Σουηδία μια πανέμορφη χώρα. Η οποία δεν βγάζει μόνο εντυπωσιακές γυναίκες αλλά και μεγάλες προσωπικότητες. Τώρα θα αναρωτιέστε πως μπορεί κάποιος, που τον λένε «πρίγκιπα των κλόουν», να είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας στη χώρα? Και όμως, αν είσαι ο Τόμας Ραβέλι με τις εντυπωσιακές γκριμάτσες, το εντυπωσιακό σουλούπι και τις φοβερές αποκρούσεις γίνεται. Ας τα πιάσουμε όλα σιγά σιγά από την αρχή. Έχει ρίζες καταγωγής από την Αυστρία και την Ιταλία. Οι γονείς του, ο γενικός ιατρός Αγκίντιους Πέτερ (Ägydius Peter Ravelli 1919-1990), με καταγωγή από το ιταλικό Νότιο Τιρόλο και η νοσοκόμα Μάργκαρετ Ράιτερ (Margarethe Ravelli γεννημένη Reiter το 1925) από την αυστριακή Καρινθία, μετανάστευσαν από την Αυστρία στη Σουηδία το 1952. Οι πρόγονοι του Τόμας, είχαν λάβει μέρος στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Eνώ ο συνονόματος παππούς του είχε στείλει επιστολή στον Ιωσήφ Στάλιν, προκειμένου να μάθει τι είχε συμβεί στον γιο του Έρβιν (θείος του παίκτη που σκοτώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο). Με όλο αυτό το ιστορικό παρελθόν της οικογένειας, δεν μπορούσε και εκείνος παρά να είναι μια ηγετική φυσιογνωμία, με καταπληκτικές τοποθετήσεις, πραγματικά ένας προπονητής μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Τόμας γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1959. Από μικρός το κατείχε το άθλημα. Αγωνίστηκε συνολικά σε πάνω από 600 παιχνίδια και φυσικά το αποκορύφωμα του ήταν το Μουντιάλ του 1994. Εκεί που η εκπληκτική Σουηδία με εκείνον στην καλύτερη του φόρμα και με συμπαραστάτες, τον αρχηγό Θερν, τον Λάρσον, τον Άντερσον, τον Μπρολίν, τον Νταλίν, τον Λούνσιτς κατέκτησε την τρίτη θέση του πλανήτη. Μια ομαδάρα με φανταστικό ποδόσφαιρο.
Σε όλα τα ματς ήταν τρομερός αλλά στον προημιτελικό με τη Ρουμανία του Χάτζι και των άλλων «αστέρων» ήταν συγκλονιστικός! Σε ένα παιχνίδι διαφήμιση του ποδοσφαίρου το τελικό αποτέλεσμα ήταν 2-2. Οι Σουηδοί προηγήθηκαν με τον Μπρολίν στο 78’ λεπτό. Η Ρουμανία με τον Ραντουτσόγιου στο 88’ λεπτό ισοφάρισε και στην παράταση πήρε «κεφάλι »στο σκορ πάλι με τον ίδιο παίκτη να σκοράρει στο 100’ λεπτό. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Σβαρτς παίρνει κόκκινη κάρτα και όλα έδειχναν ότι η Σουηδία με 10 ποδοσφαιριστές θα έπεφτε γενναία. Όμως στο 115’ λεπτό ο Άντερσον ισοφαρίζει και τα πέναλτι θα ξεκαθαρίσουν τα πάντα. Ο Τόμας στην ψυχοφθόρο διαδικασία κάνει τη μεγάλη διαφορά. Αποκρούει το τέταρτο του Πετρέσκου και το έκτο του Μπελοντέντιτσι γράφοντας «χρυσή» ιστορία. Στον ημιτελικό κόντρα στη Βραζιλία κρατούσε γερά μέχρι που στο 80’ λεπτό λύγισε από την κεφαλιά του Ρομάριο. Στον μικρό τελικό η Σουηδία έδωσε παράσταση και διέλυσε με 4-0 τη Βουλγαρία του Στόιτσκοφ. Αυτό το κατόρθωμα τον οδήγησε ώστε τερματίσει δεύτερος στην κούρσα για τον καλύτερο τερματοφύλακα της χρονιάς. Τον επόμενο χρόνο πήρε το βραβείο της τρίτης θέσης παγκοσμίως. Ενώ ονομάστηκε επίσης από το «France Football» ως ο 7ος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη! Καταλαμβάνει τη 19η θέση στην κατάταξη με τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο του 20ου αιώνα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου. Κατέκτησε συνολικά δέκα τίτλους και το 1981 βγήκε ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς στη Σουηδία! Ενώ το 1995 και το 1997 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Σουηδός γκολκίπερ. Υπάρχει και μια καταπληκτική ιστορία που έγινε πριν λίγα χρόνια. Ο 61χρόνος τότε Ραβέλι έπαιζε απέναντιστον «Θεό» Ντιέγκο Μαραντόνα σε ένα φιλικό παιχνίδι! Ο Ντιέγκο εκτελεί το πέναλτι και ο Ραβέλι αποκρούει. Στην επαναφορά όμως ο Αργεντίνος σκοράρει αντί με κεφαλιά «ψαράκι» με το χέρι «ψαράκι»!! Μετά από λίγο και το γκολ που πέτυχε ο Ντιέγκο χτυπάει τον Τόμας φιλικά στο χέρι και ο Σουηδός του λέει׃ «Ωχ με πονάς». Τότε σκάνε και οι δύο στα γέλια!
Η διεθνής σταδιοδρομία του, ξεκίνησε πριν σχεδόν δύο δεκαετίες. Έκανε το ντεμπούτο του, στις 15 Φεβρουαρίου του 1981, σε μια φιλική ήττα με 2-1, εκτός έδρας από τη Φινλανδία. Αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στην Ιταλία, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1992 που έγινε στη πατρίδα του και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 όπως είπαμε παραπάνω. Τελείωσε τη διεθνή του καριέρα το 1997, σε μια νίκη με 1-0 εναντίον της Εσθονίας, έχοντας εμφανιστεί σε συνολικά 143 διεθνή παιχνίδια, όντας ο δεύτερος ρέκορντμαν συμμετοχών για την σουηδική εθνική ομάδα, υπολειπόμενος κατά πέντε πλέον της κορυφής! Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, ξεπέρασε τις 115 διεθνείς συμμετοχές του Μπγιορν Νόρντκβιστ (Bjorn Nordqvist)! Στις 8 Ιουνίου του 1995, στο ματς με την Αγγλία, ξεπέρασε με τον 126ο διεθνή αγώνα του, το ευρωπαϊκό ρεκόρ του Πίτερ Σίλτον (Peter Shilton) και στις 10 Σεπτεμβρίου του 2013, ο Άντερς Σβένσον έπαιξε τον 144ο διεθνή του αγώνα, παίρνοντάς του το σουηδικό ρεκόρ, ανεβάζοντας το πλέον στους 148 αγώνες όπου και σταμάτησε εκεί αφού πλέον έχει αποσυρθεί! Μετά την απόσυρση από την ενεργή σταδιοδρομία του, εργάζεται για τη Γκέτεμποργκ και δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία σε εκπομπές ποδοσφαιρικού περιεχομένου και σε talk shows. Με όλους τους διεθνείς συμπαίκτες του, συμμετέχει αρκετές φορές σε φιλανθρωπικούς αγώνες. Στην προσωπική του ζωή είναι ένας άψογος οικογενειάρχης. Στις 26 Ιουνίου του 1988, παντρεύτηκε την Κάθριν (Cathrine Ravelli,γεννημένη Karlsson το 1965) και το ζευγάρι έχει 3 παιδιά, τον Κρίστοφερ (Christopher), τη Ζόζεφιν (Josefine) και την Έμιλυ (Emelie). Ο δίδυμος αδερφός του, ο Αντρέας (Andreas Ravelli), ήταν επίσης επαγγελματίας διεθνής ποδοσφαιριστής, αμυντικός, σε παράλληλη πορεία με τον ίδιο στην Έστερ και την εθνική Σουηδίας. Οι αδελφοί έχουν άλλα τέσσερα αδέλφια! Ειλικρινά δεν μπορώ να ξεχάσω αυτή τη χαρακτηριστική φιγούρα ποτέ. Απίστευτη, μοναδική φυσιογνωμία. Ακόμα παραμένει στη μνήμη μου. Ήμουν δέκα χρονών τότε, που παίζαμε μπάλα με τους φίλους μου και ένας από αυτούς έκανε τις γκριμάτσες του Ραβέλι! Και το θέμα είναι ότι απέκρουε και σαν τον Τόμας και δεν μπορούσαμε να βάλουμε ούτε ένα γκολ. Φυσικά η πλάκα και τα αστεία πήγαιναν σύννεφο. Αναμνήσεις που μπορεί να μας προσφέρει μόνο ο «βασιλιάς των σπορ». Για αυτό Μουντιάλ και ποδόσφαιρο μέχρι το τέλος των πάντων!!
Από τον Ευστράτιο Φωτεινό