Υπάρχουν σε αυτή τη ζωή τα πάντα. Ήρωες, δολοφόνοι, καλοί και κακοί. Υπάρχει όμως μια κατηγορία που είναι, ειδικά στις μέρες μας πολύ σπάνια. Οι πιστοί και οι αφοσιωμένοι. Αυτοί που δεν πουλάνε τα ιδανικά τους και κρατάνε για πάντα τις αρχές και τις αξίες που κουβαλάνε μέσα τους. Σήμερα το art of football σας παρουσιάζει τον παίκτη «σημαία» της Πόρτσμουθ. Τον άνθρωπο που όλη του τη ζωή φορούσε μια φανέλα. Αυτή με τα μπλε. Τον ποδοσφαιριστή που παρότι είχε πολλές προτάσεις με αρκετά παραπάνω χρήματα, αυτός παρέμεινε εκεί. Τον τεράστιο Τζέιμς Ντίκινσον (James William Dickinson). Γεννήθηκε στην «καρδιά» της άνοιξης. Συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου 1925. Στην περιοχή Άλτον στο Χάμσαïρ. Οι γονείς του ήταν ο Χάρι και η Αλίκη. Από μικρός έδειξε την αγάπη του για την «στρογγυλή θεά» και γράφτηκε στα παιδικά και αργότερα στα εφηβικά τμήματα της Άλτον. Το 1943 τον εντόπισε η Πόρτσμουθ και έγινε επαγγελματίας τον Ιανουάριο του 1944. Το ντεμπούτο του έγινε το 1946 εναντίον της Μπλάκμπερν Ρόβερς. Έπαιζε στη θέση του αριστερού χαφ. Ήταν γρήγορος, διεμβολιστής και πέρναγε τους αντιπάλους λες και ήταν σταματημένοι. Αν υπήρχε τότε η κατηγορία των ασίστ είναι σίγουρο ότι θα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις. Ο Τζίμι όπως όλοι τον έλεγαν, ήταν μέλος της ομάδας που κέρδισε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα Αγγλίας. Το 1949 και το 1950. Την πρώτη χρονιά ο σύλλογος τερμάτισε στην κορυφή με 58 βαθμούς και δεύτερες ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ντέρμπι Κάουντι με 53! Το 1950 μετά από εκπληκτική μάχη ξαναπήρε τον τίτλο με 53 βαθμούς. Ίδιους με τη Γουλβς αλλά υπερίσχυσε στη διαφορά τερμάτων. Η Σάντερλαντ ακολούθησε με 52 και με 50 τερμάτισαν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ.
Με αυτές τις εμφανίσεις που έκανε, κέρδισε μια κλήση στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Αγωνίστηκε 48 φορές με την εθνική, καθιστώντας τον Άγγλο παίκτη με τις περισσότερες συμμετοχές όλων των εποχών της Πόρτσμουθ!! Μάλιστα ήταν ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης των «τριών λιονταριών» που αγωνίστηκε τότε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950. Ενώ ήταν και στο 1954 όταν η Αγγλία αποκλείστηκε στον προημιτελικό από την Ουρουγουάη με 4-2. Παραμένει ο μόνος παίκτης της Αγγλίας που σημείωσε αυτογκόλ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν το 1954 απέναντι στο Βέλγιο που σκόραρε στη λάθος εστία. Το τελικό σκορ ήταν 4-4!! Ο Ντίκινσον κατέχει το ρεκόρ σε αριθμό συμμετοχών στο πρωτάθλημα για την Πόρτσμουθ με 764. Αυτό θα πει αφοσίωση και πίστη. Μόνο ο Τζον Τρογιόπε (John Trollope) τον περνάει και έχει κάνει περισσότερες εμφανίσεις για ένα μόνο σύλλογο με 770. Ήταν ο πιστός της Σουίντον Τάουν. Παραμένει ο μόνος παίκτης της Αγγλίας που σημείωσε αυτογκόλ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν το 1954 απέναντι στο Βέλγιο που σκόραρε στη λάθος εστία. Το τελικό σκορ ήταν 4-4!!
Για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στο ποδόσφαιρο τιμήθηκε. Το 1964 πήρε το μεγαλύτερο βραβείο της Μεγάλης Βρετανίας. Το περίφημο «MBE» (Άριστο Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας). Το Άριστο Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας είναι ένα βρετανικό τάγμα ιπποτισμού, που ανταμείβει τις συνεισφορές στις τέχνες και τις επιστήμες, τη συνεργασία με φιλανθρωπικές και κοινωνικές οργανώσεις και τη δημόσια υπηρεσία εκτός της δημόσιας υπηρεσίας. Ιδρύθηκε στις 4 Ιουνίου του 1917 από τον Βασιλιά Γεώργιο Ε’ και περιλαμβάνει πέντε τάξεις σε πολιτικά και στρατιωτικά τμήματα, τα δύο ανώτερα από τα οποία καθιστούν τον παραλήπτη είτε ιππότη, αν είναι άνδρας, είτε κοπέλα, αν είναι γυναίκα. Υπάρχει επίσης το σχετικό μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, του οποίου οι αποδέκτες συνδέονται με το τάγμα, αλλά όχι μέλη του. Οι συστάσεις για διορισμούς στο Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας έγιναν αρχικά σχετικά με τον διορισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, των αυτοδιοικούμενων Κυριαρχιών της Αυτοκρατορίας (αργότερα Κοινοπολιτείας) και του Αντιβασιλέα της Ινδίας. Οι υποψηφιότητες συνεχίζονται σήμερα από χώρες της Κοινοπολιτείας που συμμετέχουν στη σύσταση βρετανικών διακρίσεων. Οι περισσότερες χώρες της Κοινοπολιτείας σταμάτησαν τις συστάσεις για διορισμούς στο Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας όταν δημιούργησαν τις δικές τους τιμές. Οι πέντε κατηγορίες διορισμού στο Τάγμα είναι, από τις περισσότερες έως τις λιγότερο σημαντικές: 1) Μεγαλόσταυρος Ιππότης ή Μεγαλόσταυρος του Άριστου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (GBE), 2) Knight Commander ή Dame Commander του Άριστου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (KBE ή DBE), 3) Διοικητής του Άριστου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE), 4) Αξιωματικός του Άριστου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) και 5) Μέλος του Άριστου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE).
Αυτή την τιμή πήρε ο Τζίμι και δικαίως. Έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα για την Πόρτσμουθ ένα χρόνο αργότερα το 1965. Βοήθησε το σύλλογο να φτάσει στην ισοπαλία με 1-1 στο τέλος της σεζόν στη Νορθάμπτον Τάουν. Με αυτό το αποτέλεσμα η ομάδα γλίτωσε τον υποβιβασμό. Όταν «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, παρέμεινε στην ομάδα της καρδιάς του. Έγινε υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και στη συνέχεια γραμματέας πριν αποδεχτεί τη θέση του προπονητή τον Μάιο του 1977. Την πρώτη χρονιά ο υποβιβασμός στην τρίτη Κατηγορία αποφεύχθηκε, αλλά τον επόμενο χρόνο η Πόρτσμουθ τελικά έπεσε. Μετά από τρία καρδιακά επεισόδια τελικά λύγισε. Δεν άντεξε και «έφυγε» από τη ζωή στις 8 Νοεμβρίου του 1982. Ήταν μόλις 57 ετών. Οι περίφημοι «Pompey Chimes» παίχτηκαν στην εκκλησία« St Mary» στο Φράτον (Fratton) σε μια κατάμεστη μνημόσυνη τελετή. Είναι θαμμένος στο νεκροταφείο Άλτον. Το 1998 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 100 «Θρύλων» (Legends) που δημιουργήθηκαν για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της «Football League». Η εικόνα του υπάρχει στα καθίσματα του «Φράτον Παρκ» (Fratton Park). Μια εκπληκτική πραγματικά δημιουργία. Στην πατρίδα του, το Άλτον, υπάρχει μια παμπ με το όνομα «The Gentleman Jim» και ένας δρόμος στο Πόρτσμουθ ονομάστηκε «Dickinson» προς τιμήν του. Σε όλη του την καριέρα του είχε 845 συμμετοχές και 10 γκολ με την Πόρτσμουθ και 48 συμμετοχές του στην εθνική Αγγλίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν δέχθηκε ούτε μία φορά κίτρινη κάρτα ή αποβολή, δίνοντάς του το παρατσούκλι «Gentleman Jim». Ένας πραγματικός Άγγλος τζέντλεμαν. Με όλη την βρετανική ευπρέπεια και την άψογη συμπεριφορά.
Το 2024 με το καλό συμπληρώνονται 125 χρόνια ιστορίας για την Πόρτσμουθ. Οι εορτασμοί θα είναι καταπληκτικοί και ήδη ετοιμάζουν πολλές εκπλήξεις. Το ακόμα πιο ωραίο είναι ότι ενισχύθηκαν από την είδηση ότι το «Pompey Supporters’ Trust» ηγείται μιας εκστρατείας «crowdfunding» για την κατασκευή ενός αγάλματος προς τιμήν του θρύλου του συλλόγου Τζίμι Ντίκινσον. Το «crowdfunding» ή αλλιώς «participative financing» στα ελληνικά σημαίνει χρηματοδότηση από το πλήθος και συμμετοχική χρηματοδότηση. Είναι μία νέα δημοφιλής μέθοδος για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων, κατά κύριο λόγο μέσω του διαδικτύου. Ο στόχος είναι να πιάσουν το ποσό των 150.000 λιρών. Αν επιτευχτεί που σίγουρα θα γίνει, τότε ο βραβευμένος γλύπτης Ντάγκλας Τζένινγκς, ο οποίος έχει ήδη κάνει έργα τέχνης άλλων παικτών, όπως του Γκράχαμ Τέιλορ της Γουότφορντ και του Τζόνι Χέινς του Φούλαμ θα αποκαλύψει το άγαλμα του Τζίμι Ντίκινσον την παραμονή της 125ης επετειακής σεζόν. Ο σύλλογος ανακοίνωσε τα σχέδιά του να γιορτάσει τα γενέθλιά του με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων διάρκειας ενός έτους, ξεκινώντας τον Απρίλιο του 2023. Φυσικά όλο αυτό υποστηρίζεται από την ομάδα. Ο πρόεδρος Μάικλ Άισνερ (Michael Eisner), είπε στο PST: «Από τότε που είμαι πρόεδρος του συλλόγου, έμαθα το μεγαλείο του [του Ντίκινσον] ως παίκτης, τόσο για την Πόρτσμουθ όσο και για Αγγλία, και την τεράστια συνεισφορά του στον σύλλογο και σε άλλους ρόλους. Αυτό το έργο PST είναι ο τέλειος τρόπος για να ξεκινήσετε τους εορτασμούς της 125ης επετείου του συλλόγου. Ανυπομονώ να συνεργαστεί ο σύλλογος με το PST τους επόμενους μήνες για να κάνει αυτό το άγαλμα κάτι για το οποίο θα είμαστε όλοι περήφανοι».
Και ο Κόλιν Φάρμερι (Colin Farmery), πρόεδρος της διευθύνουσας επιτροπής για την 125η επέτειο του συλλόγου, πρόσθεσε: «Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τους οπαδούς να συμμετέχουν στους εορτασμούς της 125ης επετείου του συλλόγου από την αρχή. Ένα άγαλμα προς τιμήν του Τζίμι (Jimmy) έχει καθυστερήσει πολύ. Ξέρω ότι υπήρξαν μία ή δύο προσπάθειες στο παρελθόν για να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η ιδέα. Oπότε χαίρομαι που το PST κατάφερε να συγκεντρώσει αυτό το σχέδιο για να κάνει ένα όνειρο που ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα». Αυτός ήταν και θα συνεχίσει να είναι για πάντα ο Τζίμι Ντίκινσον. Γιατί κάποιοι άνθρωποι με τις πράξεις τους μένουν «αθάνατοι». Και εκείνος τίμησε το σύλλογο και δεν τον πρόδωσε ποτέ. Γιατί η πίστη, η τιμή, η ακεραιότητα, η ηθική και η αφοσίωση είναι τα πάντα στη ζωή. Είναι οι αξίες που πρέπει κάθε άνθρωπος να έχει. Όμως δυστυχώς τις έχουν λίγοι, ελάχιστοι. Για αυτό και εκείνοι θα ξεχωρίζουν και θα είναι για πάντα ζωντανοί στη μνήμη όλων…
https://www.youtube.com/watch?v=SOe3YnD-TgI
Από τον Ευστράτιο Φωτεινό