Μέχρι το 2010 η Φόρεστ Γκριν Ρόβερς ήταν μία τυπική επαρχιακή ομάδα της Αγγλίας, που δεν είχε να επιδείξει τίποτα σημαντικό στα εκατόν είκοσι χρόνια της ύπαρξης της. Στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000 βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις στη πέμπτης κατηγορίας του Αγγλικού πρωταθλήματος. Ενώ τα συσσωρευμένα χρέη απειλούσαν ακόμη και με αφανισμό τους «Ρόβερς». ‘Ώσπου μία μέρα μέλη της διοίκησης της ομάδας ζήτησαν βοήθεια από έναν ντόπιο επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της Εκοτρίσιτι (Ecotricity), μίας εταιρείας που δραστηριοποιούνταν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το όνομα αυτού του επιχειρηματία ήταν Ντέιλ Βινς και μέχρι τότε δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Όπως ήταν λογικό η απάντηση του σε αυτή τη πρόταση αρχικά ήταν αρνητική. Αλλά όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος “Μετά όμως από ώριμη σκέψη διαπίστωσα ότι μπορούμε να παντρέψουμε το ποδόσφαιρο με τις επιχειρήσεις μου και να δημιουργήσουμε φιλάθλους που μέσα από την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο να αγαπήσουν εξίσου το περιβάλλον και να υιοθετήσουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής”. Κάπως έτσι ξεκίνησε μία νέα εποχή όχι μόνο για το σύλλογο αλλά γενικότερα για το ίδιο το ποδόσφαιρο.
Από την ημέρα εκείνη μέχρι και σήμερα έχουν γίνει ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, η οποία έχει βελτιωθεί όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά κυρίως στο τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης. Οι «Ρόβερς» τα τελευταία χρόνια έχουν εδραιωθεί στις υψηλές θέσεις της Λιγκ 2 (4η εθνική) και φιλοδοξούν σε μία δεκαετία να βρίσκονται στη Τσάμπιονσιπ (2η εθνική). Ο βασικότερος όμως στόχος της ομάδας δεν ήταν η αγωνιστική βελτίωση αλλά το πώς θα γίνει φιλικότερος προς το περιβάλλον! Εκεί όχι μόνο έχει πετύχει αλλά μάλλον θριαμβεύσει.
Το 2017 η Φόρεστ Γκριν κέρδισε τον μεγαλύτερο και μάλιστα …διεθνή τίτλο της ιστορίας της. Δε μιλάμε ούτε για κάποιο κύπελλο, ούτε πρωτάθλημα αφού δεν είχε να κάνει με τις αγωνιστικές επιδόσεις της ομάδας. Ο τίτλος αυτός ήταν περισσότερο ηθικός γιατί αναγνωρίστηκε σαν η πρώτη παγκοσμίως vegan ομάδα από την διεθνή vegan κοινότητα. Αφού από το 2015 το μενού που σερβίρεται στο γήπεδο της αποτελείται μόνο από φυτικές πρώτες ύλες έχοντας αντικαταστήσει πλήρως όλα τα ζωικά προϊόντα που υπήρχαν μέχρι τότε σε αυτό. Άλλη μία εξίσου σημαντική διάκριση για τους «Ρόβερς» είναι η αναγνώριση τους από τη ΦΙΦΑ σαν τη πιο «πράσινη» ομάδα του κόσμου (The Greenest football club in the world). Αφού σε λιγότερο από δέκα χρόνια οι εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα που προέρχονται από τις δραστηριότητες της έχουν μειωθεί από 84 σε 35 τόνους ετησίως. Ενώ είναι και πιστοποιημένη από τον ΟΗΕ σαν η πρώτη παγκοσμίως ομάδα ουδετέρου άνθρακα.
Η Φόρεστ Γκριν είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ένωσης αθλημάτων για την κλιματική αλλαγή και ο πρόεδρος της πιστεύει ότι σε μερικά χρόνια και άλλες ομάδες σε όλα τα σπορ θα υιοθετήσουν τις δράσεις της. Φιλοσοφία της είναι η προστασία του περιβάλλοντος, να σταματήσει η εκμετάλλευση των ζώων αλλά και προωθήσει την υγιεινή διατροφή η οποία πρέπει να βασίζεται μόνο σε φυτικές τροφές.
Ήδη μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως η Γιουβέντους, η Βόλφσμπουργκ, η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και η Άρσεναλ, ακολουθούν το παράδειγμα της ταπεινής Φόρεστ Γκριν. Με τους «κανονιέρηδες» μάλιστα να έχει θέσει σαν στόχο τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
Ως γνωστόν η κακή διαχείριση των φυσικών πόρων και η ρύπανση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο προκαλούν τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη από φυσικές καταστροφές (το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το λιώσιμο των πάγων, η μείωση των υδάτινων πόρων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η εξαφάνιση των ειδών κ.α.) μέχρι και ανθρωπιστικές απειλές (παγκόσμια πείνα, δυσκολία πρόσβασης σε πόσιμο νερό, ασθένειες του σύγχρονου τρόπου ζωής κ.α.). Όλα αυτά οφείλονται στη ψευδαίσθηση του ανθρώπου ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί οτιδήποτε υπάρχει στη γη χωρίς κανένα κόστος για το περιβάλλον αλλά και την υγεία του.
Σκεφτείτε ότι για τη παράγωγή ενός κιλού μοσχαρίσιου κρέατος απαιτούνται 2500 λίτρα νερού όσο δηλαδή καταναλώνει ένας ενήλικος που κάνει για δύο μήνες καθημερινά ντους. Η βιομηχανία κρέατος είναι επίσης υπεύθυνη για το 51% των αερίων του θερμοκηπίου. Κάτι που αποσιωπάται συστηματικά από τους πολιτικούς και τους άλλους «ειδικούς» των ΜΜΕ που φωνάζουν ότι δήθεν νοιάζονται τόσο πολύ για καλό μας άλλα και το καλό του πλανήτη. Αφού αποδίδει τεράστια κέρδη μέρος των οποίον πηγαίνει στα ΜΜΕ μέσω των διαφημίσεων. Επίσης για τη βιομηχανία κρέατος δεν υπάρχει εξίσου προσοδοφόρα εναλλακτική λύση σε αντίθεση με τη βιομηχανία των καυσίμων. Όπου το πλέον ασύμφορο για εξόρυξη πετρέλαιο και κάρβουνο θα αντικατασταθεί με το φυσικό αέριο αλλά και μέσα εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ κ.α.).
Το 80% της κατανάλωσης νερού στις ΗΠΑ πηγαίνει για τη κτηνοτροφία ενώ η ίδια βιομηχανία ευθύνεται για το 91% της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου. Και αν αναρωτιέστε πως συνδέονται τα ζώα μίας κτηνοτροφικής μονάδας στις ΗΠΑ με το δάσος του Αμαζονίου η ανταπάντηση είναι απλή. Για τη παραγωγή ζωοτροφών απαιτούνται μεγάλες ποσότητες σιτηρών, που με τη σειρά τους απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού για το πότισμα τους. Στον Αμαζόνιο υπάρχουν διαθέσιμες και «ανεκμετάλλευτες» εκτάσεις ζούγκλας μεγέθους μεγαλύτερου από αυτό ολόκληρης της Ελλάδας. Το κάψιμο και η αποψίλωση αυτών των δασών μπορεί να προσφέρει εδάφη έτοιμα για καλλιέργεια σόγιας, σιταριού, καλαμποκιού και γενικότερα ότι χρειάζεται για τη παρασκευή ζωοτροφών. Συνεπάγεται ότι όσο αυξάνεται η ζήτηση για κατανάλωση ζωικών προϊόντων από τον άνθρωπο τόσο επιταχύνεται η παραπάνω διαδικασία. Αντιθέτως αν ένα μικρό μέρος από τις σοδιές που πηγαίνει για το τάισμα των ζώων καταναλωνόταν απευθείας από τον άνθρωπο θα έφτανε για να ταϊστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της γης. Έτσι θα λύνονταν το πρόβλημα της πείνας παγκοσμίως …αλλά θα μειωνόταν το κέρδος πολυεθνικών κολοσσών (ΜακΝτόναλντς, Κάργκιλ, Νεστλέ, KFC κ.α) που βασίζονται στη διατροφή γιαυτό και η κατάσταση παραμένει ως έχει.
Η Φόρεστ Γκριν εδρεύει στην μικρή πόλη Νέιλσγουορθ που βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Αγγλία. Έδρα της είναι το Νιού Λον χωρητικότητας 6000 θέσεων το οποίο διαθέτει δεκάδες «πράσινες» καινοτομίες. Τα σκέπαστρα του είναι καλυμμένα από συλλέκτες ηλιακής ενέργειας όπως και μεγάλο μέρος του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου. Επίσης υπάρχουν και ανεμογεννήτριες ώστε με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίζονται οι ενεργειακές ανάγκες του γηπέδου αλλά και των εγκαταστάσεων γύρω από αυτό. Ακόμη και τα μηχανήματα που κουρεύουν το γκαζόν και χαράσσουν τις γραμμές λειτουργούν και αυτά με ηλιακή ενέργεια. Στο πάρκινγκ του γηπέδου υπάρχουν και φορτιστές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των φιλάθλων σε περίπτωση που αυτοί θέλουν να τα φορτίσουν όσο παρακολουθούν τα παιχνίδια της ομάδας τους. Ενώ το λεωφορείο του συλλόγου είναι και αυτό ηλεκτρικό. Ο χλοοτάπητας του γηπέδου είναι βιολογικός αφού για τη συντήρηση του δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα παρά μόνο φυσικά. Όσο για τις βροχερές μέρες που δεν υπάρχει ήλιος να συλλεχθεί ενέργεια; Κανένα πρόβλημα γιατί στο Νιού Λον ούτε η βροχή πάει χαμένη αφού το νερό συλλέγεται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του γηπέδου, από το πότισμα του χλοοτάπητα μέχρι τις κουζίνες και τα μπάνια. Με αυτούς τους τρόπους έχει επιτευχθεί το γήπεδο να λειτουργεί (σχεδόν) αποκλειστικά και μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μία ακόμη αποκλειστικότητα της ομάδας είναι και το υλικό κατασκευής της φανέλας των «Πράσινων Διαβόλων» (το παρατσούκλι της Φόρεστ Γκριν) που μέχρι πέρυσι ήταν φτιαγμένη από νήματα μπαμπού και ανακυκλωμένο πλαστικό. Φέτος όμως έγινε το επόμενο βήμα και σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται κόκκοι καφέ! Για τη κατασκευή μίας φανέλας απαιτούνται περίπου τρεις κούπες από περισσεύματα κόκκων καφέ και πέντε ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.
Κάποιος κακόβουλος θα μπορούσε να πει ότι ο Ντέιλ Βινς άλλαξε το lifestyle της ομάδας μόνο και μόνο για να προωθήσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Αν και ποτέ του δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο ο Βινς είδε σαν ευκαιρία την απόκτηση της Φόρεστ Γκριν για μπορέσει να αναδείξει κάποιες αξίες στις οποίες πιστεύει και ο ίδιος. Βέβαια και ο τρόπος ζωής του Βινς δεν μοιάζει με αυτόν ενός συνηθισμένου επιχειρηματία που κοιτάει μόνο το οικονομικό κέρδος ούτε του προέδρου ομάδας που τον ενδιαφέρει μόνο η νίκη με οπουδήποτε τρόπο έρθει αυτή. Ο Βινς από νεαρή ηλικία είχε περιβαλλοντικές ανησυχίες ενώ και ο ίδιος είναι vegan κάτι που με τον καιρό το πέρασε στο DNA του συλλόγου.
“Τον πρώτο καιρό που ανέλαβα την ομάδα και πήγα στο γήπεδο είδα το μενού εκείνης της ημέρας να είναι λαζάνια με κιμά. Τότε σκέφτηκα πως κάτι δεν πάει καλά δεν μπορεί από τη μία να είμαι vegan, να ασχολούμαι με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από την άλλη χρηματοδοτώ τη βιομηχανία του κρέατος μέσω της ομάδας μου. Λέω τότε του μάγειρα μπορούμε να το αλλάξουμε; Εκείνος απάντησε θετικά και έτσι ξεκινήσαμε από το μενού των παιχτών και του τιμ και φτάσαμε και στο μενού των φιλάθλων. Τότε μου είπανε κάποιοι από τη διοίκηση “έτσι θα «σκοτώσεις» την ομάδα κανείς δεν πρόκειται να φάει αυτά τα φαγητά” αλλά το αποτέλεσμα έδειξε πόσο πολύ λάθος έκαναν. Όσο για τους παίχτες δεν τους υποχρεώνουμε να είναι vegan στη καθημερινότητα τους ούτε τους επιλέγουμε με διατροφικά κριτήρια. Ωστόσο πολλοί το έχουν υιοθετήσει και το έχουν περάσει και στις οικογένειες τους ενώ άλλοι είναι vegeterian ή μερικώς vegan.
Τα τελευταία χρόνια τη θέση του Σεφ της ομάδας την έχει αναλάβει η νεαρή Τζέιντ Κρόφορντ η οποία είναι από τις πλέον αναγνωρισμένες vegan σεφ και διατροφολόγους (αλλά και διαχειρίστρια του σάιτ JadesGreenKithchen.com) στη Μεγάλη Βρετανία. Η ίδια -πολλές φορές μαζί με την ομάδα- έχει διοργανώσει ή συμμετάσχει σε πλήθος δράσεων και φεστιβάλ σε όλη τη χώρα. Ώστε να προωθήσουν σε όσο τον δυνατόν περισσότερους ανθρώπους αυτού του είδους τη διατροφή αλλά και έναν καλύτερο και πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Πολλοί μεγάλοι σεφ όπως ο Τζίμι Όλιβερ έχουν επισκεφτεί το Νιού Λον για να μαγειρέψουν μαζί με τη Τζέιντ τα διάσημα πλέον πιάτα που υπάρχουν στο μενού της της Φόρεστ Γκριν. Τα οποία έχουν βραβευθεί σε πολλούς γαστρονομικούς διαγωνισμούς στη Μεγάλη Βρετανία.
Χαρακτηριστική έχει μείνει η περιγραφή από τον σχολιαστή του BCC Μπομπ Χαντ, όταν η Φόρεστ Γκριν πήρε την άνοδο στη Λιγκ 2 το Μάιο του 2017 κερδίζοντας σε αγώνα μπαράζ στην Τρανμίρ στο Γουέμπλεϊ. “Επιτρέψτε μου να σας πω αυτό: Τσέλτεναμ, Σουίντον, Νιούπορτ ετοιμαστείτε να φάτε χούμους του χρόνου. Οι «Ρόβερς» έρχονται στην Λιγκ 2 (τέταρτη) κατηγορία”.
Μεγάλος συμπαραστάτης στο εγχείρημα της Φόρεστ Γκριν είναι ο αμυντικός της Άρσεναλ και της εθνικής Ισπανίας Έκτορ Μπεγερίν που έχει γίνει και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ομάδας. Ο 26χρονός άσος έχει δηλώσει “κάποια στιγμή είπα να δοκιμάσω αυτή τη διατροφή έτσι για πλάκα αλλά σιγά σιγά έβλεπα ότι μου άρεσε. Όταν ξύπναγα το πρωί είχα περισσότερη ενέργεια και έτσι την υιοθέτησα. Αργότερα έμαθα για την Φόρεστ Γκριν και ότι ο τρόπος λειτουργίας της μοιάζει με τον δικό μου τρόπο ζωής. Είναι vegan, «πράσινοι», ενώ επιβαρύνουν αμελητέα το περιβάλλον είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πώς πρέπει να «τρέχει» μία ομάδα στις μέρες μας. Γιαυτό και εγώ έγινα μέλος της και θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις αυτή τη προσπάθεια”.
Ο Μπεγερίν δεν είναι ο μοναδικός από τους τοπ επιπέδου αθλητές που έχουν επιλέξει αυτού του είδους τη διατροφή καταρρίπτοντας τα στερεότυπα ότι αν δεν τρως πολύ κρέας, αυγά, ψάρια και δεν πίνεις …όλο σου το γάλα δεν θα είσαι αρκετά δυνατός, γρήγορος, ευφυής να σταθείς πόσο μάλλον να πρωταγωνιστήσεις σε κάποιο σπορ.
Ο κορυφαίος εν ενεργεία πιλότος της Φόρμουλα Ένα και επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής Λιούις Χάμιλτον, οι τενίστριες -δύο από τις κορυφαίες όλων των εποχών- Σερένα και Βένους Ουίλιαμς, η Αμερικανίδα επιθετικός Άλεξ Μόργκαν (όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με γυναικείο ποδόσφαιρο σίγουρα τη γνωρίζουν), οι Άγγλοι διεθνείς Κρις Σμόλινγκ, Τζακ Γουίλσιρ και Ζερμέν Ντεφόε είναι κάποιοι από τους πιο διασημότερους vegan αθλητές. Επίσης ο κορυφαίος σπρίντερ και γενικότερα αθλητής στίβου στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (10 μετάλλια τα 9 από αυτά χρυσά) Καρλ Λιούις είχε δηλώσει στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 “όταν έγινα vegan προς το τέλος της καριέρας μου είχα και τις καλύτερες επιδόσεις μου”.
Υπάρχουν όμως αθλητές που ασχολούνται με πιο δυναμικά αθλήματα και έχουν επιλέξει αυτό το τρόπο διατροφής όπως αρσιβαρίστες, μπόντιμπίλντερς και πυγμάχοι. Όπως ο κάτοχος Παγκοσμίων τίτλων και διακρίσεων Βρετανός πυγμάχος Ντέιβιντ Χάιε που έχει δηλώσει “οι πίθηκοι είναι 20 φορές πιο δυνατοί από τους ανθρώπους ενώ τρέφονται μόνο με φυτά, είναι μύθος ότι χρειάζεστε κρέας για δύναμη”. O μπόντιμπιλντερ Μπέρνι Ντου Πλεσί ήταν ο πρώτος vegan που κέρδισε τον τίτλο Μίστερ Γιούνιβερς (Mr Universe) το 2014 καταρρίπτοντας όλα τα μέχρι τότε στερεότυπα για τη διατροφή όσων ασχολούνται με η σωματική τους διάπλαση και δηλώνει “σαν vegan πλέον προσπαθώ να δείξω στους ανθρώπους ότι μπορούμε έχουμε υγειά, χαρά, ευημερία χωρίς να εκμεταλλευόμαστε και να βασανίζουμε τα αθώα πλάσματα του πλανήτη”. Επίσης μαχητές του ΜΜΑ (Μικτές Πολεμικές Τέχνες) με συμμετοχές στο UFC όπως ο Μεξικανός Νέιτ Ντίαζ και ο Αμερικανός Άμπελ “Κίλα” Τρουχίγιο έχουν επιλέξει αυτό το τρόπο ζωής.
Ενώ υπάρχουν και πάρα πολλοί που είναι μερικώς vegan o Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του Τένις Νόβακ Τζόκοβιτς βασίζεται σε μία χορτοφαγική διατροφή τρώγοντας ελάχιστες φορές το χρόνο προϊόντα ζωικής προέλευσης. Την ίδια διατροφή ακολουθούν και οι αστέρες του ΝΒΑ Κάιρι Ίρβινγκ, Ντε Άντρε Τζόρνταν, Κρις Πολ, Τζαβάλ ΜακΓκί ενώ συμμετέχουν σε καμπάνιες εταιριών που παράγουν υποκατάστατα του κρέατος όπως είναι η beyond meat. Επίσης θρύλοι του αθλητισμού και του θεάματος όπως οι Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και Μάικ Τάισον που κατά διάρκεια της καριέρας τους είχαν καταναλώσει κυριολεκτικά τόνους κρέατος και ζωικών προϊόντων εδώ και μία περίπου δεκαετία έχουν κάνει στροφή 180° μοιρών και απέχουν τελείως από αυτά.
Γιατί όπως έλεγε και ο Πυθαγόρας “όσο ο άνθρωπος είναι καταστροφέας κατώτερων ζώντων όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και ειρήνη”. Αλλά και ο Αϊνστάιν που από ένα σημείο της ζωής του και μετά μετά απέβαλε τελείως τα ζωικά προϊόντα από το τραπέζι του “Τίποτα δεν θα ευεργετήσει την ανθρώπινη υγεία και θα αυξήσει τις ευκαιρίες επιβίωσης της ζωής στη γη περισσότερο όσο η εξέλιξη σε ένα χορτοφαγικό διαιτολόγιο”. Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Λεονάρντο Ντα βίντσι, Νεύτων, Ρουσσώ, Βαν Γκογκ, Τέσλα, Γκάντι είχαν όλοι τους εκφραστεί ανοιχτά κατά της κρεατοφαγίας γιατί όλα τα ζώα έχουν ψυχή και συναισθήματα.
Ο Βινς έχει δηλώσει «Φαίνεται να ενοχλεί τους ανθρώπους όταν ένας vegan τους δείχνει ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος. Αλλά φροντίζουμε να μην κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζήσουμε τη ζωή μας και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους που θέλουν να εκπαιδευτούν. Για κάθε οπαδό που χάνουμε, έχουμε κερδίσει άλλους δέκα. Ο αριθμός των φιλάθλων στις κερκίδες μας κινείται σε επίπεδα ρεκόρ».
Επειδή όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο η διοίκηση των Ρόβερς έχει θέσει τον πήχη υψηλότερα. Μέσα στα επόμενα χρόνια το σημερινό γήπεδο Νιού Λον θα αντικατασταθεί από το Έκο Παρκ το οποίο προφανώς θα έχει όλες τις «πράσινες» καινοτομίες του παλιού γηπέδου αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης θα είναι φτιαγμένο από ξύλο γιατί το τσιμέντο εκπέμπει μεγάλα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα. Ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του θα υπάρχουν φυτεμένα τουλάχιστον 500 δέντρα και δύο χιλιόμετρα θαμνοφράχτη (για οριοθέτηση χώρων).
Έτσι λοιπόν μια μικρή ομάδα από μία κωμόπολη της Αγγλίας που τυγχάνει να ονομάζεται και «Πράσινο Δάσος» δείχνει έναν διαφορετικό τρόπο διοίκησης ενός αθλητικού -και όχι μόνο- σωματίου με σεβασμό στη φύση και σε όλα τα πλάσματα της γης. Μα πάνω από όλα θέλει να αφυπνίσει στον ίδιο τον άνθρωπο που αρνείται να συνειδητοποιήσει πόσο κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή (επιστημονικός όρος για το σημείο που δεν θα είναι αναστρέψιμη η σωτηρία της γης) βρίσκεται ο πλανήτης μας.
Από τον Μιχάλη Μαντζουράνη
https://www.youtube.com/watch?v=3Lt0p9Y7IAA