Η βουτιά στο χρόνο των εξωγηπεδικών ευρωπαϊκών αμαρτιών συνεχίζεται και το art of football μεταφέρεται σε ποδοσφαιρικές χώρες οι οποίες αποτελούν όνειρο για κάθε προπονητή, ποδοσφαιριστή ή ακόμα και οπαδό.

Η αρχή γίνεται από την Γαλλία εκεί όπου η Μαρσέιγ στις 26 Μαΐου του 1993 με γκολ του Μπαζίλ Μπολί κέρδισε τη Μίλαν στον τελικό του Τσάμπιονς  Λιγκ και πανηγύριζε το νταμπλ εκείνης της περιόδου αφού λίγες ημέρες πριν είχε επικρατήσει για το πρωτάθλημα της Βαλενσιέν με 1-0   και έστελνε τους οπαδούς της στον έβδομο ουρανό. Όχι για πολύ. Ο αμυντικός των ηττημένων Ζακ Γκλαζμάν απευθύνθηκε στην Γαλλική αστυνομία και κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας  από τον τότε γενικό διευθυντή της Μαρσέιγ, Ζαν Πιέρ Μπερνς. Όπως αποδείχθηκε η ομάδα της Μασσαλίας είχε προσεγγίσει και τον τότε πρώτο σκόρερ της Βαλενσιέν, Κριστόφ Ρομπέρ αλλά και τον Χόρχε Μπουρουσάγκα . Μάλιστα το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν οι Γαλλικές αρχές βρήκαν έναν φάκελο με 25 χιλιάδες λίρες θαμμένο στην αυλή της θείας του Ρομπέρ και το κουβάρι της διαπλοκής άρχισε να ξετυλίγεται. To αποτέλεσμα για τους Μασσαλούς ήταν σοκαριστικό.

Αφαίρεση του πρωταθλήματος , υποβιβασμός στη δεύτερη κατηγορία, αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου  και δύο χρόνια φυλάκιση για τον μέχρι τότε ισχυρό άνδρα της Μαρσέιγ,        Μπερνάρντ Ταπί. Οι Μπουρουσάγκα και Ρομπέρ οι οποίοι δεν είχαν την πρόθεση του συμπαίκτη τους να μιλήσουν στις αρχές κρίθηκαν και αυτοί ένοχοι με τον πρώτο να αποκλείεται για δύο μήνες από το ποδόσφαιρο και τον δεύτερο για δύο χρόνια.

Όσο για τον τίμιο Γκλαζμάν του απονεμήθηκε το βραβείο ‘’ Fair Play’’ ενώ αργότερα πήρε και θέση στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γαλλίας.

Λίγα χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1998’ η εθνική ομάδα της Γαλλίας στέφθηκε πρωταθλήτρια Κόσμου στο Μουντιάλ που έγινε εντός των τειχών με τον Ζιντάν και την παρέα του να διαλύουν την άμυνα των Βραζιλιάνων και να επικρατούν με 3-0.Ο πρώην πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί πάντως αποκάλυψε ότι η Ομοσπονδία έκανε τα… μαγικά της έτσι ώστε οι φιναλίστ να μην μπορούν να διασταυρωθούν νωρίτερα.  Συγκεκριμένα ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό« France Bleu Sport», : ‘’ Όταν οργανώσαμε το πρόγραμμα (σ.σ. του Μουντιάλ), κάναμε μία… ζαβολιά. Εάν τερματίζαμε πρώτοι στον όμιλο και έκανε το ίδιο και η Βραζιλία στον δικό της, τότε δεν μπορούσαμε να διασταυρωθούμε, μέχρι τον τελικό. Νομίζετε ότι οι υπόλοιποι δεν το κάνουν για τα Παγκόσμια Κύπελλα που διοργανώνονται στη χώρα τους;»,

Και αν οι παραπάνω ιστορίες φαίνονται συνταρακτικές τι θα λέγατε να ρίξουμε μία ματιά σε μία άλλη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Αυτή την φορά θα μεταφερθούμε στην Ιταλία.

Το καλοκαίρι του 2006 θα μείνει αξέχαστο για τους Ιταλούς αφού ο αρχηγός της εθνικής ομάδας,   Λουίτζι Μπουφόν σήκωσε για την χώρα του το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος αλλά ταυτόχρονα όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης ασχολούνταν με το μεγάλο σκάνδαλο που ταλάνιζε την χώρα του. Μα φυσικά μιλάμε για το περίφημο καλτσιόπολις!

Ο τότε αθλητικός διευθυντής της Γιουβέντους , Λουτζιάνο  Μότζι κατηγορήθηκε ότι είχε επιρροή σε διαιτητές, ομοσπονδίες ακόμη και σε αθλητικές εκπομπές με σκοπό άπαντες να έχουν συμπεριφορές προς όφελος της Μεγάλης Κυρίας. Μάλιστα οι συνομιλίες γινόταν , όπως αποδείχθηκε, με Ελβετικά νούμερα τηλεφώνων έτσι ώστε να μην δώσουν στόχο. Το σκάνδαλο επεκτάθηκε και σε άλλες ομάδες όπως η Λάτσιο, η Φιορεντίνα η Μίλαν και η Ρετζίνα και  η Ιταλική δικαιοσύνη προέβη σε μία ιστορική απόφαση. Αφαίρεση του τίτλου για την προηγούμενη σεζόν, υποβιβασμός και μείον εννιά βαθμούς για τη Γιούβε ενώ για τον Μότζι πέντε χρόνια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και πεντέμιση χρόνια φυλάκισης.

Η Μίλαν βρέθηκε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ ενώ της αφαιρέθηκαν και οχτώ βαθμοί ενώ ο πρόεδρος της Αντριάνο Γκαλιάνι τιμωρήθηκε με εννιά μήνες απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Η Φιορεντίνα από την μεριά της έχασε 15 βαθμούς από το πρωτάθλημα έμεινε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ ενώ έπαιξε και δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Τέλος η Λάτσιο τιμωρήθηκε με μείον τρεις βαθμούς, έμεινε εκτός κυπέλλου ουέφα και  έπαιξε δύο αγώνες κεκλειεσμένων των θυρών ενώ ο πρόεδρος της Κλαούντιο Λοτίτο, τιμωρήθηκε με τριάντα μήνες απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο την ίδια ώρα που  η Ρετζίνα τιμωρήθηκε με μείον έντεκα βαθμούς και ο πρόεδρος της, Πασκουάλε Φότι με δυόμιση χρόνια εκτός ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων.

 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από εκείνη την χρονιά έως σήμερα η Γιουβέντους κατέκτησε εννιά πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα, η Μίλαν ένα πρωτάθλημα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ ενώ η Λάτσιο έχει στεφθεί κυπελλούχος τρεις φορές με τον Κλαούντιο Λοτίτο μάλιστα να παραμένει στο πόστο του προέδρου! Χωρίς τίτλο παρέμειναν η Φιορεντίνα αλλά και η Ρετζίνα με την τελευταία μάλιστα να αγωνίζεται στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου!

 

 

 

 

Λευτέρης Παπαδόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ