Σήμερα το Art Of Football και ο υπογράφων «συνταράσουμε» τον κόσμο. Είναι το πρώτο από μια σειρά άρθρων για όλα τα αγγλικά παρατσούκλια. Μια τεράστια έγκυρη έρευνα που δεν έχει ξαναγραφτεί σε site. Θα διαβάσετε πράγματα που δεν έχουν ξαναειπωθεί. Άραγε αναρωτηθήκατε ποτέ πως η Άρσεναλ πήρε το προσωνύμιο «κανονιέρηδες» ή γιατί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την ξέρουμε όλοι ως οι «κόκκινοι διάβολοι»? Αγγλία, η χώρα με τα πιο ιδιαίτερα, παράξενα και φοβερά παρατσούκλια. Το «κανονιέρηδες» (The Gunners) της Άρσεναλ  ξεκίνησε όταν οι εργάτες που δούλευαν, σε ένα εργοστάσιο όπλων στο Woolwich, που ήταν στο ανατολικό τμήμα του Λονδίνου, αποφάσισαν να φτιάξουν μια ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία αρχικά ονομαζόταν Dial Square.

Μετά όταν πήγαν στο βόρειο τμήμα της αγγλικής πρωτεύουσας, άλλαξε το όνομα και έγινε η Άρσεναλ. Όπως αντιλαμβανόμαστε επειδή οι ιδρυτές της ομάδας ήταν εργάτες σε εργοστάσιο όπλων έτσι έγιναν οι «κανονιέρηδες» (The Gunners) του Λονδίνου. Στο Μπέρμπιχαμ τώρα και στην ομάδα της Άστον Βίλα. Το όνομα της αποτελείται από δύο λέξεις. Το Aston από το Aston University, καθώς και από το Villa από την ομάδα κρίκετ Villa Cross Wesleyan Chapel, τα μέλη της οποίας έψαχναν ασχολία για το χειμώνα, και έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα. Επίσης το Βίλα είναι και το προάστιο όπου είναι χτισμένο το γήπεδο.

Από όλα τα παραπάνω συνθέτουν το παρατσούκλι οι «χωριάτες» (Villagers). Υπάρχουν και άλλα όπως το «βίλα» (Villa) που βγαίνει από το δεύτερο συνθετικό της. Ακόμα ένα είναι τα «λιοντάρια» (The Lions) λόγω του σήματος που υπάρχει το συγκεκριμένο ζώο. Τελευταίο είναι το «κλαρέ και μπλε στρατός» (The Claret And Blue Army) που βγαίνει από τις εμφανίσεις της ομάδας. Η Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον λέγονται «τσέπες» (Baggies) ή «θρόστλες» (Throstles) ή σκέτο «άλμπιον» (Albion). Στο παρελθόν οι φανέλες της ομάδας ήταν τόσο μεγάλες, με αποτέλεσμα όταν έβρεχε να γίνονται βαριές και να μην μπορούν να κινηθούν εύκολα οι παίκτες.

Λόγω αυτού του γεγονότος το πρώτο παρατσούκλι και το πιο γνωστό είναι το «τσέπες» (Baggies). Τώρα το δεύτερο το «θρόστλες» (Throstles) πρόκειται για το πτηνό που απεικονίζεται στη φανέλα τους. Το τρίτο βγαίνει από το όνομα της. Από τους εργάτες του ναυπηγείου Thames Ironworks ιδρύθηκαν τα «σφυριά» (Hammers) της Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ. Η αρχική ονομασία της ομάδας ήταν Thames Ironworks και το παρατσούκλι της τα «σίδερα» (The Irons). Αργότερα παίρνει το σημερινό της όνομα και τα «σφυριά» (Hammers) αντικαθιστούν τα «σίδερα» (The Irons) λόγω της δύναμης που έχει αυτό το εργαλείο που είναι ικανό να καταστρέψει μέχρι και το σίδερο.

Ένα ακόμα παρατσούκλι της είναι το «ακαδημία του ποδοσφαίρου» (The Academy Of Football) ή απλά «ακαδημία» (The Academy). Το τελευταίο βγήκε επειδή η ομάδα έβγαλε τεράστιους ποδοσφαιριστές όπως τον αρχηγό της Αγγλίας που σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Bobby Moore, το σκόρερ Geoff Hurst, τους Martin Peters ,  Rio Fertinand,  Frank Lambard,  Joe Cole, Michael Carrick και άλλους. Στο Λίβερπουλ τώρα και στον μπλε σύλλογο των «ζαχαρωτών» (Toffees) της Έβερτον. Η ομάδα είναι και αυτή όπως η Άστον Βίλα δημιούργημα αθλητών κρίκετ. Τώρα για το παρατσούκλι της υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μία αναφέρει πως όταν άφησε το «Anfield» για να μετακομίσει στο «Goodison Park», δίπλα από το γήπεδο υπήρχε ένα ζαχαροπλαστείο, ονόματι «Mother Noblett Toffee Shop», από το οποίο οι οπαδοί της αγόραζαν ζαχαρωτά. Η Έβερτον είχε και άλλα παρατσούκλια όπως το «μαύρο ρολόι» (Black Watch), το «ντριπλαδόροι του σεληνόφωτου» (Moonlight Dribblers) και οι «μπλε» (Blues). Εννοείται το «εφοπλιστές» που λέμε εδώ στη χώρα μας δεν ισχύει. Το γνωστό και αιώνιο είναι τα «ζαχαρωτά» (Toffees).

Επιστροφή και πάλι στην αγγλική πρωτεύουσα για να δούμε την Κρίσταλ Πάλας. Οι «τζαμάδες» (The Glaziers) ήταν το πρώτο παρατσούκλι της όμως τη χρονιά που καθόταν στον πάγκο της ο Malcolm Allison αποφασίστηκε να «κλέψει» το παρατσούκλι μιας μεγάλης ομάδας. Η «εκλεκτή» ήταν η Μπενφίκα της οποίας ήταν «αετοί» και ταίριαζε απόλυτα στο σύλλογο της Αγγλίας λόγω του εμβλήματος της. Έτσι το «τζαμάδες» (The Glaziers) πέρασε στην ιστορία και έγινε οι «αετοί» (The Eagles). Η Λίβερπουλ δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη ιστορία πίσω της και έτσι το «κόκκινοι» (Reds) είναι αυτό που ξέρει όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης.

Φυσικά βγαίνει από τα χρώματα της ομάδας. Υπάρχει ακόμα ένα παρατσούκλι που δεν το χρησιμοποιεί κανείς αλλά το Art Of Football και η έρευνα μας τα εντόπισε όλα. Είναι το «κοπίτες» (The Kopites) και βγαίνει από το ιστορικό «κοπ» (Kop). Η «αιώνια» αντίπαλος της, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάλι, έχει μια περίεργη ιστορία για το ιστορικό πια παρατσούκλι «κόκκινοι διάβολοι» (The Red Devils). Στη Γαλλία κάποτε είχε διεξαχθεί ένα τουρνουά ράγκμπι. Εκεί είχε πάρει μέρος και η Σάλφορντ (Salford) τοπική ομάδα του Μάντσεστερ. Μάλιστα η Σάλφορντ κατόρθωσε και κατέκτησε αήττητη το τουρνουά με αποτέλεσμα κάποιοι να τη χαρακτηρίσουν ως οι «κόκκινοι διάβολοι».

Ο Sir Alexander Matthew «Matt» Busby που ήταν ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θεώρησε σκόπιμο να «αρπάξει» αυτό το παρατσούκλι εκμεταλλευόμενος ταυτόχρονα και τον «ντόρο» που είχε δημιουργήσει Τώρα το «μπέμπηδες του Μπάσμπι» (The Busby Babes) είναι ένα «λανθασμένο» παρατσούκλι που βγήκε εξαιτίας μιας «φουρνιάς» ταλαντούχων παιχτών με μέσο όρο ηλικίας τα 24 έτη. Το μόνο πραγματικό είναι το «κόκκινοι διάβολοι» (The Red Devils). Στη «γαλάζια» πλευρά της πόλης τώρα και στη Σίτι. Το πιο γνωστό είναι το «πολίτες» (The Citizens) που προέρχεται από το δεύτερο συνθετικό του ονόματος της ομάδας. Υπάρχει και το «γαλάζιοι του ουρανού» (The Sky Blues) που αναφέρεται στη φανέλα της.

Η ιστορική Μίντλεσμπρο έχει το παρατσούκλι «Μπόρο»  (Boro) μια συντομογραφία του ονόματος της. Βέβαια υπάρχει και το «σμόγγις» (Smoggies). Στο Βορρά τώρα και στις «καρακάξες» (Magpies) της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ.

Το παρατσούκλι λέγεται πως βγήκε από τα χρώματα της ομάδας που είναι το άσπρο και το μαύρο. Ακόμα ένα πολύ γνωστό είναι και το «τουν» (Toon) και το έχουν βγάλει οι Άγγλοι λόγω του ότι τα αγγλικά που μιλάνε σε εκείνη την περιοχή μπορούν μόνο οι ίδιοι να τα καταλάβουν. Π.χ. το Τown εκείνοι το λένε Τoon. Στο Λονδίνο και πάλι και στην Τσάρλτον Αθλέτικ. Το πιο διαχρονικό και κοινό παρατσούκλι είναι το «εθισμένοι» (Addicks). Η πιο πιθανή προέλευση του ονόματος είναι από έναν ντόπιο ψαρά τον Arthur «Ikey» Bryan ο οποίος επιβράβευσε την ομάδα με γεύματα από μπακαλιάρο.

Άλλα δύο παρατσούκλια ήταν το «κοκκινολαίμηδες» (The Red Robins) που υιοθετήθηκε το 1931 και οι «γενναίοι» (The Valiants) που επιλέχτηκαν σε ένα διαγωνισμό ανεμιστήρων το 1960 ο οποίος οδήγησε επίσης στην υιοθέτηση του σπαθιού που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Το ψευδώνυμο «εθισμένοι» (Addicks) δεν έφυγε ποτέ και αναβίωσε το 1985 από τους οπαδούς αφού η ομάδα έχασε το σπίτι της στην κοιλάδα και πήγε «εξορία» στο γήπεδο της Κρίσταλ Πάλας. Μετά από πολλές μάχες το 1992 επέστρεψε στη φυσική της έδρα. Έτσι παραμένει για πάντα το επίσημο παρατσούκλι της.

Η Τσέλσι ομάδα της πρωτεύουσας και αυτή το παρατσούκλι της είναι «μπλε» (Blues). Βγήκε από τις μπλε εμφανίσεις της. Στο Λιντς τώρα και στην τεράστια με ένδοξη ιστορία Λιντς Γιουνάιτεντ. Το ψευδώνυμο είναι τα «παγώνια» (The Peacocks). Το έμβλημα και το παρατσούκλι προήλθαν, από την ονομασία του γηπέδου που ήταν «The Old Peacock Ground», ονομασία που είχε προέλθει από την παμπ «Old Peacock» που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.  Άλλα παρατσούκλια είναι το «ένωση» (United) και το «οι λευκοί» (The Whites). Το τελευταίο το πήρε το 1961, όταν ο μεγαλύτερος προπονητής στην ιστορία της ομάδας, ο Don Revie που γιγάντωσε τον σύλλογο, και το άγαλμα του υπάρχει έξω από το γήπεδο, άλλαξε τα χρώματα της από μπλε και κίτρινα, που ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή, σε λευκά εξαιτίας της Ρεάλ Μαδρίτης. Υπάρχει και το κλασσικό «βρώμικη Λιντς» (Dirty Leeds) επειδή η ομάδα έπαιζε πολύ ύπουλα και «βρώμικα» στο παρελθόν. Στο Λονδίνο πάλι και στη Φούλαμ. Το παρατσούκλι της είναι «κότατζερς» (Cottagers).

Η πρώτη έδρα της ήταν το «Craven Cottage». Πρόκειται για ένα γήπεδο το οποίο έχει συνδεθεί τόσο με την Αγγλία όσο και με την ομάδα της Φούλαμ τόσο πολύ που χρησιμοποιείται και ως το παρατσούκλι της. Οι  «τίγρεις» (The Tigers) της Χαλ Σίτι. Το παρατσούκλι της το πήρε από τα χρώματα της ομάδας αλλά και από το ζώο που έχει για έμβλημα. Η μεγάλη λευκή ομάδα του Λονδίνου η Τότεναμ Χότσπερ έχει μια ωραία ιστορία για το πως πήρε το ψευδώνυμο της. Το 14ο αιώνα ο διάσημος Άγγλος ευγενής Sir Henry Persy πήρε το ψευδώνυμο Χάρι Χότσπερ που οφειλόταν στην ταχύτητα, την επιθετικότητα και το θάρρος του κατά τη διάρκεια των μαχών. Συνήθιζε να σκάβει τα άκρα του στο άλογο για να το κάνει να τρέχει γρηγορότερα κατά τις μάχες με τον εχθρό. Εκτός από αυτό, ο Χάρι Χότσπερ ήταν μεγάλος λάτρης των αγώνων κοκορομαχιών, που ήταν πολύ διαδεδομένη εκείνη την εποχή. Ο Χάρι και η οικογένεια του είχαν μεγάλη γη γύρω από το Τότεναμ και ο ίδιος αποθανατίστηκε από τον Γουίλιαμ Σαίξπηρ στο έργο «Ερρίκος Δ’, Μέρος Α’». Ο Χάρι Χότσπερ έκανε εξέγερση, και επανάσταση, το καλοκαίρι του 1403 εναντίον του βασιλιά Ερρίκου Δ’ και σκοτώθηκε σε μάχη. Είναι ένας τοπικός ήρωας και «μύθος» μέχρι σήμερα. Όταν ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1882 οι άνθρωποι στο Τότεναμ δεν είχαν αμφιβολίες. Ο σύλλογος έπρεπε να ονομαστεί Χότσπερ (Hotspurs). Εξάλλου οι απόγονοι του πρόσφεραν τη γη για να χτιστούν εκεί τα γήπεδα της ομάδας. Έτσι το «σπιρούνια» (Spurs) είναι το ψευδώνυμο της ομάδας. Ακόμα το «πετεινοί» που λέμε σαν παρατσούκλι στην Ελλάδα δεν ισχύει. Ίσως έχουμε επηρεαστεί από το έμβλημα στο σήμα της που υπάρχει ένα κοκοράκι που στέκεται σε μια μπάλα ποδοσφαίρου με τη λατινική φράση «το να τολμάς σημαίνει να πράττεις» (Audere est Facere). Φυσικά υπάρχει και το «κατάλευκοι» ή «λευκά κρίνα» (The Lillywhites) από τα χρώματα της.

   Στην Ουαλία και στη Σουόνσι που το παρατσούκλι της ομάδας είναι «κύκνοι» (The Swans) και είναι μια συντομογραφία της ομάδας σε συνδυασμό με το έμβλημα. Η Σάντερλαντ έχει μεγάλη ιστορία για το «μαύρες γάτες» (The Black Cats) που είναι το επίσημο ψευδώνυμο της. Το προηγούμενο ήταν το «ροκερίτες» (The Rokerites) αλλά εγκαταλείφτηκε όταν ο σύλλογος εγκατέλειψε το «Roker Park» για το «Stadium Of Light» το 1997. Το νέο όνομα αποφασίστηκε σε δημόσια ψηφοφορία εκείνο το έτος. Παρόλο που το ψευδώνυμο έγινε επίσημο, μόνο πρόσφατο σχετικά δεν είναι, αφού η μαύρη γάτα έχει χρησιμοποιηθεί ως έμβλημα του συλλόγου σε όλη την ιστορία της. Υπάρχουν φωτογραφίες παικτών που κρατούν μια μαύρη γάτα, που έκανε το «Roker Park» σπίτι της το 1900 και το 1910, και η οποία ταΐστηκε και ποτίστηκε από τους ανθρώπους του συλλόγου. Το πρώτο επίσημο σήμα του συλλόγου παρουσίαζε μια μαύρη γάτα να κάθεται στο κέντρο του. Από τη δεκαετία του 1960 το έμβλημα της Sunderland AFC Supporters Association ήταν μια μαύρη γάτα. Ένας υποστηρικτής της ομάδας ο Μπίλι Μόρις, πήρε μια μαύρη γάτα στην τσέπη του στήθους του ως γούρι, στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1937, που η ομάδα νίκησε και πήρε το τρόπαιο για πρώτη φορά. Ακόμα μια αναφορά ήταν το «Black Cat Battery» μια βάση πυροβόλων, που χρησιμοποιήθηκε στον ποταμό Wear κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντων Πολέμων. Ε με όλα αυτά δε γινόταν η Σάντερλαντ να μην είναι οι «μαύρες γάτες» (The Black Cats).

Η Μπόρνμουθ έχει ένα ιδιαίτερο ψευδώνυμο. Τα «κεράσια» (The Cherries). Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για το πως προήλθε. Η μία είναι από τα κόκκινα ριγέ πουκάμισα που φόραγε κάποτε η ομάδα και η άλλη εκδοχή επειδή το γήπεδο της το «Dean Court» χτίστηκε δίπλα στο κτήμα «Cooper-Dean» το οποίο πιστεύεται ότι είχε πολλές κερασιές. Στο Μπέρμπιχαμ και στην ομώνυμη ομάδα της πόλης. Το παρατσούκλι δεν κρύβει κάποιο μυστήριο αφού οι «μπλε» (Blues) είναι από τα χρώματα που φοράει η ομάδα

Η Κάρντιφ Σίτι έχει για παρατσούκλι της «τα μπλε πουλιά» (The Blue Birds). Το ψευδώνυμο βγήκε επειδή στο σήμα της έχει το μπλε πουλί. Η Ντέρμπι Κάουντι είναι τα «κριάρια» (The Rams). Αυτό βγήκε για να αποδώσει φόρο τιμής, στους δεσμούς της με ένα σύνταγμα στρατού της πόλης, που είχε για μασκότ ένα κριάρι και επίσης ενός γνωστού folk τραγουδιού το «The Derby Ram». Τόσο γνωστού που το 1796 ο πρώτος πρόεδρος της Αμερικής Τζορτζ Ουάσιγκτον τραγούδησε το «The Derby Ram» σε ένα παιδάκι.

   Στην περιοχή υπάρχει και μεγάλη παραγωγή μαλλιού. Στο Λέστερ τώρα και στην ομάδα που πριν λίγα χρόνια «τρέλανε» τον ποδοσφαιρικό κόσμο με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι «αλεπούδες» (The Foxes) είναι το ψευδώνυμο της ομάδας. Η εικόνα μιας αλεπού το 1948 στο λόφο του κλαμπ ήταν η αίτια, αφού γενικά το Leicestershire είναι γνωστό για τις αλεπούδες και το κυνήγι τους. Έτσι η Λέστερ πήρε το συγκεκριμένο ψευδώνυμο, και το έχει και σαν έμβλημα.

   Οι «λύκοι» (Wolves) είναι το ψευδώνυμο της Γουλβς και συμβολίζει το έμβλημα του συλλόγου. Ο λύκος στο σήμα προστέθηκε το 1979 και από εκείνη τη στιγμή είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στην Αγγλία. Στο Σέφιλντ τώρα και στις «λεπίδες» (The Blades) της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Το ψευδώνυμο βγήκε λόγω το ότι η περιοχή είναι παγκόσμια γνωστή για την παραγωγή χάλυβα. Η ομάδα που παίζει το κλασικό βρετανικό στυλ ποδοσφαίρου τώρα είναι η Μπέρνλι. Σέντρα και να βρούμε το κεφάλι του Γούντ. Το παρατσούκλι της είναι «τα κλαρέ» (Clarets). Είναι το μπλε του ουρανού λόγω του κυρίαρχου χρώμα των πουκάμισων που έπαιζαν κάποτε. Στο Σαουθάμπτον τώρα και στην ομώνυμη ομάδα της πόλης. Το παρατσούκλι της είναι οι «άγιοι» (The Saints).

Το αξιοπερίεργο είναι ότι το έχει από το 1885, καθώς η ομάδα ήταν στην αρχή εκκλησιαστική και ιδρύθηκε στο St. Mary’s Church Of England Young Men Association. Ένα ψευδώνυμο που δε θα αλλάξει ποτέ. Η Γουότφορντ ονομάζονται οι «σφήκες» (Hornets). Το «έβγαλαν» οι οπαδοί το 1959 και στη συνέχεια ο σύλλογος έβαλε ένα λοφίο που απεικόνιζε μια σφήκα. Το 1978 το λοφίο της σφήκας αντικαταστάθηκε από ένα αρσενικό κόκκινο ελάφι σε κίτρινο και μαύρο φόντο. Το ελάφι που αντιπροσωπεύει την περιοχή. Οι «σφήκες» (Hornets) όμως παραμένουν και δεν αλλάζουν. Η Μπράιτον Άλμπιον ονομάζονται οι «γλάροι» (The Seagulls) επειδή έχουν στο έμβλημα τους το γλάρο και επειδή σε αυτή την παραθαλάσσια περιοχή υπάρχουν πάρα πολλοί. Άλλο παρατσούκλι είναι το «άλμπιον» (Albion) από το δεύτερο συνθετικό του ονόματος.

Η Νόργουιτς Σίτι είναι μια από τις πιο συμπαθητικές ομάδες της Αγγλίας. Τα υπέροχα «καναρίνια» (The Canaries) του Νησιού. Επειδή έχουν στο έμβλημα τους ένα καναρίνι. Πολύ ωραίο και γλυκό ψευδώνυμο. Η Μπρέντφορντ είναι οι «μέλισσες» (The Bees). To ψευδώνυμο δημιουργήθηκε τυχαία από φοιτητές του Borough Polytechnic τη δεκαετία του 1890. Όταν έβλεπαν έναν αγώνα και φώναζαν τη φωνή του κολλεγίου «Back Up Bs» προς υποστήριξη του φίλου τους και τότε παίκτη της ομάδας Joe Gettins. Οι τοπικές εφημερίδες παρακάμπτουν το άσμα ως «Back Up Bees» και το ψευδώνυμο κολλήθηκε. Φυσικά υπάρχει και στο σήμα της ομάδας η μέλισσα. Η ιστορική Νότιγχαμ Φόρεστ δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη ιστορία για το ψευδώνυμο της. Αφού είναι από το έμβλημα και το όνομα της ομάδας. Τα οποία είναι «τα κόκκινα κατεργάρικα δέντρα» (The Reds Tricky Trees) και το «δάσος» (The Forest). Αυτό ήταν το πρώτο μέρος του αφιερώματος για τα αγγλικά παρατσούκλια. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια πολλά ακόμα. Η έρευνα έφτασε μέχρι την πέμπτη! και τελευταία επαγγελματική  κατηγορία της Αγγλίας με ομάδες που ούτε καν φαντάζεστε με απίστευτες αληθινές ιστορίες ψευδωνύμων. Η συνέχεια έρχεται… Αναμείνατε…

 

Από τον Ευστράτιο Φωτεινό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ