Φτάσαμε αγαπημένοι μου πιστοί αναγνώστες στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της έρευνας για τα αγγλικά παρατσούκλια. Σε αυτό θα διαβάστε εντυπωσιακές ιστορίες για το πως βγήκαν. Η Φίλντε έχει ένα παρατσούκλι με μεγάλη ιστορία πίσω της. Είναι οι «ακτοφύλακες» (The Coasters). Επειδή εδρεύει στην ακτή «Fylde Coast Line». Μια ακτή που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες καθώς προετοιμάζονταν για την απόβαση της Νορμανδίας (D Day). Μάλιστα αυτή την περίοδο η περιοχή είχε χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη αεροπορική βάση του κόσμου!! Για αυτό το λόγο η ακτή του Φίλντε, έγινε το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της περιοχής για αυτό και η τοπική ομάδα πήρε το συγκεκριμένο παρατσούκλι.
Η Τσόρλεϋ είναι οι «καρακάξες» (The Magpies) λόγω των ασπρόμαυρων χρωμάτων της ομάδας. Η Ντόβερ Αθλέτικ είναι οι «λευκοί» (The Whites), λόγω της λευκής εμφάνισης της. Η Ίστλιχ έχει ένα εντυπωσιακό παρατσούκλι. Είναι οι «νευρικοί ή οξύθυμοι (αυτοί που είναι στην πρίζα)» (The Spitfires). Η ιστορία πίσω από το συγκεκριμένο ψευδώνυμο είναι πολύ εντυπωσιακή και μεγάλη. Στο ομώνυμο αεροδρόμιο του Ιστλιχ (Eastleigh Airport) συναρμολογούνταν τα θρυλικά αεροπλάνα της RAF (Super Marine Spitfire). Τα οποία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το σύμβολο της βρετανικής αεροπορικής ισχύος κατά των Γερμανών. Έτσι η ομάδα δε δυσκολεύτηκε να πάρει αυτό το προσωνύμιο.
Η Όντελσορτ είναι μια ομάδα που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη. Η πόλη είναι γνωστή από το 1854 για το μεγάλο στρατόπεδο του πυροβολικού που στεγάζεται εκεί. Μετά από εννιά χρόνια το 1863 οι αξιωματικοί του στρατοπέδου είχαν σχηματίσει μια υποτυπώδη ποδοσφαιρική ομάδα που ήταν ο πρόγονος της Όντελσορτ. Η οποία τελικά ιδρύθηκε περίπου μετά από έξι δεκαετίες. Το παρατσούκλι της ομάδας σχετίζεται με την ιστορία της και είναι η «βολή» (The Shot). Φυσικά είναι και το δεύτερο συνθετικό του ονόματος της. Ενώ τη δεκαετία του ’70 και για μερικά χρόνια ένα κανόνι «κοσμούσε» το σήμα του συλλόγου. Το 1992 ο σύλλογος διαλύθηκε εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Ευτυχώς όμως οι κάτοικοι δημιούργησαν ξανά τη «βολή». Ξεκινώντας από την τελευταία κατηγορία και παίζοντας πάντα στο «Recreation Ground». Έδρα που είχε και η παλιά ομάδα.
Η Χάλιφαξ Τάουν είναι οι «σέυμεν» (The Shaymen) και προέρχεται από την ονομασία του γηπέδου της ομάδας που από το 1921 είναι το «The Shay». Επίσης από αυτό το σύλλογο προέρχεται μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Τη δεκαετία του ’70 ήταν η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που έβαλε τους αριθμούς των παιχτών και στο μπροστινό μέρος της φανέλας. Αυτό από το 1994, και στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει υιοθετηθεί από όλες τις εθνικές και όχι μόνο, ομάδες και πρωταθλήματα του κόσμου. Μια άλλη σημαντική πληροφορία είναι ότι το όνομα της πόλης και της ίδιας προέρχεται από τα Αρχαία Νορμανδικά «Halez-Fax» που σημαίνει «ιερό πρόσωπο» (Holy Face). Το συγκεκριμένο αναφέρεται στον Άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή που είναι και ο πολιούχος της πόλης. Κατά καιρούς στο σήμα της ομάδας υπήρχε το πρόσωπο του Αγίου Ιωάννη, ο αμνός του Κυρίου που είναι και το σύμβολο του Αγίου Ιωάννη, αλλά και το λευκό τριαντάφυλλο που είναι το σύμβολο της αγνότητας. Τελευταία πληροφορία για το σύλλογο είναι ότι ο Τζέιμς Βάρντι ένας εκ των κορυφαίων σκόρερ του αγγλικού πρωταθλήματος είχε αγωνιστεί τη σεζόν 2010-2011 στην ομάδα, δύο χρόνια πριν πάει στη Λέστερ Σίτι και καταπλήξει τον κόσμο.
Η Σριούσμπερι Τάουν έχει αρκετά παρατσούκλια. Ένα από αυτά είναι το «αγριοφωνακλάδες» (The Scrob). Επειδή στα πρώιμα χρόνια της ιστορίας της, κάποιοι ντόπιοι δεν έλεγαν την ομάδα όπως ορθά λέγεται Σριούσμπερι αλλά Σρόσμπερι. Λόγω αυτού του γεγονότος και των ντόπιων με την άγρια φωνή «υιοθετήθηκε» το συγκεκριμένο παρατσούκλι. Επίσης είναι γνωστή σαν «πόλη» (Town) από το δεύτερο συνθετικό της και οι «μπλε» (Blues) από τα χρώματα της. Ακόμα ένα πολύ γνωστό και διαδεδομένο παρατσούκλι της είναι το «σάλοπ» (The Salop). Που είναι μια παλιά ονομασία της περιοχής. Η Άκρινγτον Στάνλεϋ είναι οι «σκούροι έντονοι κόκκινοι» (The Owd Reds) ή απλά οι «κόκκινοι» (Reds). Για το λόγο ότι κατά τη διάρκεια της ίδρυσης της το κατάστημα που ανέλαβε να φτιάξει τις εμφανίσεις της είχε διαθέσιμο μόνο το συγκεκριμένο χρώμα!! Επίσης έχει και τα «στάνλεϋ» (Stanley), «άσυ στάνλεϋ» (Accy Stanley) και το «άσυ» (Accy). Βγαίνουν όλα από το όνομα της ομάδας.
Η Σάουθεντ Γιουνάιτεντ έχει έντονο το θαλασσινό στοιχείο και στο σήμα της και στα προσωνύμια της. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσημη ονομασία της πόλης είναι «Southent Οf Sea». Μια πόλη που βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Τα παρατσούκλια τους είναι οι «γαριδάδες» (The Shrimpers). Άλλο ένα είναι οι «παραθαλάσσιοι» (The Sea Sinders). Ενώ και τα χρώματα της ομάδας δε θα μπορούσαν να ήταν άλλα εκτός από το μπλε της θάλασσας για αυτό και το τελευταίο παρατσούκλι της ομάδας είναι οι «μπλε» (Blues).
Η Χάρτλπουλ Γιουνάιτεντ έχει διάφορα παρατσούκλια. Το πιο πρόσφατο είναι η «πισίνα» (The Pool). Προέρχεται φυσικά από την κατάληξη του ονόματος της και αυτό οφείλεται στο ότι η πόλη είναι δίπλα στη θάλασσα. Το προηγούμενο της ήταν οι «λιμενεργάτες» (The Dockers) που οφείλεται στο ότι υπήρχαν ναυπηγεία και ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στην περιοχή. Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό είναι ένα που έχει τις ρίζες του στα χρόνια των Ναπολεόντειων Πολέμων. Είναι οι «κρεμαστές μαϊμούδων» (The Monkey Hangers). Ο λόγος ήταν ένα γαλλικό πλοίο που ανήκε στο Μέγα Ναπολέων, στις αρχές του 19ο αιώνα βυθίστηκε, στις ακτές του Χάρλτπουλ και ο μονός επιζών ήταν μια μαϊμού, που την εποχή εκείνη συνήθιζαν να υπάρχουν στα πλοία ως συντροφιά. Όμως οι κάτοικοι της πόλης θεώρησαν τη μαϊμού σαν Γάλλο κατάσκοπο και έτσι την κρέμασαν όπως θα έκαναν σε έναν κανονικό κατάσκοπο. Αυτό το γεγονός δείχνει τη μεγάλη έχθρα και μίσος που εκείνη την εποχή ήταν ακόμα στο φόρτε της. Η Τορκί Γιουνάιτεντ με ένα από τα πιο αντιαισθητικά και βαρετά σήματα που έχουμε δει στην Αγγλία, το οποίο παρεμπιπτόντως μοιάζει πάρα πολύ με το Μ της Μοτορόλα, έχει εξίσου συνηθισμένα και αδιάφορα παρατσούκλια που είναι τα εξής. Οι «καρακάξες» (The Magpies) λόγω των χρωμάτων της ομάδας μέχρι το 1954 ενώ στη συνέχεια υιοθετήθηκε το «γλάροι» (The Gulls) που οφείλεται στην εγγύτητα της πόλης με τη θάλασσα ενώ και το περίεργο σήμα της ομάδας απεικονίζουν τα φτερά ενός γλάρου που σχηματίζουν ένα Μ. Η Σουίντον Τάουν είναι μία από τις πιο ιστορικές ομάδες με έτος ίδρυσης το 1879. Το παρατσούκλι της είναι οι «κοκκινολαίμηδες» (The Robins). Όπως σχεδόν όλες οι ομάδες που φοράνε κόκκινα. Όμως για σχεδόν έναν αιώνα οι εμφανίσεις ήταν μελανόλευκες και στη συνέχεια πράσινες. Τα κόκκινα τα αντέγραψε από τη μεγάλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκείνης της εποχής των George Best και Bobby Charlton. Επίσης υπήρχε και το «υπάλληλοι σιδηροδρόμου» (The Railwaymen). Η Πόρτ Βέιλ είναι γνωστή ως οι «γενναίοι ιππότες» (The Valiants). Προέρχεται από το Βέιλ το δεύτερο όνομα της ομάδας. Ήταν τόσο διαδεδομένο που τη δεκαετία του ’70 είχε μπει ένας ιππότης πάνω στο σήμα της, ωστόσο με την έναρξη του 21ο αιώνα για λογούς μάρκετινγκ, κάποιοι πίεσαν προωθώντας το παρατσούκλι οι «ανθρακωρύχοι» (The Coliers). Προσπάθησαν να συνδέσουν την ομάδα με τα ανθρακωρυχεία της περιοχής ωστόσο ο κόσμος σωστά δεν αγκάλιασε αυτή τη προσπάθεια και παρέμειναν οι «ιππότες» (The Valiants).
Η Μπράντφορντ Σίτι είναι η μοναδική βρετανική ομάδα που έχει για χρώματα το κεχριμπαρί και το μπορντό του κρασιού (περίπου όμοια με αυτά της Ρόμα). Το παρατσούκλι της αλλά και τα χρώματα της εν μέρη όπως και το σήμα της ομάδας οφείλονται στο «bantans» που είναι ένα είδος πτηνού που μοιάζει με κόκορα και χρησιμοποιούνταν στις κοκορομαχίες. Επίσης τα χρώματα τα έχει πάρει από τα φτερά του ίδιου πτηνού. Ακόμα ένα παρατσούκλι που οφείλεται στα εντυπωσιακά της χρώματα είναι οι «σφήγκες» (The Wasps). Ένα όχι τόσο εύστοχο παρατσούκλι. Ένα άλλο είναι οι «παραντερς» (The Paraders). Αυτοί που παρελαύνουν στην παρέλαση επειδή ο πρόγονος της Μπράντφορντ η Μάνινγκχαμ (Manningham) ονομαζόταν έτσι επειδή είχε σαν έδρα το «Valey Parade» ένα παρατσούκλι πολύ διαδεδομένο στα πρώτα χρόνια της ομάδας.
Η Μπάροου είναι τα «μπλε πουλιά» (The Blue Birds) από τα χρώματα της ομάδας. Και το άλλο είναι το αγνώστου προελεύσεως και εξήγησης «ζίγκερς» (The Ziggers). Η Γουόκινγκ τώρα λέγονται οι «κάρντιναλς» (The Cardinals) ή «κάρντς» (Cards). Οφείλεται στο χρώμα της ομάδας που είναι το «έντονο κόκκινο» (Cardinal Red). Η Γκρίσμπι Τάουν είναι οι «ψαράδες» (The Fishermen) επειδή η έδρα τους είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια για αλιευτικά σκάφη στην Αγγλία. Ενώ και στο σήμα της ομάδας υπάρχει μια ψαρότρατα και τρία ψάρια. Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή και σαν οι «θαλασσινοί» (The Mariners). Ενώ υπάρχει και το πιο επιβλητικό οι «ατρόμητοι θαλασσινοί» (The Mighty Mariners). Φυσικά υπάρχει και το χιλιοειπωμένο η «πόλη» (Town) όπως σε πάρα πολλές ομάδες.
Η Νιούπορτ Κάουντι σαν γνήσια βρετανική ομάδα έχει και αυτή πολλά παρατσούκλια και όμορφες ιστορίες πίσω από αυτά. Το πιο διάσημο από όλα που αναγράφεται στο σήμα της ομάδας είναι οι «εξόριστοι» (The Exiles). Τη σεζόν 1989-1990 αγωνιζόταν στα εντός έδρας παιχνίδια τους 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη φυσική τους έδρα. Επίσης παλαιοτέρα κυριαρχούσε το παρατσούκλι οι «σιδηρόπλευροι» (The Ironsiders). Λόγω της έντονης παρουσίας εργατών στη βιομηχανία που ανθούσε στην περιοχή. Επίσης η προέλευση ενδέχεται να προέρχεται και από τους ομώνυμους ιππότες του Άγγλου στρατηγού και αθλητικού Όλιβερ Κρόμγουελ. Επίσης υπάρχουν και προσωνύμια που δεν κρύβουν καμία ιστορία όπως το «πορτ» (Port) και το «κάουντι» (County) που βγαίνουν πάλι από το όνομα της ομάδας.
Η Κέμπριτζ Γιουνάιτεντ ανήκει στην ομώνυμη πόλη που είναι γνωστή για το διάσημο πανεπιστήμιο της και όχι για τις ποδοσφαιρικές της επιτυχίες. Τώρα τα παρατσούκλια της είναι απλά κοινότυπα και χωρίς φαντασία. Το «γιου ες» (U’s) που είναι το πρώτο γράμμα από το United και οι «σφήγκες» (The Wasps) από τα χρώματα του συλλόγου. Η Χάρογκεïτ Τάουν λέγεται η «πόλη» (Town) από το δεύτερο όνομα της ομάδας και «σουλπχουρίτες» (The Sulphurites). Οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη είναι γνωστή για τις θέρμες πλούσιες σε θείο πηγές της που είναι οι «Sulphar Springs».
Η Λέιτον Όριεντ είναι «όουες» (O’s). Και βγαίνει από το όνομα Όριεντ. Επίσης τα πρώιμα χρόνια της ιστορίας της είχε ένα μεγάλο λευκό Ο στο πίσω μέρος της φανέλας της. Και οι οπαδοί της φώναζαν παίζουμε για την O’s. Ακόμα ένα είναι το «όριεντ» (Orient). Το όνομα της ομάδας δηλαδή. Η Κάρλαιλ Γιουνάιτεντ είναι οι «κουβαριανοί» (The Cubrians) από το όνομα της κομητείας. Ακόμα δυο είναι το «μπλε» (Blues) από τα χρώματα της ενώ υπάρχει και το «μπλε και λευκός στρατός» (Blue And White Army).
Σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε η έρευνα του υποφαινόμενου για όλα τα αγγλικά παρατσούκλια. Όπως διαβάζετε τώρα, εσείς οι αγαπημένοι μας αναγνώστες και οι τρεις μας που αγαπάμε και υπηρετούμε αυτό το site, ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο βρίσκουμε θέματα και τα αναδεικνύουμε. Σκοπός μας είναι να νιώθετε ευχάριστα και να χαλαρώνετε με τα άρθρα μας. Είναι απόλαυση, ειδικά με καφεδάκι και με τσιγαράκι όσοι καπνίζετε. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…
Από τον Ευστράτιο Φωτεινό