Το 1930 ο αείμνηστος ρεμπέτης Κώστας Μπέζος ηχογραφεί μία επιτυχία η οποία ακούγεται μέχρι και σήμερα. Η παξιμαδοκλέφτρα, τραγούδι που στο πέρασμα των χρόνων τραγουδήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες και έγινε σήμα κατατεθέν για περιπτώσεις στις οποίες το χρήμα ωθεί τους ανθρώπους να ζητάνε και να παίρνουν όλο και περισσότερα.
Ίσως να είναι ένα άσμα που ταιριάζει και σε ποδοσφαιρικές περιπτώσεις και το art of football κάνει μία μίνι αναδρομή στις περιπτώσεις των Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι! Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2004 και μετά οι δύο ομάδες έχουν κατακτήσει συνολικά εννιά πρωταθλήματα ενώ οι μπλε του Λονδίνου σήκωσαν το Τσάμπιονς Λιγκ το 2012 αλλά και δύο φορές το Γιουρόπα Λιγκ τις σεζόν 2013 και 2019 αντίστοιχα. Η ευρωπαϊκή αποτυχία μάλλον είναι και το παράπονο για τους ανθρώπους της Σίτι αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν στεφθεί τροπαιούχοι σε καμία ευρωπαϊκή διοργάνωση ωστόσο αμφότερες Σίτι και Τσέλσι είναι στο κυνήγι του τροπαίου όντας στους 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Κι όμως λίγα χρόνια πριν τα πράγματα κυλούσαν εντελώς διαφορετικά. Το 2007, έναν χρόνο πριν ο Καλντόν Καρίφα Αλ Μουμπάρακ εμπλακεί στα κοινά της Σίτι και την εκτοξεύσει, η ομάδα του Μάντσεστερ τερμάτισε μόλις ένατη στην Πρέμιερ Λιγκ με 32 βαθμούς διαφορά από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιονάϊτεντ των Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και του κορυφαίου σκόρερ την χρονιά εκείνη Κριστιάνο Ρονάλντο. Ιδιοκτήτης ήταν ο Ταϊλανδός Τακσίν Σιναβάτρα με προπονητή τον Σουηδό Σβεν Γκόραν Έρικσον. Στο ρόστερ ναι μεν υπήρχαν κάποια σπουδαία ονόματα όπως οι Ντίτμαρ Χάμαν , Ελάνο , Τσορλούκα και Ντάριους Βασέλ αλλά δεν υπήρχε το απαιτούμενο βάθος στον πάγκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Μάντσεστερ Σίτι εκείνη την περίοδο ανήκαν με μικρή εν τέλει προσφορά στον σύλλογο οι γνωστοί σε όλους μας Γιώργος Σαμαράς και Νέρι Καστίγιο. Κι αν τα αμέτρητα χρήματα από το Άμπου Ντάμπι έφεραν το πρωτάθλημα την σεζόν 2011-2012 η αμέσως προηγούμενη πρωτιά ήταν εκείνη της σεζόν 1967-68!
Όσο για την Τσέλσι η σωτηρία της ήρθε πιο μπροστά σε σχέση με την Μάντσεστερ Σίτι. Τον Ιούνιο του 2003 ο Ρώσος μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς έγινε ο ισχυρός άνδρας για τους μπλε αντικαθιστώντας τον Κεν Μπέιτς και οδηγώντας τους Λονδρέζους στην εποχή των μεγάλων επιτυχιών που όλοι μας θυμόμαστε με ονόματα άρρηκτα συνδεδεμένα όπως των Ζοσέ Μουρίνιο, Ντιτιέ Ντρογκμπά, Εντέν Αζάρ, Άσλεϊ Κόουλ αλλά και πολλών ακόμα που ένα κείμενο σίγουρα δεν φτάνει για να τους απαριθμήσουμε. Στην περίπτωση της Τσέλσι υπάρχουν δύο ποδοσφαιριστές που έχουν υπάρξει και στις δύο εποχές. Ο Φρανκ Λάμπαρντ και ο Τζον Τέρι έζησαν την απογείωση των μπλε και έμειναν στις καρδιές των οπαδών της με τις δύο αυτές ηγετικές φυσιογνωμίες να σηκώνουν όλα τα τρόπαια στην Αμπράμοβιτς εποχή. Έναν χρόνο πριν ξεκινήσει η πορεία του Αμπράμοβιτς, η Τσέλσι είχε τερματίσει τέταρτη στην Πρέμιερ Λιγκ με 67 βαθμούς ενώ πρωταθλήτρια ήταν και πάλι η Γιουνάϊτεντ με 83 βαθμούς και τον Ρουντ Φαν Νίστελροϊ να προελαύνει. Για την ιστορία η Μάντσεστερ Σίτι εκείνη την χρονιά τερμάτισε και πάλι ένατη με διαφορά και πάλι 32 βαθμών από την κορυφή! Προπονητής των Λονδρέζων ήταν ο Ιταλός Κλαούντιο Ρανιέρι και πρώτος σκόρερ ο συμπατριώτης του Τζιανφράνκο Τζόλα με 14 γκολ. Στο ρόστερ υπήρχαν και άλλοι αξιόλογοι παίκτες όπως οι Χάσελμπαϊνκ , Γκαλάς , Πετίτ όμως αν αναλογιστούμε το έμψυχο υλικό των επόμενων ετών τότε διαπιστώνουμε ότι η διαφορά είναι τεράστια. Η σεζόν 2004-2005 βρήκε τους μπλε του Λονδίνου πρωταθλητές κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο 1954-55!
Η Πρέμιερ Λιγκ αναμένεται να γνωρίσει και άλλη μία δυναστεία όχι βαριάς φανέλας αλλά βαρύτατης τσέπης. Αυτήν της Νιουκάστλ με τον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να θέλει να ανεβάσει τους ασπρόμαυρους σε διαφορετικό επίπεδο και τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Αγγλίας να αλλάζει για μία ακόμη φορά. Και αφού αναφερθήκαμε σε αριθμούς να τονίσουμε ότι οι ανθρακωρύχοι έχουν πάρει τέσσερα πρωταθλήματα με το τελευταίο εκείνο της σεζόν 1926-27!
Από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.