Μετά το πρώτο μέρος της έρευνας μας, επιστρέφουμε με το δεύτερο και με νέες ομάδες. Σύλλογοι με ιστορία, παράδοση και παρατσούκλια εντυπωσιακά με τιμή. Η Πρέστον Νόρθ Εντ έχει δύο ψευδώνυμα. Το πρώτο είναι οι αήττητοι» (The Invincibles) και το απέκτησε, αφού ήταν η πρώτη ομάδα που κατέκτησε αήττητη τον τίτλο του πρωταθλητή, επειδή κέρδισε σε 42 συνεχόμενους αγώνες. Μέχρι το 1887 η ομάδα έπαιζε με μπλε και λευκά πουκάμισα και μπλε σορτς. Όταν οι ρίγες εξαφανίστηκαν και έγιναν όλα άσπρα, τότε πήρε το δεύτερο παρατσούκλι που είναι «λευκός και αμόλυντος» (Lilywhites). Φυσικά, δε θα μπορούσε το έμβλημα της ομάδας, να μη συμβολίζει κάτι λευκό και αμόλυντο για αυτό υιοθετήθηκε ένα λευκό αρνάκι το οποίο είναι ο προστάτης Άγιος του Πρέστον. Ένα ολόλευκο αρνί με φωτοστέφανο με τα αρχικά PP που έχει, να σημαίνουν «πρίγκιπας της ειρήνης». Στο Μπρίστολ τώρα και στην ομάδα της Σίτι το ψευδώνυμο είναι «κοκκινολαίμηδες» (The Robins). Το παρατσούκλι βγήκε από ένα τραγούδι του 1926, το «When The Red Red Robin Goes Bob Bob Bobbing Along». Είναι στο έμβλημα της ομάδας από το 1976.

Η συντοπίτισσα και αιώνια αντίπαλος της, η Ρόβερς έχει ένα τρομακτικό παρατσούκλι όπως και έμβλημα. Οι «πειρατές» (The Pirates). Το έμβλημα στο σήμα είναι ένας  πειρατής που βρίσκεται σε θέση ξιφομαχίας και αυτό οφείλεται στη βαθιά παράδοση του Μπρίστολ στις ξιφομαχίες. Άλλωστε και το πρώτο όνομα της ομάδας ήταν οι «Μαύροι Άραβες» (The Black Arabs FC). Και οι οπαδοί της ονομάζονται «κεφαλές αερίου» (Gas Heads). Το όνομα το πήρανε επειδή το παλιό γήπεδο της Μπρίστολ Ρόβερς βρισκόταν κοντά σε εργοστάσιο παραγωγής αερίου, και συχνά την ώρα των αγώνων οι αναθυμιάσεις του εργοστασίου έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

   Στο Λονδίνο τώρα και σε μια ομάδα που είναι γνωστή για τους «σκληροπυρηνικούς» οπαδούς της. Η Μίλγουολ είναι τα «λιοντάρια» (The Lions). Το προηγούμενο ήταν οι «λιμενεργάτες» (The Dockers). Το οποίο είχε προκύψει λόγω ότι πολλοί υποστηρικτές της δούλευαν στις αποβάθρες του λιμανιού του Λονδίνου το 1900. Αφού νίκησε την κραταιά του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, εκείνης της εποχής Άστον Βίλα, στο Κύπελλο Αγγλίας το ψευδώνυμο άλλαξε στα «λιοντάρια» που από εκεί εμπνεύστηκε και το σήμα της ομάδας. Ο σύλλογος τότε ήταν χαμηλότερης κατηγορίας και συγκεκριμένα της Νότιας Λιγκ. Υιοθετήθηκε το σύνθημα «We Fear No Foe Where E’er We Go». Μετά από 100 χρόνια η ομάδα άρχιζε να αναγνωρίζει το δεσμό της με τις αποβάθρες του Λονδίνου. Θεσπίζοντας τις «ημέρες των λιμενεργατών» (Dockers Days). Αποκαθιστώντας έτσι την ξεχασμένη ιστορία της ομάδας εισάγοντας την στο μουσείο του συλλόγου. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών οι λιμενεργάτες παρακολουθούν τα παιχνίδια της Μίλγουολ δωρεάν. Προς τιμήν τους στο γήπεδο του συλλόγου, υπάρχει μια κερκίδα που ονομάζεται «κερκίδα λιμενεργατών».

Η Μπλάκμπερν Ρόβερς δεν κρύβει κάτι το συναρπαστικό. Το ψευδώνυμο είναι το «ρόβερς» (Rovers) το δεύτερο συνθετικό της ομάδας. Ακόμα ένα είναι το «στις όχθες του ποταμού» (The Riversides). Το νόημα εξηγείται από την τοποθεσία του σταδίου του συλλόγου που τοποθετήθηκε κοντά στον ποταμό Darwen. Φυσικά έχουμε και το «Άσπροι και Μπλε» (The Blue Αnd Whites). Βγαίνει από τα χρώματα στις φανέλες. Πάνω στο έμβλημα της υπάρχει η λατινική φράση«Arte et Labore» που σημαίνει «Τέχνη και Εργασία». Εκφράζει γενικά τη φιλοσοφία των κατοίκων της πόλης κ εννοούν ότι η επιτυχία έρχεται, αν συνδυαστούν η επιδεξιότητα με τη σκληρή δουλειά.

Η Ρέντινγκ  τώρα ονομάζεται οι «βασιλιάδες» (The Royals). Αυτό βγήκε λόγω της τοποθεσίας της ομάδας στο Royal County Of Berkshire. Υπάρχει και το «μπισκοτάνθρωποι» (The Biscuitmen) λόγω της σχέσης της πόλης με την εταιρία παραγωγής μπισκότων «Huntley Αnd Palmers». Στο Σέφιλντ και στην άλλη ομάδα της πόλης. Η Σέφιλντ Γουένσντεï έχει ψευδώνυμο οι «κουκουβάγιες» (The Owles) και όχι δε βγήκε από το σήμα της ομάδας.

Οι κουκουβάγιες δεν έχουν καμία σχέση με τα πουλιά αλλά έχει να κάνει με τα δέντρα και συγκεκριμένα με το δέντρο «κοινή σκλήθρα» (Common Alder). Ο σύλλογος έγινε επαγγελματικός τον Απρίλιο του 1887. Ονομάστηκε «Τετάρτη» (Wednesday) γιατί οι παίκτες ήταν έμποροι και ήταν ελεύθεροι να παίζουν μόνο τις Τετάρτες. Το 1898 η ομάδα μετακόμισε από το «Olive Grove» στο προάστιο του «Owlerton» και έμειναν σε αυτό. Από αυτό το σημείο η «Τετάρτη» (Wednesday) έγινε γνωστή ως οι «κουκουβάγιες» (The Owles). Από το πρώτο συνθετικό της λέξης Owlerton. Στη Στόουκ Σίτι τώρα που έχει ένα περίεργο ψευδώνυμο. Λέγονται οι «αγγειοπλάστες» (The Potters). Αυτό βγήκε εξαιτίας μιας μεγάλης σχετικής βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στην πόλη. Η Χάντερσφιλντ Τάουν έχει ένα πολύ γλυκό και αξιαγάπητο ψευδώνυμο. Είναι τα «τεριέ» (The Terriers) που είναι ράτσα σκύλου και απεικονίζεται και στο σήμα της ομάδας.

Η Λούτον Τάουν τώρα έχει για παρατσούκλι της οι «κατασκευαστές καπέλων» (The Hatters). Εξαιτίας των ιστορικών καταβολών της πόλης όπου «άνθισε» το συγκεκριμένο επάγγελμα. Φυσικά υπάρχει και στο σήμα της ομάδας. Η Μπάρνσλεï είναι οι «τυκς» (The Tykes). Σημαίνει ο κάτοικος του Γιόρκσαïρ στην τοπική αργκό. Άλλα ψευδώνυμα που έχει είναι το «σούπερ κόκκινοι» (Super Reds) ή το «κόκκινοι» (Reds). Που «βγαίνουν» από τα χρώματα της. Στο Κόβεντρι και στην τοπική ομάδα με το υπέροχο ψευδώνυμο «γαλάζιοι ουρανοί» (Sky Blues).

Το πήρε από τα χρώματα των εμφανίσεων που φοράει. Πολύ γαλήνιο και ήρεμο. Στη Ρόδεραμ που έχει ένα ωραίο ξεχωριστό παρατσούκλι. Είναι οι «μύλοι» (The Millers). Λόγω της ύπαρξης ενός ανεμόμυλου δίπλα στο γήπεδο της ομάδας. Η Κρου Αλεξάνδρα είναι οι «υπάλληλοι σιδηροδρόμου» (The Railway Men) λόγω των δεσμών της πόλης με τη σιδηροδρομική βιομηχανία. Επίσης υπάρχει και το «Άλεξ» (Alex) μια συντομογραφία του δευτέρου ονόματος  της ομάδας. Μάλιστα το Αλεξάνδρα είναι το όνομα του ξενοδοχείου στο οποίο οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι συναντιόντουσαν. Υπάρχει και η τελευταία και πιο εντυπωσιακή εκδοχή ότι πήρε το όνoμα της από την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Δανίας την οποία παντρεύτηκε ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Βικτώριας ο Αλέξανδρος ο 7ος !!!

Η Τζίλιχγαμ έχει για ψευδώνυμο το «Τζιλς» (Gills) και βγαίνει από το πρώτο συνθετικό του ονόματος της. Η ιστορική Γουḯμπλεντον έχει αρκετά παρατσούκλια. Το πιο γνωστό και αιώνιο είναι το «Ντονς» (Dons). Υπάρχει και το «γόμπλες» (The Wobles). Τα «wobles» είναι φανταστικά γούνινα πλασματάκια που εμφανίστηκαν σε σειρά παιδικών προγραμμάτων της  τηλεόρασης το 1968. Ζούσαν στα λαγούμια του Wiblendon Common στο Λονδίνο. Ακόμα ένα είναι το «τρελή συμμορία» (The Crazy Gang). Αυτό βγήκε λόγω της ταραχώδους και εκκεντρικής συμπεριφοράς των παικτών της, στο νικηφόρο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1988 απέναντι στη Λίβερπουλ.

Ο σύλλογος είχε φτάσει στον πάτο της καταστροφής και αναστήθηκε αν και διασπάστηκε. Η Μ.Κ Ντονς είναι η ομάδα που δημιουργήθηκε από τη διάσπαση και υπάρχει φοβερό μίσος όταν παίζουν. Το παρατσούκλι της είναι  «Ντονς» (Dons) και αυτής. Η Ίπσουιτς Τάουν τώρα είναι οι «μπλε» (Blues) λόγω των χρωμάτων της ομάδας. Τη λένε και «πόλη» (Town) και «σούπερ μπλε» (Super Blues) εμπνευσμένο από την εποχή του Sir Robert William «Bobby» Robson όταν κέρδισε τρόπαια. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και το οι «αγρότες» (The Tractor Boys). Αυτό βγήκε λόγω το ότι είναι αγροτική περιοχή. Η Μπλάκμπουλ τώρα είναι η «πισίνα και ακροθαλασιά» (Pool Τhe Seasiders). Λόγω του λιμανιού που υπάρχει. Υπάρχει και τα «μανταρίνια» (The Tangerines) από το βασικό χρώμα της ομάδας που είναι το πορτοκαλί. Το χρώμα αυτό καθιερώθηκε το 1923 από τα χρώματα της εθνικής Ολλανδίας. Η Ντόνκαστερ Ρόβερς έχει για παρατσούκλια της το «Ντόνι» (Donny) και το «Ρόβερς» (Rovers). Τα οποία είναι και συντομογραφία του ονόματος της. Η Τρανμίρ Ρόβερς έχει τρία παρατσούκλια με το ένα ειδικά να είναι πολύ δυνατό. Είναι το «σούπερ λευκός στρατός» (Super White Army). Το συγκεκριμένο παρατσούκλι οφείλεται στη δεκαετία του 60’. Τότε η ομάδα άλλαξε χρώμα φανέλας από μπλε σε λευκό για να διαφέρει από τη γειτονική Έβερτον.

Από τότε υιοθετήθηκε και το εντυπωσιακό παρατσούκλι, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια η FIFA και η UEFA το αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό και αμφισβήτηση λόγω της αντιρατσιστικής καμπάνιας. Όμως στην πραγματικότητα όταν δημιουργήθηκε δεν είχε κανένα ρατσιστικό κίνητρο. Υπάρχουν και οι «λευκοί» (The Whites) από τις εμφανίσεις και το «ρόβερς» (Rovers). Η Μπάρτον Άλμπιον έχει ένα «μεθυστικό» παρατσούκλι. Είναι οι «ζυθοποιίες» (The Brewers). Προέρχεται από τη μεγάλη παράδοση της πόλης στην παραγωγή μπύρας. Ενώ πρέπει να τονιστεί και ο αυτοσαρκασμός των ανθρώπων της ομάδας που για έμβλημα έχουν ένα ανθρωπάκι με τη γνωστή «μπυροκοιλιά» να κλωτσάει μια μπάλα. Η Ρότσντεïλ που η οπαδική της βάση είναι 3.000 περίπου άτομα έχει για παρατσούκλι το «κοιλάδα» (Dale) και βγαίνει από το δεύτερο συνθετικό της ομάδας.

Η Λίνκολν έχει ένα «τρομακτικό» παρατσούκλι. Είναι τα «διαβολάκια» (The Imps). Αυτό οφείλεται σε μια ιστορία πολλών αιώνων που έγινε στην πόλη, όταν διαβολάκια έκαναν ταραχές και φασαρία ώσπου έφτασαν στον καθεδρικό ναό. Τότε ένα διαβολάκι είπε στους κληρικούς και στα μέλη της χορωδίας  ότι μόλις καταστρέψει το ναό θα τους πάρει τη ζωή. Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε άγγελος Κυρίου και το μετέτρεψε σε πέτρα η οποία υπάρχει ακόμα στο ναό. Εντυπωσιακή απίστευτη ιστορία!! Η Όξφορντ Γιουνάιτεντ τώρα, εκτός από το πασίγνωστο πανεπιστήμιο έχει και τον ποδοσφαιρικό σύλλογο. Τα παρατσούκλια της είναι οι «κίτρινοι» (The Yellows) και βγαίνει από τα χρώματα της. Άλλο ψευδώνυμο είναι «τα αγόρια πάνω από το λόφο» (The Boys From Over The Hill). Το συγκεκριμένο ήταν και το πρώτο της παρατσούκλι το 1893.

   Το πιο γνωστό όμως είναι το αμφιβόλου προελεύσεως «γιου ες» (U’s). Λέγεται ότι προέρχεται από το «ένωση» (United) ή από το «πανεπιστήμιο» (University) ή από το σήμα της ομάδας όπου το κεφάλι του ταύρου με τα κέρατα του σχηματίζουν ένα U. Η Γουίγκαν αλλά και η Όλνταμ είναι οι ιδιαίτερες περιπτώσεις στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Βλέπετε μοιράζονται το ίδιο προσωνύμιο. Είναι οι «λάτικς» (The Latics). Στην τοπική ποδοσφαιρική αργκό σημαίνει αυτός που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο από οποιαδήποτε πόστο. Ο λόγος που υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο ψευδώνυμο είναι για να ξεχωρίζουν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι από τις αντίστοιχες ομάδες ράγκμπι των πόλεων.

   Επιστροφή στο Λονδίνο και στην Κ.Π.Ρ (Κουίνς Πάρκ Ρέιτζερς). Το πρώτο ψευδώνυμο της ομάδας ήταν το «ρ» (R) που προέρχεται από το «Rangers» (ρέιτζερς) κάτι όχι και τόσο ευφάνταστο και γρήγορα εγκαταλείφτηκε. Αργότερα υιοθετήθηκε το μόνιμο πια και σίγουρα πιο ωραίο τα «στεφάνια» (The Hoops). Αυτό γιατί στο σήμα της ομάδας τα αρχικά Κ.Π.Ρ έμοιαζαν με τρία στεφάνια. Εδώ τελειώνει το δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας του υπογράφων. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο μέρη με ομάδες που ούτε καν φανταζόσαστε. Κάντε υπομονή και σύντομα θα επιστρέψουμε….

 

Από τον Ευστράτιο Φωτεινό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here