Ο Μπρους Γκρόμπελαρ είχε σίγουρα το στοιχείο που έχει κάνει πολλούς τερματοφύλακες ανά τον πλανήτη να ξεχωρίζουν στην καριέρα τους. Γυάλιζε το μάτι του !Παραπάνω από το κανονικό! Αθλητικές ικανότητες που τον έκαναν να διαπρέπει, φοβερά ρεφλέξ και πολλά άλλα στοιχεία του έδωσαν το εισιτήριο να πρωταγωνιστήσει στην μεγάλη ομάδα της Λίβερπουλ  για 13 ολόκληρες σεζόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο αγαπητός σε πολλούς Μπρους, είχε ξεχωρίσει από πολύ μικρή ηλικία όταν αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα της Ζιμπάμπουε και της Νοτίου Αφρικής με τις άσημες Χαηλάντερς, Χάηλαντ Παρκ και Ντέρμπαν Σίτι. Το  πρώτο σημαντικό βήμα για τον Γκρόμπελαρ ήρθε μετά από την πρόταση της Βανκούβερ Γουάητκαπς όταν τον είδαν να ξεχωρίζει σε κάποια τουρνουά της ομάδας στη Νότια Αφρική. Έτσι το 1979′ ο 24χρονος πλέον θηριώδης  πορτιέρο, κάνει  την πρώτη του  συμμετοχή   στο πρωτάθλημα του Καναδά σε αγώνα εναντίον των Λος Άντζελες Άζτεκς γνωρίζοντας την ήττα με 2-0 ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι το ένα τέρμα σημείωσε ο σπουδαίος Γιόχαν Κρόιφ! Ο τερματοφύλακας από τη Ζιμπάμπουε όμως αποτελούσε   λύση από τον πάγκο πίσω από τον βασικό Φιλ Παρκς.

Η πρώτη ενόχληση που δέχεται από ομάδα της Αγγλίας είναι από την Γουέστ Μπρόμγουιτς Άλμπιον η οποία μετά από  κάποιες προπονήσεις αποφάσισε να προσθέσει στο δυναμικό της τον ελπιδοφόρο τερματοφύλακα. Λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων η προσθήκη αυτή δεν έγινε ποτέ κάτι όμως που κατάφερε η Κρου Αλεξάνδρα η οποία τον απέκτησε με δανεισμό ,  με την οποία ξεχώρισε σε 24 συμμετοχές κάνοντας τους μεγάλους του νησιού να συμπεριλάβουν το όνομα του σε μία πιθανή μεταγραφή του Αφρικανού ποδοσφαιριστή.

Η επιστροφή του στον Καναδά ήταν γεγονός και αυτή τη φορά ως βασικός αλλά   όλοι γνώριζαν πλέον ότι μία λαμπρή καριέρα έρχεται. Το Μάρτιο του 1981′ η Λίβερπουλ δαπάνησε 250 χιλιάδες λίρες για να τον αποκτήσει αρχικά ως αναπληρωματικό αλλά με τη φυγή του Ρέι Κλέμενς για την Τότεναμ ο υψηλόσωμος κίπερ κυριολεκτικά άρπαξε την ευκαιρία. Έμεινε για 13 ολόκληρες σεζόν στους κόκκινους κατακτώντας έξι πρωταθλήματα , ένα ευρωπαϊκό κύπελλο ( το σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ ) , τρία league cup, και τρία fa cup καταγράφοντας συνολικά 628 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Στο μυαλό όλων έχει μείνει το περίφημο spaghetti legs στον τελικό με αντίπαλο τη Ρόμα το 1984′. Αρχικά, στην  διαδικασία των πέναλτι,  δάγκωνε τα δίχτυα πριν την εκτέλεση του Μπρούνο Κόντι η οποία κατέληξε πάνω από τα δοκάρια ενώ στη συνέχεια στο αντίστοιχο χτύπημα του Φραντσέσκο Γκρατζιάνι έκανε την πραγματικά ακατανόητη κίνηση με τα πόδια του , λες και είχε κάποια αδυναμία στα άκρα, η οποία εν τέλει φάνηκε να αποπροσανατόλισε τον Ιταλό επιθετικό αφού η μπάλα δεν κατέληξε στα δίχτυα δίνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο στην ομάδα του λιμανιού.

Τα χρόνια πέρασαν και μετά από έναν σύντομο δανεισμό στην Στόουκ το 1993′ αγωνίστηκε στην Σαουθάμτπον το  από το 1994′ έως το 1996′ καταγράφοντας αρκετές συμμετοχές. Η συνέχεια ήταν άκρως πτωτική αφού ακολούθησαν οι χαμηλότερες κατηγορίες και οι Πλύμουθ, Όλνταμ, Τσέσαμ, Μπέρι, Λίνκολν και Νόρθγουιτς απλώς μπήκαν στο πλούσιο βιογραφικό του.

Τελευταία του ομάδα ήταν η Ελλένικ από το Κέιπ Τάουν το 2002′ με την μοναδική συμμετοχή του να τον καθιστά έως τότε τον γηραιότερο ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στην Αφρική όντας πλέον 44 χρονών. Με την εθνική ομάδα της Ζιμπάμπουε αγωνίστηκε σε 32 αγώνες.

ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ… ΦΟΝΟΣ!

Το Νοέμβριο του 1994′ η πασίγνωστη εφημερίδα The Sun κατήγγειλε τον Γκρόμπελαρ για συμμετοχή σε κύκλωμα στημένων παιχνιδιών δίνοντας ως αποδεικτικό ένα βίντεο που είχε στην κατοχή της το οποίο εμφάνιζε τον Αφρικάνό παίκτη της Λίβερπουλ τότε να συζητά κάτι αντίστοιχο. Μαζί του κατηγορήθηκαν ο Χανς Σέγκερς ( τερατοφύλακας της Γουίμπλετον ) και ο επιθετικός της Άστον Βίλα Τζον Φασάνου όπως επίσης και ο επιχειρηματίας Χενγκ Σουάμ Λιμ από τη Μαλαισία. Τα δικαστήρια διήρκησαν ακριβώς τρία χρόνια με τον εκκεντρικό τερματοφύλακα να δικαιώνεται εν τέλει και με τη σειρά του να μηνύει την εφημερίδα!

Πάντως το πιο δύσκολο κομμάτι στη ζωή του Γκρόμπελαρ ήρθε σε πολύ νεαρή ηλικία όταν στις αναταραχές της Ροδεσίας ( νυν Ζιμπάμπουε ) κλήθηκε να συμμετάσχει στον αντίστοιχο στρατό λίγο πριν τη μεταγραφή του στον Καναδά. Ο ίδιος έχει δηλώσει: ’’ Πόσους έχω σκοτώσει; Δεν θα μπορούσα να σας το πω. Στο πέρασμα των χρόνων είμαι πολύ τυχερός που δεν έπεσα σε κατάθλιψη γιατί στην πραγματικότητα το ποδόσφαιρο μου έσωσε τη ζωή. Πρέπει να ζεις με τις συνέπειες για το υπόλοιπο της ζωής σου. Οι αναμνήσεις έχουν υποχωρήσει κάπως όμως υπάρχουν στιγμές που είμαι με συμπαίκτες στην Αφρική και τους αρέσει να συζητάνε για αυτό. Σε εμένα δεν αρέσει .’’

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Οι δηλώσεις του πάντα προκαλούσαν αίσθηση όπως κάτι αντίστοιχο συνέβη και πρόσφατα όταν είπε τη γνώμη του για τον νυν τερματοφύλακα της Λίβερπουλ. ’’ Ο Άλισον είναι ο καλύτερος  τερματοφύλακας στον κόσμο σήμερα. Βλέπω συνεχώς τερματοφύλακες και μπορώ να δω ποια είναι τα λάθη τους. Είναι φανταστικός. Από τότε που έπαιζα εγώ, μόνο ο Ρέινα κυριάρχησε στην περιοχή μας όπως κάνει και ο Άλισον. Μεσολάβησαν πολλοί τερματοφύλακες που δεν έβγαιναν ποτέ στις σέντρες όμως ο Άλισον έχει αποδείξει ότι είναι σούπερ σε αυτό το κομμάτι. Αυτός και ο Νόιερ δεν χρειάζεται να κάνουν εκτίναξη γιατί δεν είναι ποτέ σε λάθος θέση’’.

ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙKH

Η αυτοβιογραφία του έχει κυκλοφορήσει με τίτλο, μία ζωή μέσα στη ζούγκλα, προφανώς επηρεασμένος από την άποψη που είχαν μερικοί οπαδοί όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει. ’’ Οι οπαδοί με φώναζαν άνθρωπο της ζούγκλας. Έλεγαν ότι αυτός ο νεαρός δεν είναι λευκός. Είναι μαύρος σε δέρμα λευκού.’’  Aν και έχει το δίπλωμα προπονητή ο ίδιος ισχυρίζεται ότι άλλοι είναι οι λόγοι που δεν προπονεί κάποιον σύλλογο. ’’ Οι ιδιοκτήτες δεν με θέλουν γιατί είμαι πολύ ειλικρινής. Θα ήθελα να επιστρέψω στη Νότιο Αφρική αλλά εξαρτάται από τους ιδιοκτήτες αν θέλουν τον Μπρους στην ομάδα τους ’’.

 

Λευτέρης Παπαδόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ