Η είσοδος ενός ακόμη καλοκαιριού είναι γεγονός και οι εξορμήσεις στις εξαιρετικές παραλίες της χώρας μας αναμένονται και φέτος να είναι ασταμάτητες. Από την ομορφιά των γαλαζοπράσινων νερών βέβαια, μαγεύονται και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια όμως εκτός από πολύ μακρινούς ταξιδιώτες ξεχωρίζουν και πολυπληθείς οικογένειες που έρχονται από κάπως πιο κοντινά μέρη. Χωρίς να χρειάζεται να ξέρετε πολλές γλώσσες καταλαβαίνετε από πολλά στοιχεία την προέλευση. Βαριά προφορά, ψηλά γυμνασμένα σώματα, και γωνίες προσώπου που σας θυμίζουν κάτι από… Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η προέλευση ίσως και να αλλάζει. Σερβία , Κροατία Βοσνία ή κάτι παρόμοιο πάντως οι γενικοί κανόνες είναι ίδιοι.

Στο ποδόσφαιρο τώρα, όλοι σας προφανώς και θυμάστε τους αμέτρητους παίκτες που πέρασαν από τα γήπεδα μας όμως στο art of football θα θυμηθούμε τους ποδοσφαιριστές που έκαναν ή και συνεχίζουν να κάνουν θραύση στο παγκόσμιο στερέωμα. Ένα ερώτημα που θα δημιουργηθεί είναι τι θα γινόταν αν μιλούσαμε για ένα ενωμένο κράτος αλλά  με τα αν ιστορία δεν γράφεται.  Εξάλλου, ποδοσφαιρικά μιλώντας η εθνική Αργεντινής τα τελευταία χρόνια  φαίνεται να τα έχει όλα αλλά από κούπες, μηδέν.

Το ξεκίνημά μας γίνεται από την θέση του τερματοφύλακα όπου και συναντάμε δύο παίκτες που δύσκολα κάποιος να θυμάται κάποιο μειονέκτημα. Αναφερόμαστε βέβαια στον Σαμίρ Χαντάνοβιτς  της Ίντερ ( διαπρέπει στα γήπεδα της Ιταλίας από το 2004 ) αλλά και στον Γιαν Όμπλακ της Ατλέτικο Μαδρίτης  με τους δύο Σλοβένους να  αποτελούν μία σταθερή επιλογή για τους εκάστοτε προπονητές τους.  Στην άμυνα τώρα ποιος δεν θα ήθελε έναν συνεπέστατο ποδοσφαιριστή ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει σε όλες τις  αντίστοιχες θέσεις. Αν είχε ονοματεπώνυμο τότε αυτό θα ήταν… Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς. Ο 36  χρονος Σέρβος της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης ήταν για σχεδόν μία δεκαετία βασική επιλογή για τους προπονητές της Τσέλσι η οποία κατέκτησε τίτλους στηριζόμενη εξ αρχής στην άμυνά της. Μάλιστα ο Ιβάνοβιτς προωθούνταν συχνά και  στις στημένες φάσεις  και έχει πετύχει αρκετά γκολ στην καριέρα του.

Σπεσιαλίστας στις στατικές  φάσεις ήταν ο επίσης Σέρβος αμυντικός Σίνισα Μιχάϊλοβιτς ( ας  ελπίσουμε να είναι περαστική η δύσκολη δοκιμασία που περνάει)  με το μαγικό αριστερό του πόδι να ξεκλειδώνει τις άμυνες αρκετών Ιταλικών ομάδων αφού πρωταγωνίστησε με τις φανέλες των Ρόμα, Λάτσιο, Σαμντόρια αλλά και Ίντερ. Στα χνάρια του Μιχάϊλοβιτς βαδίζει και ο Αλεξάνταρ Κόλαροφ της  Ρόμα με τον άσσο της εθνικής Σερβίας να έχει σπουδαία καριέρα και με την Μάντσεστερ  Σίτι με την οποία πανηγύρισε και αρκετούς τίτλους. Και μιας και αναφερθήκαμε στο Μάντσεστερ ποιος  δεν αναπολεί την σπουδαία ομάδα του Φέργκιουσον που δεν άφηνε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της και στο κέντρο της άμυνάς της είχε για αρκετά χρόνια βασικό  τον Νεμάνια Βίντιτς. Ο υψηλόσωμος αμυντικός κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ με τους Κόκκινους Διάβολους ωστόσο όλοι οι προπονητές θα τον ήθελαν στην ομάδα τους αφού ήταν ιδιαίτερα σκληροτράχηλος και αποτελεσματικός.

Όσο για την μεσαία γραμμή η ποιότητα και το ταλέντο  ξεχειλίζουν. Δεν χρειάζονται και πάρα πολλά λόγια όταν αναφερόμαστε σε  καλλιτέχνες όπως ο Λούκα Μόντριτς και ο Μιραλέμ Πιάνιτς. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ με τον Κροάτη σταρ στην σύνθεσή της ενώ η εθνική του έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου πριν δυο χρόνια, κάτι που λίγοι περίμεναν,  βασιζόμενη στον άλλοτε σταρ της Τότεναμ. Όσο για τον 30χρονο Πιάνιτς τα τρία πρωταθλήματα που έχει πάρει με την Γιουβέντους μοιάζουν λίγα μπροστά στην οξυδέρκεια και την αποτελεσματικότητα του ενώ η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο μάλλον στερεί την φήμη από τον διεθνή άσσο της εθνικής Βοσνίας. Στους μέσους σίγουρα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον Κροάτη Ιβάν Ράκιτιτς της Μπαρτσελόνα ενώ πολλοί θυμούνται τον παλαίμαχο Σέρβο Ντέγιαν Στάνκοβιτς που έπαιξε σε Λάτσιο και Ίντερ κατακτώντας μάλιστα το Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2009-2010 με 2-0 κόντρτα στην Μπάγερν Μονάχου. Κάτοχος του συγκεκριμένου τροπαίου είναι ο Κροάτης παλαίμαχος Ζβόνιμιρ Μπόμπαν και πιο συγκεκριμένα την σεζόν 1993-94 με την φανέλα της Μίλαν.

Σε ότι έχει να κάνει με την επιθετική γραμμή οι επιλογές μοιάζουν αμέτρητες και μερικά ονόματα μας προκαλούν ανατριχίλα. Στις 20 Μαΐου του  1998 ο  Σέρβος επιθετικός Πρέντραγκ Μιγιάτοβις σκόραρε κόντρα στην Γιουβέντους και χάρισε στην Ρεάλ Μαδρίτης ένα ακόμη Τσάμπιονς Λιγκ ενώ την ίδια χρονιά ο επίσης Σέρβος Σάβο Μιλόσεβιτς αγωνιζόμενος με την φανέλα της Σαραγόσα γέμιζε με γκολ τις αντίπαλες εστίες. Τα επόμενα χρόνια το όνομα του Ματέγια Κέζμαν ήταν αυτό που ξεχώριζε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με τις επιδόσεις του σε Παρτιζάν, Αϊντχόβεν και Φενερμπαχτσέ να είναι άκρως ικανοποιητικές.  Στην σημερινή εθνική Σερβίας σίγουρα δεσπόζουν  οι Ντούσαν Τάντιτς του Άγιαξ  και Αλεξάνταρ Μίτροβιτς της  Φούλαμ . Παράδοση σε ικανότατους στράϊκερ έχουν και οι Κροάτες με τα ονόματα των Νταβόρ Σούκερ και Μάριο Μάντζουκιτς να ξεχωρίζουν ενώ ούτε οι Βόσνιοι πάνε πίσω με τους Έντιν Τζέκο και Ζβέζνταν Μισίμοβιτς να σπάνε τα κοντέρ με 84 συνολικά γκολ με το εθνόσημο. O πιο δυναμικός από όλα τα παραπάνω ονόματα είναι με διαφορά ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς  ο οποίος έχει Βόσνιο πατέρα και μητέρα από την Κροατία όμως ο πολυνίκης επιθετικός γεννήθηκε στην Σουηδία και αγωνιζόταν πάντα με το εθνόσημο των βορειοευρωπαίων.

Το παρελθόν είναι γεμάτο από τους πολυτάλαντους Βαλκάνιους όπως σίγουρα θα είναι και το μέλλον. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους απολαύσουμε κι αν αρέσει και σε εσάς να ακούσουμε και λίγο… Γκόραν Μπρέγκοβιτς!

Λευτέρης Παπαδόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here