Σίγουρα όταν ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο καταπληκτικός Κύπριος τραγουδιστής, με τις τεράστιες επιτυχίες, τραγουδούσε το συγκεκριμένο τραγούδι δεν περίμενε να μπει τίτλος σε άρθρο αθλητικού site. Πραγματικά όμως είναι ότι πιο κατάλληλο για το σημερινό μας θέμα. Ο Χατζηγιάννης τραγουδούσε για τον έρωτα, το μεθύσι του και την αίσθηση, ότι τα πόδια σου δεν πατάνε στη γη αλλά πετάς στον αέρα. Ακριβώς αυτό ένιωσαν και οι συγκεκριμένες μικρές ομάδες όταν κατέκτησαν το πρωτάθλημα στη χώρα τους. Όπως καταλάβατε από τα παραπάνω σήμερα σας έχουμε ένα σπέσιαλ θέμα. Τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έγιναν ποτέ στα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Όχι μόνο της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης. Τις ομάδες που έκαναν επανάσταση και κάθισαν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μέχρι το τέλος. Θα διαβάσετε ονόματα που ούτε καν φαντάζεστε.
Αρχίζουμε με τη χώρα μας. Εδώ που και να αξίζει ένας μικρός σύλλογος όχι να κατακτήσει αλλά απλά να διεκδικήσει τον τίτλο τον εξοντώνουν. Πολλά τα παραδείγματα. Όμως υπήρχε μι ομάδα από την επαρχία τη δεκαετία του ’80 που έσπασε το κατεστημένο. Ήταν η εποχή που έλεγαν ότι υπήρχε παράγκα άλλου χρώματος, όμως οι κατακτήσεις κυπέλλων από ομάδες όπως ο ΟΦΗ, η Καστοριά, Λάρισα άλλα έδειχναν. Και αυτό γιατί μοιράστηκαν οι τίτλοι. Και το 1988 γράφτηκε η πρώτη και μοναδική φορά που ομάδα εκτός Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης κατέκτησε το πρωτάθλημα. Μάλλον η πρώτη και μοναδική θα πούμε εμείς. Και ήταν η Λάρισα. Η Α.Ε.Λ τα χρόνια αυτά πετούσε. Όλα τα ταλέντα τα μάζευε από τον Θεσσαλικό κάμπο και έφτιαξε τη χρυσή φουρνιά. Τα ονόματα εντυπωσιακά. Βαλαώρας, Καραπιάλης, Ζιώγας, Κυριλλίδης, Αγορογιάννης, Κολομητρούσης, Γκαλίτσιος, Μητσιμπόνας, Βουτυρίτσας, Τσιώλης, Αλεξούλης, Αθανασίου. Με προπονητή τον τεράστιο Γιάτσεκ Γκμποχ το βυσσινί χρώμα έβαψε την Ελλάδα και το άλογο κάλπασε!
Αγγλία και εδώ και αν έχουμε αρκετό πράγμα. Δεν είναι μόνο η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Έβερτον, η Τσέλσι, η Άρσεναλ, η Τότεναμ, η Λιντς, η Άστον Βίλα, η Νιούκαστλ, η Σάντερλαντ και η Γουλβς. Και μπορεί κάποιες από αυτές που αναφέραμε να έχουν χρόνια να πάρουν κάτι αλλά είναι μέσα στις μεγαλύτερες ομάδες του Νησιού. Άραγε ξέρατε ότι οι׃ Χάντερσφιλντ, Σέφιλντ Γουένσντεï, Μπλάκμπερν Ρόβερς, Ντέρμπι Κάουντι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον, Ίπσουιτς, Νότιγχαμ Φόρεστ, Μπέρνλι, Πόρτσμουθ, Πρέστον έχουν γευτεί τη γεύση του πρωταθλητή?
Και όμως όλοι αυτοί οι σύλλογοι έγιναν πρωταθλητές Αγγλίας. Ήταν όμως σε άλλες δεκαετίες πιο αγνές από τη σημερινή. Για αυτό η Λέστερ του 2016 θα μείνει στην ιστορία για πάντα. Οι «αλεπούδες» που ήταν από τα φαβορί για υποβιβασμό πήραν το πρωτάθλημα! Με αρχιτέκτονα τον Κλαούντιο Ρανιέρι και με Μαγκουάιρ, Καντέ, Σμάιχελ, Μαχρέζ, Μόργκαν, Οκαζάκι, Σίμπσον, Χουτ, Φουκς, Ντρίνκγουοτερ, Ολμπράιτον και μπροστά ο απίστευτος Βάρντι τρέλαναν τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο πλανήτη.
Όσοι είχαν την έμπνευση και πόνταραν στη Λέστερ πληρώθηκαν το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ. Η απόδοση της ήταν 5000 προς ένα! Σοκαριστικό και αληθινό! Η μεγαλύτερη έκπληξη που έγινε ποτέ στην «Πρέμιερ Λιγκ» και δεν νομίζουμε να επαναληφθεί σύντομα!
Γαλλία και όλες ξέρετε τις Μαρσέιγ, Σεντ Ετιέν, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπορντό, Ναντ, Λυών, Μονακό, Ρεμς, Νις, Λιλ. Όλες πρωταθλήτριες. Το γαλλικό πρωτάθλημα ήταν το πιο ανταγωνιστικό πριν την έλευση των Αράβων που αγόρασαν την Παρί. Κάθε χρόνο το έπαιρνε και διαφορετική ομάδα, αν εξαιρέσουμε την περίοδο με τη Λυών που τα πήρε μαζεμένα και την ΠΣΖ του Κελαïφί που δεν χάνει τίποτα εδώ και χρόνια. Έλα όμως που δεν είναι μόνο αυτές που σήκωσαν την κούπα. Γιατί και άλλες μικρότερες και άγνωστες μπήκαν στη βίβλο των πρωταθλητών. Σίγουρα δε θα γνωρίζετε καν τα ονόματα και την ύπαρξη τους. Όμως έγιναν πρωταθλήτριες ακόμα και σε διαφορετικές καταστάσεις. Σετ, Σοσό, Ρασίνγκ Κλαμπ ντε Φρανς, ΚΟ Ρουμπαί, Στρασμπούρ, Οσέρ Λανς. Ειδικά τη Σετ και την Ρουμπαί δεν το πιστεύουμε να το ξέρατε.
Πάμε όμως σε αυτή, τη μία ομάδα, που έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη που έγινε ποτέ. Το 2012 στο γαλλικό πρωτάθλημα ένας σύλλογος τρέλανε τους πάντες. Κατέκτησε το τρόπαιο από την Παρί! Η περιβόητη Μονπελιέ η οποία μόλις είχε ανέβει στη μεγάλη κατηγορία και σαν νεοφώτιστη το πήρε! Μόνο και μόνο για αυτό αξίζει όσο τίποτα άλλο. Έμεινε για πάντα στην ιστορία!!
Η γειτονική μας Τουρκία τώρα είναι σαν εμάς. Οι μεγάλες δυνάμεις της Κωνσταντινούπολης, Γαλατάσαραï, Φενερμπαχχτσέ, Μπεσίκτας και η δύναμη της Τραπεζούντας η Τράμπζονσπορ. Αυτές έχουν μοιραστεί τα πρωταθλήματα. Όμως δύο φορές έγινε επανάσταση και το πρωτάθλημα το πήραν άλλες ομάδες. Η μία το 2010 με την Μπούρσασπορ και το 2020 με τη Μπασακσεχίρ. Κατέπληξαν τα πλήθη και έμειναν όλη με το στόμα ανοιχτό. Στο Βέλγιο δεν είναι μόνο η Άντερλεχτ, η Κλαμπ Μπριζ η Αντβέρπ, η Μαλίν και η Σταντάρ Λιέγης που έχουν σηκώσει την κούπα. Πολλές από αυτές που θα διαβάσετε παρακάτω έχουν διαλυθεί ή συγχωνευτεί. Αλλά η ιστορία δεν διαγράφεται. Ακούστε ονόματα και μείνετε. Μπέρσχοτ, Ρασίνγκ Βρυξελλών, Ντάρινγκ Βρυξελλών, ΦΚ Λιέγη, Γκενκ, Σερκλ Μπριζ, Μπέβερεν, Μόλενμπεκ, Γάνδη. Πάμε δίπλα και Ολλανδία με Άγιαξ, PSV Αïντχόβεν, Φέγενορντ.
Αμ δε! Η χώρα της τουλίπας έχει πολλές πρωταθλήτριες ακόμα. Δυστυχώς, όπως στο Βέλγιο κάποιες δεν υπάρχουν ή αναγκάστηκαν να κάνουν συγχώνευση για να μην σβήσουν. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είχατε ακούσει καν τα ονόματα. ΧΦΦ Ντεν Χάαγκ, Σπάρτα Ρότερνταμ, Ρ.Α.Π. Άμστερνταμ, Γκο Αχέντ Ιγκλς, Κονικλίκε, Βίλεμ ΙΙ, Κρέιενχαουτ, Χεράκλες, Ντεν Χάαγκ, Χεμστέντε, Κονκόρντια, Κουίκ Ντεν Χάαγκ, Μπι Κουίκ, Μπρέντα, Ενσέντε, Βολεβίκερς, Χάαρλεμ, Ντεν Μπος, Σίενταμς, Λιμπουργκία, ΦΚ Αϊντχόφεν, Ρόντα, ΝΤΟΣ, ΝΒΣ, ΑΖ Αλκμάαρ και Τβέντε. Στη δική μας εποχή το πρωτάθλημα της ΑΖ Αλκμάαρ το 2009 και της Τβέντε το 2010 ήταν κάτι μοναδικό. Δύο συνεχόμενες χρονιές κατέκτησαν τον τίτλο ομάδες εκτός των τριών μεγάλων.
Σκωτία και το δίπολο Σέλτικ-Ρέιντζερς είναι το μεγαλύτερο σε τίτλους παγκοσμίως. Για να σπάσει είναι κάτι απίστευτο. Και όμως έχει σπάσει τα παλιά χρόνια φυσικά. Χάρτς, Χιμπέρνιαν, Αμπερντίν το πέτυχαν. Και αν αυτές είναι γνωστές σαν ονόματα οι υπόλοιπες που έκαναν το θαύμα είναι άγνωστες και κατάφεραν το αδιανόητο. Νταμπάρτον, Θερντ Λάναρκ, Μάδεργουελ, Νταντί, Κιλμάρνοκ, Νταντί Γιουνάιτεντ. Βαλκάνια και Σερβία. Ερυθρός Αστέρας και Παρτιζάν τα σαρώνουν αλλά το 1998 μια ομάδα έκανε το μπαμ. Και το λέμε έτσι γιατί ο πρόεδρος της ήταν ο περιβόητης στρατάρχης «Αρκάν». Ο οποίος στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας έκανε πολλά και διάφορα. Άλλοι τον χαρακτηρίζουν δολοφόνο και άλλοι ήρωα.
Ανάλογα ποια πλευρά υποστηρίζουν. Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις μεγάλες προσωπικότητες. Η μικρή Όμπιλιτς έγινε η μόνη ομάδα μέχρι σήμερα που κατέκτησε το πρωτάθλημα εκτός από τα δύο μεγαθήρια. Συνεχίζουμε στην Κροατία. Ντιναμό και Χάιντουκ είναι οι κυρίαρχες. Όμως το 2002 η ΝΚ Ζάγκρεμπ και το 2017 η Ριέκα μπήκαν σφήνα και σήκωσαν το τρόπαιο.
Γερμανία τώρα και δε θα σας πούμε για Μπάγερν, Νυρεμβέργη, Σάλκε, Ντόρτμουντ, Γκλάντμπαχ, Βέρντερ Βρέμης και Αμβούργο. Γιατί κάποτε το γερμανικό πρωτάθλημα είχε πολλές ανατροπές και πρωταθλήτριες ομάδες που δεν φαντάζεστε. Λοκομοτίβ Λειψίας, Γκρόιτερ Φιρτ, Κολωνία, Βικτόρια Βερολίνου, Χέρτα, Ντιναμό Δρέσδης, Ανόβερο, Μπλάου Βάις Λιντς, Φράϊμπουργκ, Καρλσρούη, Χόλσταϊν Κίελο, Φορτούνα Ντίσελντορφ, Ραπίντ Βιέννης, Μάνχαϊμ, Ροτ Βάις Έσσεν, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Μόναχο 1860, Μπράουνσβαϊγκ, Βόλφσμπουργκ και επιτέλους Λεβερκούζεν. Οι Ραπίντ και Λιντς είναι αυστριακές όμως τότε με τον Χίτλερ και την Αυστρία ενωμένη αγωνίστηκαν στο γερμανικό πρωτάθλημα και το κατέκτησαν! Και μια που λέγαμε για Αυστρία ας κάνουμε μια στάση. Ραπίντ Βιέννης, Αούστρια Βιέννης, Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ, Στούρμ Γκρατς. Όχι αγαπητοί αναγνώστες. Γιατί υπάρχουν ακόμα αν και δεκαετίες πίσω πολλές ακόμα πρωταθλήτριες. Αούστρια Σάλτσμπουργκ, ΦΚ Βάκερ Ίνσμπρουκ-ΦΚ Σβαρόφσκι Τιρόλ-Τιρόλ Ίνσμπρουκ και οι τρεις αυτές έχουν πια συγχωνευτεί σε μία ομάδα που ονομάζεται ξανά Βάκερ όπως στην αρχή, Αντμίρα (Βάκερ) Βιέννης, Φιρστ Βιέννα, Βίνερ Σπορτ Κλαμπ, Γκράτσερ ΑΚ, ΦΟΕΣΤ Λιντς, ΛΑΣΚ Λιντς, Χακοάχ Βιέννης, Φλόριντσντορφερ ΑΚ, Βίνερ ΑΚ (ΒΑΚ), Βίνερ AΦ (ΒΑΦ).
Μια παρένθεση εδώ. Η Αούστρια Σάλτσμπουργκ (1933-2005) εξαγοράστηκε και μετονομάστηκε σε Ρεντ Μπουλ το 2005. Το ίδιο έτος, οπαδοί του συλλόγου ίδρυσαν μια νέα Αούστρια Σάλτσμπουργκ, η οποία ξεκίνησε από την 7η κατηγορία τη σεζόν 2006-2007, αλλά με 4 συνεχόμενες ανόδους, και μάλιστα ως πρωταθλήτρια, αγωνίζεται πλέον στην 3η κατηγορία και θεωρείται η πραγματική συνέχιση της παλιάς ομάδας από τους φιλάθλους της, καθώς η ίδια η διοίκηση της Ρεντ Μπουλ υποστήριξε το 2005 ότι η ομάδα που δημιούργησαν είναι νέα και δεν έχει σχέση με την Αούστρια Σάλτσμπουργκ.
Αυτό όμως δεν έγινε δεκτό από την Αυστριακή ομοσπονδία. Οι γνήσιοι οπαδοί δεν εξαγοράζονται από κανέναν. Ακόμα και αν είναι οικονομικός κολοσσός.
Ταξιδεύουμε στην Ιβηρική και Πορτογαλία. Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Πόρτο και μετά το χάος. Ε σε αυτό το χάος βγήκαν στο φως μόνο δύο ομάδες από τότε που έγινε το πορτογαλικό πρωτάθλημα. Το 1946 η Μπελενένσες τα κατάφερε και το 2001 η Μποαβίστα ολοκλήρωσε τον άθλο. Είναι πραγματικά οι δύο ομάδες που δε θα ξεχαστούν ποτέ με αυτό που πέτυχαν. Κύπρος και ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και Ανόρθωση σάρωναν τα πάντα. Όμως ΑΕ Λεμεσού, Απόλλων Λεμεσού, ΕΠΑ Λάρνακας, Ολυμπιακός Λευκωσίας, Πεζοπορικός Λάρνακας, Ένωσις Νέων Τραστ, Τσετίν Καγιά Λευκωσίας και τα τελευταία χρόνια νέες δυνάμεις όπως ο Άρης Λεμεσού αλλά και η Πάφος τα έχουν καταφέρει. Ιταλία και εκτός των Γιοβέντους, Μίλαν, Ίντερ, Φιορεντίνα, Τζένοα, Λάτσιο, Ρόμα, Μπολόνια, Τορίνο και Νάπολι έχουμε και άλλες που κατέκτησαν το «σκουντέτο». Η τεράστια ομαδάρα της εποχής Προ Βερτσέλι που το πήρε επτά φορές. Και οι τεράστιες εκπλήξεις Καζάλε, Νοβέζε, Κάλιαρι, Ελλάς Βερόνα και Σαμπντόρια που το γεύτηκαν μία και μοναδική φορά. Ισπανία και δεν είναι όλα Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Βαλένθια. Αλλά και Ρεάλ Σοσιεδάδ, Ρεάλ Μπέτις, Σεβίλλη και φυσικά η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια το 2000.
Η αρμάδα του Χαβιέ Ιρουρέτα με το εκπληκτικό ποδόσφαιρο. Στα χιόνια πηγαίνουμε και στη Ρωσία. Σπαρτάκ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Λοκομοτίβ Μόσχας και στην εποχή της Σοβιετικής ένωσης η Ντιναμό Μόσχας τα έπαιρναν όλα. Έλα όμως, που μια ομάδα από το Καζάν η Ρουμπίν δύο φορές και μάλιστα συνεχόμενα το 2008 και το 2009 αλλά και η Αλάνια, η οποία στη συνέχεια έγινε Σπαρτάκ, από το μακρινό Βλαντικαυκάς σόκαραν τους πάντες. Στη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου.
Συνεχίζουμε στο κρύο και Σκανδιναβία. Σουηδία με τις απίστευτες γυναίκες και τις σκληροτράχηλες ομάδες. Τη μοναδική χώρα που αντιστέκεται στο VAR και δεν το έχει στα γήπεδα της. Οι γνωστές Μάλμε, Γκέτεμποργκ, Νόρκεπινγκ, ΑΙΚ Στοκχόλμης ή Σόλνα που λένε οι Σουηδοί, Τζουγκάρντεν, Έργκριτε, Έλφσμποργκ, Χέλσινγκμποργκ, Χάλμσταντ δεν είναι μόνες πρωταθλήτριες. Υπάρχουν και οι υπόλοιπες. Έστερς,, ΓΚΑΙΣ, Ατβίνταμπεργκ, Σλάιπνερ, Χάμαρμπι, Έσκιλστουνα. Κάλμαρ, Γκέτεμποργκς ΙΦ, Φέσμπεργκς ΙΦ, Μπρύνες ΙΦ και τέλος η Χάκεν. Και η Νορβηγία έχει πολλές πρωταθλήτριες άγνωστες. Όχι φυσικά η Ρόζενμποργκ, η Φρέντρικσταντ, η Βίκινγκ, η Λίλεστρομ, η Βαλερένγκα, η Μόλντε, η Μπόντο Γκλιμτ και η Μπραν.
Αυτές όλοι τις γνωρίζουμε ειδικά και λόγω στοιχήματος. Αλλά Λάρβικ Τουρν, Σταρτ, Λιν, Στρόμσγκοντσεντ, Φραμ Λάρβικ, Φρέιντιγκ Τροντχάιμ, Μος, Σκέιντ Όσλο και η Στάμπαεκ ΙΦ αποκλείεται να τις γνωρίζατε. Πολύπαθη Ουκρανία τώρα και ανάμεσα στις Ντιναμό Κιέβου και Σαχτάρ Ντόνετσκ, που μοιράζονται τα πρωταθλήματα μόνο μία ομάδα κατάφερε και έκανε την έκπληξη. Ήταν το 1992 που η Ταβρίγια Συμφερούπολης το έκανε. Να πούμε εδώ για την ομάδα αυτή. Υπήρξε ο πιο πετυχημένος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Κριμαίας. Ήταν η νικήτρια του πρώτου ουκρανικού πρωταθλήματος.
Μετά την κρίση στην Κριμαία και τον πόλεμο, η ομάδα σταμάτησε τη λειτουργία της. Ζήτησε ρωσική άδεια, με το νέο όνομα της να είναι ΦΚ ΤΣΚ Συμφερούπολη.
Ουγγαρία συνεχίζουμε και φυσικά Φερεντσβάρος, ΜΤΚ Βουδαπέστης, Ουίπεστ, Χόνβεντ Βουδαπέστης, Ντέμπρετσεν, Βάσας. Και μετά σου έρχονται οι εξής σύλλογοι που έχουν σηκώσει την κούπα και παθαίνεις πλάκα. Γιατί δεν έχεις ιδέα και αναρωτιέσαι είναι ομάδες ή είναι φαγητό όπως το γκούλας? Μια στάση εδώ γιατί το site μας δεν μιλάει μόνο για αθλητικά. Το γκούλας είναι το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας. Το συγκεκριμένο είναι μεταξύ σούπας και βραστού. Πρόκειται ουσιαστικά για αργά βρασμένο βοδινό κρέας, μαγειρεμένο με καρότα, κρεμμύδια και μπόλικη πικάντικη πάπρικα. Εννοείται πως υπάρχει σε κάθε μαγαζί της Ουγγαρίας, από το τελευταίο μικροσκοπικό καφέ, μέχρι τα υπερπολυτελή εστιατόρια. Μετά τη σύντομη παρένθεση επιστρέφουμε στις άσημες πρωταθλήτριες της. Τσέπελ, Γκυόρ, Βιντεότον, Βουδαπέστη TK, Ναγκυβάραντι, Βατς, Ντούναφερ και Ζάλαεγκερσεγκ. Ρουμανία στη χώρα του Κόμη Δράκουλα και η πρωτεύουσα έχει την τιμητική της. Στεάουα, Ντιναμό, Ραπίντ όλες από το Βουκουρέστι. Δεν είναι όμως οι μοναδικές από το υπέροχο αυτό μέρος. Εδώ θα διαβάσετε ομάδες που πραγματικά έχουν γίνει πρωταθλήτριες Ρουμανίας αλλά στη συνέχεια οι πιο πολλές έχουν διαλυθεί ή βρίσκονται στην αφάνεια.
Κλουζ, Βένους Βουκουρεστίου, UTA Αραντ, Τσένιζουλ Τιμισοάρα, Πετρόλουλ Πλοϊέστι, Ρισπένσια Τιμισοάρα, Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα, Ολύμπια Βουκουρεστίου, Κολεντίνα Βουκουρεστίου, Πραχόβα Πλοέστι, Ουνιρέα Τρικόλορ Βουκουρεστίου, Άρτζες Πιτέστι, Ρουμάνο-Αμερικάνα Πλοέστι, Κολτέα Μπράσοφ, USR Ρεσίτα, CA Οραντέα, ΦΚ Ουνιρέα, Οτέλουλ Γκαλάτι, Άστρα Τζιούρτζιου, Βίτορουλ Κονστάντσα και τέλος η Φάρουλ Κονστάντσα.
Τσεχία και η πρωτεύουσα έχει τα ηνία με Σπάρτα και Σλάβια. Όμως υπάρχουν και άλλες. Η Βικτόρια Πλζεν μαζί με την Σλόβαν Λίμπερετς. Εκεί που λες ότι το καρέ συμπληρώθηκε εμφανίζεται η μεγάλη έκπληξη του 2004. Η Μπάνικ Όστραβα που τους έπιασε στον ύπνο και έγινε πρωταθλήτρια. Σλοβακία πάμε δίπλα και Σλόβαν Μπρατισλάβας, Ζίλινα, Κόζιτσε είναι μεγάλες και σπουδαίες. Ναι αλλά και Αρτμέντια Πετρζάλκα, Ίντερ Μπρατισλάβας, Τρέντσιν, Ρουζόμπεροκ, Σπαρτάκ Τρνάβα τα κατάφεραν! Μεξικό με τα πολλά ονόματα ομάδων που έχουν ως έμβλημα τους τα ζώα.
Ποιος ποδοσφαιρόφιλος δεν ξέρει τις Κλαμπ Αμέρικα, Τσίβας Γουαδαλαχάρα, Τολούκα, Κρουζ Αζούλ, Πούμας, Λεόν, Τίγρες, Σάντος Λαγκούνα, Πατσούκα, Μοντερέι? Η απάντηση είναι κανένας γιατί όλοι τις γνωρίζουν και ειδικά μέσα από το κουπόνι του στοιχήματος. Κάθε μία από αυτές είναι και πρωταθλήτρια σχεδόν κάθε χρόνο. Αλλά οι εκπλήξεις και στη χώρα του σομπρέρου παραμονεύουν. Ατλάντε, Νεκάξα, Πουέμπλα, Σακατεπέκ, Βερακρούς, Όρο, Άτλας, Μονάρκας Μορέλια,Ταμπίκο Μαδέρο, Κλουμπ Εσπάνια, Τέκος, Αστούριας, Μάρτε και Τιχουάνα έζησαν τη δόξα! Βουλγαρία και ΤΣΣΚΑ, Λέφσκι, Λουντογκόρετς, Σλάβια, Τσέρνο Μόρε Βάρνα, Λοκομοτίβ, Λίτεξ Λόβετς οι γνωστές. Οι πιο πολλές πάλι από την πρωτεύουσα τη Σόφια. Και έχουμε και τις Μπότεφ Πλόβντιφ, Σπαρτάκ Βάρνας (πρωταθλήτρια ως Σιπτσένσκι Σοκόι), Σπαρτάκ Πλόβντιφ, Μπερόε Στάρα Ζαγόρα, Λοκομοτίβ Πλόβντιβ, AS 23 Σόφιας, Σπόρτκλουμπ Σόφιας και τελευταία η Έταρ Βελίκο Τάρνοβο.
Θα κλείσουμε με την Άπω Ανατολή κα τη χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου» την Ιαπωνία. Κάποιες θα ξέρετε αν και δύσκολα όλες. Χιροσίμα, Κασίμα Άντλερς, Τόκιο Βέρντι, Γιοκοχάμα Μαρίνος, Ουράβα, Σερέζο Οσάκα, Καβασάκι οι διάσημες. Πάμε και στις άγνωστες πρωταθλήτριες. Ιβάτα, Σόναν Μπελμάρ, Γκάμπα Οσάκα, JEF Γιουνάιτεντ Τσίμπα, Κασίβα Ρέυσολ, Βίσελ Κόμπε και τέλος η Ναγκόγια. Εδώ τελειώνουμε το αφιέρωμα μας. Σας δείξαμε αναλυτικά σε 26 χώρες τις πρωταθλήτριες που έζησαν το δικό τους όνειρο. Από Ελλάδα έως Ιαπωνία, από Ισπανία έως Νορβηγία. Από Μεξικό έως Αγγλία και από Ρουμανία έως Πορτογαλία, σας ταξιδέψαμε σχεδόν σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Ελπίζουμε να σας άρεσε η περιήγηση μας και να μάθατε πράγματα που δεν γνωρίζατε. Θα έρθουμε με νέο άρθρο σύντομα. Μην ξεχνάτε ποτέ, να ελπίζετε, να προσπαθείτε, να είστε αυθεντικοί, να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες χωρίς να τα παρατάτε και να πιστεύετε στα όνειρα σας! Πολλές φορές γίνονται πραγματικότητα! Και τότε θα τραγουδάτε και εσείς όπως ο Χατζηγιάννης όνειρο ζω και μη με ξυπνάτε τώρα…
Από τον Ευστράτιο Φωτεινό