τις πρώην γαλλικές αποικίες έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Έτσι, στη μάχη του κυπέλλου ρίχνονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 8.500 ομάδες κάθε χρόνο!!

      Ο τεράστιος αριθμός συμμετεχόντων και οι αλλεπάλληλοι αγώνες στους πρώτους γύρους του κυπέλλου περιορίζουν σημαντικά τις ήδη απειροελάχιστες πιθανότητες για διάκριση για ένα ερασιτεχνικό σωματείο. Όμως, ακόμα και έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις ομάδων που διανύουν όλο το δρόμο προς τη δόξα και τον τελικό του «Σταντ ντε Φρανς» (Stade de France). Αξιομνημόνευτη μέχρι και σήμερα παραμένει η πορεία της ερασιτεχνικής Καλαί, η οποία το 2000 έφτασε ένα ημίχρονο μακριά από κάτι που έμοιαζε πρακτικά ακατόρθωτο. Αφού έδωσε 11 αγώνες και απέκλεισε μέχρι και ομάδες της πρώτης κατηγορίας (Στρασβούργο και Μπορντό) στο διάβα της προς τον τελικό, προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στη Ναντ, πριν τελικά ηττηθεί με 2-1. Επαναλαμβάνω, μία ομάδα με παίκτες που επαγγέλλονταν υπάλληλοι σούπερ-μάρκετ, ηλεκτρολόγοι και κηπουροί, βρισκόταν ένα ημίχρονο μακριά από την κατάκτηση του κυπέλλου Γαλλίας απέναντι σε μία ομάδα πρώτης κατηγορίας. Παραδόξως, δεν είναι λίγες οι φορές που σύλλογοι από τα χαμηλότερα στρώματα της πυραμίδας του γαλλικού ποδοσφαίρου ανεβαίνουν για λίγο στον αφρό μέσω του κυπέλλου, χαρίζοντας μας όμορφες αθλητικές ιστορίες. Στον τελικό του κυπέλλου Γαλλίας έχουν βρεθεί επίσης η Κεβιγί (3η κατηγορία) το 2012 και η Λε Ερμπιέρ (3η κατηγορία) το 2018. Μάλιστα, η τελευταία έφθασε στον τελικό αποκλείοντας την επίσης ερασιτεχνική Σαμπλί στα ημιτελικά, ενώ στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε στην 4η κατηγορία! Αντίπαλος της στον τελικό? Ειρωνικά, η πάμπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν. Σε μία σκηνή σπάνιας ποδοσφαιρικής ομορφιάς, ο τότε αρχηγός της νικήτριας Παρί, Τιάγκο Σίλβα, σήκωσε το κύπελλο παρέα με τον αρχηγό της φιναλίστ. Άλλη μια έκπληξη η Ρουμιγί–Βαλιέρ, ομάδα 4ης κατηγορίας, έφτασε ως τον ημιτελικό της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από τη Μονακό. Αν και ως ένα σημείο της διοργάνωσης, οι ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών παίζουν μονάχα μεταξύ τους, από εκεί και έπειτα πρέπει να εξολοθρεύσουν, ως άλλοι Δαβίδ, τους Γολιάθ του γαλλικού ποδοσφαίρου.

      Ο καταπληκτικός αυτός  θεσμός ξεκίνησε το 1918. Στην πρώτη διοργάνωση μετείχαν 48 σύλλογοι και το κύπελλο κατέκτησε η Ολιμπίκ ντε Παντέν. Το τρόπαιο το έχουν σηκώσει ομάδες που σίγουρα κάποιες από αυτές δε θα τις έχετε ξανακούσει!  Ρασίνγκ Παρί, Ρεντ Σταρ Παρί, Ρεν, Νις, Στρασβούργο, Σετ, Σεντάν, Σοσό, Μονπελιέ, Γκινγκάμπ, Ρεμς, Μετς, ΚΑΣΖ Παρί, Τουλούζ, Ολιμπίκ Παντέν, Μπαστιά, Σερκλ Παρί, Χάβρη, Κλαμπ Φρανσαί, Κάννες, Εξελσιόρ Ρουμπέ, ΕΦ Νανσί και Λωρραίνη, ΑΣ Νανσί και τέλος η Λοριάν!! Ταξιδεύουμε στη γειτονική μας Τουρκία τώρα. Πέρα από τις τέσσερις μεγάλες Φενερμπαχτσέ, Γαλατάσαραï, Μπεσικτάς και Τραμπζονσπόρ άλλες 12 το έχουν κατακτήσει! Αλτάι Σμύρνης, Γκεντσλερμπιρλιγκί, Ανκαραγκουτσού, Γκιεζτέπε, Κοτσαέλισπορ, Μπούρσασπορ, Εσκισεχίρσπορ, Ακχισάρσπορ, Καϊσέρισπορ, Σακάριασπορ, Κόνιασπορ και Σίβασπορ! Δεν τις λες και λίγες!! Θα κλείσουμε το αφιέρωμα μας με τις νικήτριες της Κύπρου! Κλασσικά ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση, Απόλλων Λεμεσού και η ΑΕΛ έχουν τη μερίδα του λέοντος. Όμως από εκεί και πέρα έχουμε τις ΕΠΑ, Τραστ, ΑΕΚ, Τσετίν Καγιά, Πεζοπορικός, Ολυμπιακός, Νέα Σαλαμίνα, ΑΠΟΠ Κινύρας και Πάφος να συμπληρώνουν τη λίστα! Κάποιες από τις ομάδες που διαβάσατε δεν υπάρχουν πια δυστυχώς! Εδώ τελειώνει το σημερινό μας αφιέρωμα. Γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο και αξίζει να ελπίζουμε πάντα. Κάποιες φορές αυτό που φαντάζεσαι γίνεται πραγματικότητα και τότε… κρατάς ψηλά την κούπα και τραγουδάς μεθυσμένος από χαρά׃ «Και όταν το κύπελλο σηκώσω μπορεί να παλαβώσω»…

 

 

Από τον Ευστράτιο Φωτεινό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ