Εδώ και πάλι για τη συνέχεια του αφιερώματος, για το ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα το Art of football σας έχει το γυναικείο ποδόσφαιρο και την ιστορία του, στη μεγαλύτερη «γιορτή» του αθλητισμού. Όπως είδαμε το ποδόσφαιρο με τους άντρες, δεν έχασε πάρα μόνο δύο διοργανώσεις και αυτές με λόγους που τότε θεωρούνταν σημαντικοί. Όμως οι γυναίκες μπήκαν πολύ αργότερα και η πρώτη φορά που αγωνίστηκαν ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996.

   Σε αυτές τις έξι συνολικά διοργανώσεις, που υπάρχει το γυναικείο ποδόσφαιρο, η εθνική ομάδα των ΗΠΑ έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το χρυσό μετάλλιο. Το 1996 εντός έδρας, το 2004 στην Αθήνα, το 2008 στο Πεκίνο και το 2012 στο Λονδίνο. Απίστευτο ρεκόρ!! Μάλιστα είναι το καμάρι όλων των Αμερικανών πολιτών που έχουν μεγάλη αγάπη για το συγκεκριμένο αγώνισμα και για τις παίκτριες που το εκπροσωπούν.
   Από μία φορά ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου η Γερμανία το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και η Νορβηγία το 2000 στο Σίδνεϊ. Η Βραζιλία δύο φορές έχει δει με πικρία να παίρνει το ασημένιο μετάλλιο. Ενώ από μια φορά το ένιωσαν: Κίνα, Ιαπωνία, Σουηδία και ΗΠΑ. Στην τρίτη θέση και στη χαρά ενός Ολυμπιακού μεταλλίου η Γερμανία είναι με τρία χάλκινα στο στήθος, ακολουθεί ο Καναδάς με δύο και η Νορβηγία συμπληρώνει το όλο σκηνικό με ένα.
   Οι χώρες που παίρνουν μέρος είναι 12. Όμως στην Ατλάντα ξεκίνησαν με 8 κάτι που συνεχίστηκε και στο Σίδνεϋ. Το 2004 στην Αθήνα αυξήθηκαν σε 10, ενώ από το 2008 στο Πεκίνο και μετά έγιναν 12. Η γεωγραφική θέση κατανομή είναι: 3 από Ευρώπη, 2 από Αφρική, 2 από Ασία, 2 από Βόρεια Αμερική, 2 από Νότια Αμερική και μία εκπρόσωπος από Ωκεανία. Βέβαια αυτό αλλάζει όπως φέτος αφού η Αφρική είχε μόνο τη Ζάμπια ενώ η Ωκεανία εκπροσωπήθηκε από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
   Έχουμε δει απίστευτες παίκτριες όλα αυτά τα χρόνια. Δε γίνεται να μην αναφέρουμε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα. Οι Αμερικανίδες: Kristine Lilly, Abby Wanbach, Hope Solo, Meggan Rapinoe, Michelle Anne Akers, Alex Morgan και η τεράστια Mia Hamm. Οι Γερμανίδες: Renate Lingor, Birgit Prinz. Η Καναδή: Christine Sinclair. Η Κινέζα: Sun Wen. Από την Ιαπωνία η: Homare Sawa. Τέλος οι Βραζιλιάνες: Christiane και φυσικά η πασίγνωστη Marta. Φέτος όμως μια εθνική θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο Καναδάς έκανε την τεράστια έκπληξη και νίκησε τα κορίτσια των ΗΠΑ, με 1-0 με τη χρήση της τεχνολογίας, για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενώ η Σουηδία επικράτησε επίσης με το ίδιο σκορ της Αυστραλίας. Καναδάς εναντίον Σουηδίας. Σουηδία εναντίον Καναδά. Και μιλάμε για ποδόσφαιρο, όχι για χόκεϊ στον πάγο. Άραγε τι θα επικρατήσει? Μπλε ή άσπρο? Κόκκινο πλατανόφυλλο ή κίτρινος σταυρός? Η απάντηση σε λίγες ώρες…
   Και η απάντηση δόθηκε. Ο Καναδάς για πρώτη φορά στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που κρίθηκε στα πέναλτι με 3-2 και αφού η κανονική διάρκεια τελείωσε με 1-1. Η Blackstenius στο 34′ λεπτό άνοιξε το σκορ για τη σκανδιναβική χώρα, ενώ η Fleming στο 67′ λεπτό με πέναλτι ισοφάρισε. Στη «ρώσικη» ρουλέτα η Καναδή γκολκίπερ Labbe με δύο αποκρούσεις έδωσε στη χώρα της την αιώνια δόξα. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στην ομάδα των ΗΠΑ φυσικά. Επικράτησε με 4-3 της Αυστραλίας. Από δύο τέρματα σκόραραν οι: Rapinoe στο 8′ λεπτό και 21′ λεπτό και LIoyd στο 45′ λεπτό και 61′ λεπτό. Για τις Αυστραλές οι: Kerr στο 17′ λεπτό , Foord στο 54′ λεπτό και Gielnik στο 90′ λεπτό ήταν οι σκόρερ. Με αυτό τον υπέροχο τρόπο τελείωσε η τελική φάση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Επόμενο ραντεβού το 2024 στο μαγευτικό Παρίσι…

 

Από τον Ευστράτιο Φωτεινό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ