Μία τυπική συζήτηση για το Ελληνικό ποδόσφαιρο ενδέχεται να περιλαμβάνει γνωστές έννοιες όπως, παράγκα, φιλικά, κοριόπολις, συνιδιοκτησία και πολλές ακόμη λέξεις οι οποίες θα παραπέμπουν σε ιστορίες που άπτονται της αθλητικής δικαιοσύνης και όχι μόνο. Κάπου εκεί θα ακουστεί και η κλισέ έκφραση ‘’ Εδώ δεν είναι όπως στο εξωτερικό. Είδες τι τους κάνανε ’’.
Προφανώς σε πιο προηγμένα ποδοσφαιρικά κράτη επικρατούν καλύτερες συνθήκες σε πολλούς τομείς όμως οι αμαρτίες έχουνε γίνει και σήμερα θα θυμηθούμε κάποιες από αυτές.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν εργαστεί με επιτυχία ή όχι δεκάδες Πορτογάλοι ( προπονητές, ποδοσφαιριστές ) ενώ αντίστοιχα υπάρχουν και αρκετοί συμπατριώτες μας οι οποίοι έχουν κάνει το αντίστοιχο δρομολόγιο.
Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο που ταλανίζει την χώρα του Φερνάντο Σάντος είναι το e- toupeira«ηλεκτρονικός τυφλοπόντικας». Πιο συγκεκριμένα ο πρώην παρατηρητής διαιτησίας Ζούλιο Λουρέϊρο κατηγορείται για διαφθορά, την περίοδο 2016-17 όταν η Μπενφίκα στέφθηκε πρωταθλήτρια, ενώ το μακρύ κατηγορητήριο στηρίζεται στους τρόπους τους οποίους χρησιμοποιούσε ο Λουρέϊρο για να ευνοήσει τους αετούς της Λισσαβώνας. Κατηγορούμενος είναι και ο νομικός της ομάδας Πάουλο Γκονσάλβες για υπεξαίρεση και παραβίαση απόρρητων εγγράφων. Αρχικά ο πρωήν ισχυρός άντρας της διαιτησίας απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες από το Κεντρικό Ανακριτικό Ποινικό Δικαστήριο ( TCIC) όμως μετά από προσφυγή της Εισαγγελίας το Εφετείο της Λισσαβόνας τον όρισε εκ νέου κατηγορούμενο με τη δίκη αυτή τη φορά να παίρνει διαρκώς παρατάσεις και όλοι να περιμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις. Πάντως στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Μπενφίκα κατηγορήθηκε επίσης για δωροδοκία και πλαστογράφηση με τις ποινές να κυμαίνονται από έξι μήνες μέχρι τρία χρόνια αποβολή από τις διοργανώσεις. Όπως είναι φυσικό οι αετοί έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τις παραπάνω κατηγορίες.
Σίγουρα αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το Πορτογαλικό ποδόσφαιρο κουνήθηκε συθέμελα. Το 2004 ένα άλλο σκάνδαλο είχε κυριαρχήσει αυτή τη φορά με αρνητική πρωταγωνίστρια την Πόρτο. Το Apito Dourado ( χρυσή σφυρίχτρα ) μάλλον τα είχε όλα εκτός από τιμωρία! Ο πρόεδρος της τότε πρωταθλήτριας ομάδας Πίντο Ντα Κόστα και ο πρόεδρος της Μποαβίστα και της Πορτογαλικής Λίγκας Βαλεντίμ Λουρέϊρο κατηγορήθηκαν ότι προσέγγιζαν διαιτητές με αθέμιτους τρόπους όπως χρήματα σε φακέλους ή αποστολή εκδιδόμενων γυναικών σε σπίτια διαιτητών πριν τους αγώνες των ομάδων τους! Σε αυτό το σκάνδαλο μάλιστα αποκαλύφθηκαν και κάποιες συνομιλίες που θεωρητικά θα μπορούσαν να …κάψουν τους κατηγορούμενους. Οι μαγνητοφωνημένες συνομλίες δεν αποτέλεσαν πάντως αποδεικτικό στοιχείο και ο Πίντο Ντα Κόστα αθωώθηκε για την κατηγορία της διαφθοράς. Αντιθέτως, η Μποαβίστα υποβιβάστηκε με την κατηγορία της δωροδοκίας, ενώ στην Πόρτο επιβλήθηκε η ποινή της αφαίρεσης έξι βαθμών από το πρωτάθλημα για απόπειρα δωροδοκίας κάτι το οποίο όμως δεν της στέρησε τον τίτλο. Αρχικά είχε αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, απόφαση που όμως αναιρέθηκε ενώ από εκείνη την σεζόν έως σήμερα έχει κατακτήσει άλλα εννιά πρωταθλήματα με τον Ντα Κόστα να παραμένει στο πόστο του και να ηγείται της ομάδας του Σέρτζιο Κονσεϊσάο.
Αν μια χώρα θεωρείται άμεμπτη και υπόδειγμα λειτουργίας από πολλούς αυτή είναι η Γερμανία. Εκεί ο πάλαι ποτέ άσσος της Μπάγερν Μονάχου και της Δυτικής Γερμάνίας, Ούλι Χένες κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή την οποία ο ίδιος παραδέχθηκε και μάλιστα έφτανε στα 27, 2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είχαν καταλήξει σε Ελβετική τράπεζα. Εκεί η τιμωρία δεν ήταν και τόσο φιλική αφού ο Χένες εξέτισε εφτά μήνες στη φυλακή ενώ τους υπόλοιπους δεκατέσσερις μήνες είχε το δικαίωμα να φεύγει από το κρατητήριο και να επιστρέφει το βράδυ όπερ και εγένετο. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια κράτησης( 10-3-2014 έως 29-2-16 ) ο Χένες αφέθηκε ελεύθερος για να αποτελέσει στέλεχος της διοίκησης των Βαυαρών.
Λευτέρης Παπαδόπουλος