Το EURO 2020 πλησιάζει με καθυστέρηση ενός έτους εξ αιτίας της πανδημίας που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη και όπως είναι φυσικό οι μνήμες ανά την ποδοσφαιρική Ευρώπη ξυπνούν θυμίζοντάς  μας σπουδαίες ομάδες που εμφανίστηκαν στην συγκεκριμένη διοργάνωση έχοντας στις τάξεις τους ποδοσφαιριστές που λατρέψαμε και προπονητές που οδήγησαν το έμψυχο υλικό τους πέρα από τα όριά τους!

Η πρώτη εθνική που μας έρχεται στο νου είναι αυτής της Τσεχίας στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1996 το οποίο διεξήχθη στην Αγγλία, με την προσέλευση των θεατών να μην είναι ανάλογη της σημαντικής αυτής διοργάνωσης ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά τηρήθηκε το σύστημα των τριών πόντων στην περίπτωση νίκης ενώ έως τότε η αντίστοιχη επιβράβευση ήταν δύο βαθμοί.

Μία ακόμη  διαφορά με το επερχόμενο EURO ήταν ο αριθμός των ομάδων. Τότε ήταν συνολικά δεκάξι , με τέσσερις ομάδες σε τέσσερις ομίλους ενώ τώρα η αρχή θα γίνει σε έξι γκρουπ με τέσσερις ομάδες στο καθένα. Βλέποντας τον τρίτο όμιλο στον οποίο συμμετείχε η Τσεχία πριν είκοσι πέντε χρόνια,  η πρώτη σκέψη που θα έκανε η πλειοψηφία του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι είναι ότι η ομάδα του τότε ομοσπονδιακού της προπονητή, Ντούσαν Ούριν, δεν ήταν στα φαβορί. Και πώς να είναι άλλωστε όταν  οι υπόλοιπες τρεις ομάδες ήταν η Γερμανία, η Ιταλία αλλά και η πάντα υπολογίσιμη Ρωσία. Και όμως η ομάδα του ανερχόμενου τότε Πάβελ Νέτβεντ βάλθηκε να τους τρελάνει όλους.

Η αρχή ήταν κάπως αναμενόμενη με ήττα από την πάντοτε ισχυρή Γερμανία με 2-0 χάρη σε γκολ των Ζίγκε και Μίλερ. Ο αποκλεισμός έμοιαζε να είναι κοντά αφού το δεύτερο παιχνίδι του ομίλου για τους Τσέχους ήταν με αντίπαλο την πανίσχυρη Ιταλία των Περούτσι, Μαλντίνι, Κοστακούρτα , Κιέζα, Ραβανέλλι, Ζόλα υπό τις οδηγίες του Αρίγκο Σάκι.

Ο νεαρός τότε  μέσος της Σπάρτα Πράγας, Πάβελ Νέτβεντ, άνοιξε το σκορ μόλις στο πέμπτο λεπτό για την ομάδα του βάζοντας δύσκολα  στους νερατζούρι οι οποίοι απάντησαν με τον Ενρίκο Κιέζα μέσα σε δώδεκα λεπτά. Η ισοπαλία θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για τους Ιταλούς οι οποίοι είχαν ξεκινήσει με νίκη εναντίον των Ρώσων την διοργάνωση αλλά ο Ράντεκ Μπέημπλ , μέσος της Σλάβια Πράγας, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα των αντιπάλων χαρίζοντας μία τεράστια νίκη στους Τσέχους και αναπτερώνοντας τις ελπίδες για πρόκριση στους οχτώ της διοργάνωσης.

Έχοντας νικήσει τους Ιταλούς, η ψυχολογία ήταν στα ύψη και η ήδη αποκλεισμένη Ρωσία, μετά και την ήττα με 3-0 από τα πάντσερ, έμοιαζε να είναι ο ιδανικός αντίπαλος για το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα έφερνε την ομάδα του Ούριν στον επόμενο γύρο. Έτσι η αρχή ήταν εντυπωσιακή και στα πρώτα είκοσι λεπτά τα γκολ των Σουκόπαρεκ και Κούκα έδωσαν σημαντικότατο προβάδισμα στους Τσέχους για  τη νίκη. Όλα έδειχναν ιδανικά αλλά η Ρωσία αντέδρασε στο δεύτερο ημίχρονο και μάλιστα μπήκε μπροστά στο σκορ με γκολ των Μοστοβόη, Ομάρ Τετράτζε ( γνώριμος από το πέρασμά του στον Π.Α.Ο.Κ. ) και Μπεσάστνικ. Δύο λεπτά πιν τη λήξη ο φέρελπις τότε επιθετικός,  Βλάντιμιρ Σμίτσερ με κοντινό σουτ έδωσε τη χρυσή πρόκριση στους  Τσέχους .

Ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα εκείνης της γενιάς ήταν αναμφίβολα ο Κάρελ Πομπόρσκι. Ο άλλοτε παίκτης των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ , Μπενφίκα, Λάτσιο λίγο πριν πάρει μεταγραφή για τους κόκκινους διαβόλους, έστελνε την εθνική του ομάδα στους τέσσερις με μία απίθανη λόμπα ξεγελώντας τον Βίτορ Μπαήα και αποκλείοντας  την Πορτογαλία των Φίγκο, Ρούι Κόστα ,Φερνάντο Κόουτο αγωνιζόμενοι μάλιστα το τελευταίο δεκάλεπτο με δέκα παίκτες μετά την αποβολή του Ράντοσλαβ Λάταλ. Η επιτυχία για την Πομπόρσκι και την παρέα του ήταν ήδη τεράστια έχοντας φτάσει στα ημιτελικά πετώντας έξω την  Ιταλία αλλά και την Πορτογαλία.

https://www.youtube.com/watch?v=D-m_wU7eLk8

Επόμενο εμπόδιο η Γαλλία των Ζιντάν, Τζορκαέφ, Μπλαν , Τουράμ με τους τρικολόρ να φαντάζουν ως το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση σε τελικό κόντρα στη Γερμανία και μάλιστα μέσα στην Αγγλία!

Τα ενενήντα λεπτά ανάμεσα σε Γαλλία και Τσεχία δεν ανέδειξαν νικητή αφού στην πιο σημαντική στιγμή του αγώνα ο Γιούρι Τζορκαέφ σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι των Τσέχων και μετά την ανομβρία κατά τη διάρκεια της παράτασης οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Παρά την κρισιμότητα του αγώνα , όσοι κλήθηκαν να εκτελέσουν από την άσπρη βούλα ήταν εύστοχοι μέχρι την στιγμή που ανέλαβε ο Ρεηνάλ Πεντρός και το δυνατό του σουτ, απέκρουσε ο υψηλόσωμος Πετρ Κούμπα. Η εύστοχη εκτέλεση του Μίροσλαβ Κάντλετς έστειλε το απόλυτο αουτσάιντερ στον μεγάλο τελικό με αντίπαλο τη Γερμανία και το όνειρο να μην είναι πλέον άπιαστο.

Μία από τις πολλές διαφορές του σήμερα σε σχέση με τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής έχει να κάνει και με το πώς λειτουργούσε η παράταση. Στο EURO του 1996 ίσχυε η διαδικασία του λεγόμενου και ως ‘ ‘ ξαφνικού θανάτου ‘ ‘ ή πιο απλά το γνωστό και ως χρυσό γκολ. Δίκαιο ή άδικο, καλό θα ήταν να το κρίνει το ποδοσφαιρικό κοινό πάντως στην συγκεκριμένη διοργάνωση βοήθησε την παντοδύναμη Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα, η Τσεχία άνοιξε το σκορ με  πέναλτι του σπεσιαλίστα Πάτρικ Μπέργκερ. Ο αριστεροπόδαρος… δεξιοτέχνης της μπάλας έβαλε δύσκολα στους μετέπειτα τροπαιούχους οι οποίοι ισοφάρισαν  με έναν από τους διαχρονικά αγαπημένους τους τρόπους, μία στημένη φάση με κεφαλιά του σπουδαίου Όλιβερ Μπίρχοφ. Ο ίδιος παίκτης στην παράταση και αφού το σουτ που επιχείρησε κόντραρε έστεψε τους Γερμανούς με το βαρύτιμο τρόπαιο.

Στο προσεχές πανευρωπαϊκό οι Τσέχοι μετέχουν στον τέταρτο όμιλο έχοντας να αντιμετωπίσουν την Αγγλία, τη Σκωτία αλλά και την Κροατία και μένει να δούμε εάν υπάρχει η αίγλη των περασμένων δεκαετιών και αν θα μας χαρίσουν και πάλι όμορφες στιγμές.

Λευτέρης Παπαδόπουλος

[vc_gallery type=”image_grid” images=”2491,2485,2484,2490,2489,2483,2488,2487,2486″]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ