Το περιβόητο μουντιάλ του Κατάρ είναι σε εξέλιξη με τα προγνωστικά για το μεγάλο νικητή να μη δίνουν ξεκάθαρο φαβορί. Κι αν σε λίγα χρόνια, λίγοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα θέλουν να αναφέρονται στη συγκεκριμένη διοργάνωση, δεν σημαίνει ότι γίνεται το ίδιο με προσωπικότητες που συμμετείχαν σε προηγούμενες γιορτές του ποδοσφαίρου.
Οι εξαιρετικοί Μιχάλης Ματζουράνης και Στρατής Φωτεινός σας θυμίζουν με τα κείμενά τους και τις αναρτήσεις τους όλα τα υπέροχα τα οποία έχουν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες στα Παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου σε διαφορετικές εποχές με ξεχωριστούς πρωταγωνιστές. Για σκεφτείτε όμως να ήσασταν σε ένα μπαρ, και να έβλεπε κάποιο ματς δίπλα σας κάποιος που κατά τη διάρκεια του αγώνα να σας έλεγε ότι ήταν και αυτός προπονητής σε παγκόσμιο κύπελλο!
Για παράδειγμα , ο Χαβιέρ Αθγκαρκόρτα, ο οποίος ανάμεσα στις διάφορες ομάδες που έχει προπονήσει από το 1978 κι έπειτα, ήταν αυτός που ηγήθηκε της εθνικής Βολιβίας στο παγκόσμιο κύπελλο του 1994 το οποίο έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. H ομάδα του κατετάγη τέταρτη στον όμιλο αποσπώντας λευκή ισοπαλία από τη Νότιο Κορέα γνωρίζοντας την ήττα από Ισπανία και Γερμανία αντίστοιχα.
Κι αν ο Σαμουέλ Ετό έχει να θυμάται σπουδαία κατορθώματα από την καριέρα του και τα απίθανα γκολ που έβαζε, σίγουρα θα έχει να μας πει και για τον προπονητή του στο μουντιάλ του 1998 , τον Κλοντ Λε Ρουά , ο οποίος έχει στο βιογραφικό του ομάδες όπως το Κονγκό , η Γκάνα , η Μαλαισία αλλά και την τελευταία θέση σε δύσκολο όμιλο με Ιταλία, Χιλή και Αυστρία.
Ερχόμενοι σε σχετικά πιο πρόσφατα τουρνουά, και σε αυτό του 2002 στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας, εκεί όπου με το ζόρι έπρεπε να αποκλειστούν η Ιταλία και η Ισπανία για να προχωρήσει η Νότιος Κορέα, συναντάμε στον τρίτο όμιλο την ιστορική ισοβαθμία της Κόστα Ρίκα με την μετέπειτα κάτοχο της τρίτης θέσης Τουρκία. Οι γείτονες πήραν την πρόκριση από τον όμιλο αφού είχαν δεχθεί λιγότερα τέρματα από την Κόστα Ρίκα της οποίας προπονητής ήταν ο Αλεχάντρε Μπόρχα Γκιμαράες. Η καριέρα του; Κάτι ανάμεσα σε Εμιράτα, Ινδία , Παναμά και πάει λέγοντας όμως η συμμετοχή σε αυτή τη διοργάνωση της δίνει άλλη μορφή!
Το 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας και πιο συγκεκριμένα στον τέταρτο όμιλο η Ανγκόλα έγραψε ιστορία, όχι μόνο επειδή συμμετείχε στη διοργάνωση αλλά και γιατί πέτυχε και το πρώτο της γκολ σε Παγκόσμιο κύπελλο στην ισοπαλία 1-1 με το Ιράν. Η Πορτογαλία και το Μεξικό πήραν την πρόκριση από αυτόν τον όμιλο αλλά το εντυπωσιακό είναι πως ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής των Αγκολέζων, Ολιβέϊρα Γκονσάλβες έχει να προπονήσει κάποιο σύλλογο από το 2008!
Τέλος το 2010 στο περίφημο μουντιάλ με τις βουβουζέλες στη Νότιο Αφρική, συναντάμε στον τρίτο όμιλο την Αλγερία, η οποία είχε από την αρχή δύσκολο έργο με αντιπάλους την Αγγλία, τη Σλοβενία αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες . Η έκπληξη έγινε όταν η Αγγλία του Φάμπιο Καπέλο αλλά και των Ρούνεϊ , Τζέραρντ ήρθε ισόπαλη 0-0 με τον Τζαμέλ Αμπντούν, γνώριμό μας από το πέρασμα του από Καβάλα και Ολυμπιακό, να έχει προπονητή τον Ραμπά Σααντάν. Ο 76χρονος σήμερα Σααντάν έχει επίσης περάσει από συλλόγους στο Μαρόκο και Σαουδική Αραβία αλλά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα μείνει για πάντα στην ιστορία.
Μέχρι να ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ αλλά και στη συνέχεια συνεχίζετε να διαβάζετε Art of Football!
Λευτέρης Παπαδόπουλος